Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

Abbas’tan, ABD elçisine ‘Dahlan’ tepkisi

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Friedman, Washington yönetiminin Muhammed Dahlan'ı Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın yerine getirmeyi düşündüğünü söylediği açıklama Filistin’de öfke yarattı. Abbas yaptığı açıklamada Amerikan’ın 'tehdit, baskı ve şantaj politikasını' reddettiklerini belirtti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 11:49:53

Abbas’tan, ABD elçisine ‘Dahlan’ tepkisi

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Washington yönetiminin Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ı Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın yerine getirmeyi düşündüğünü söylediği açıklama Filistin'de öfke yarattı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yaptığı açıklamada Amerikan'ın  "tehdit, baskı ve şantaj politikasını" reddettiklerini belirtti.

Filistin sözcüsü Nebil ebu Rudeyne de Friedman'ın açıklamasına cevaben "tehdit politikası, sürekli baskılar ve Mahmud Abbas'a ve liderliğe şantaj yapma girişimleri başarısızlığa mahkûm olacak" dedi.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Rudeyne açıklamasında şunları söyledi: “Liderlerini demokratik esaslara göre seçme hakkına sahip olan yalnızca Filistin halkının kendisidir. Seçim hakkı, Filistin liderliğine baskı ve şantaj yapan Amerikan büyükelçisi Friedman'ın elinde değildir. Başta Kudüs meselesi olmak üzere ulusal davamızı tasfiye etmeyi amaçlayan şüpheli kampanyaların hiçbir değeri yok. Haritasını çizecek, ulusal haklarını savunacak ve ulusal sabitelerini belirleyecek olan liderliği seçme hakkı yalnızca Filistin halkınındır.”

“Kırmızı çizgilerimizden bazı sapmalar karşısında Mahmud Abbas'ın arkasında saf tutmak, bu tür saçmalıklara karşı verilebilecek en iyi cevaptır” diyen Rudeyne'nin bu sözleri Friedman'ın "Abbas'ı Dahlan ile değiştirmeyi düşünüyoruz. Ancak Filistin yönetimini şekillendirme arzumuz yok” açıklamasına cevaben yapıldı.

Friedman'ın bu açıklamaları Filistin'de büyük bir tartışma ve öfke yarattı. Konuyla ilgili sosyal medyada pek çok paylaşım ve itiraz yer aldı. Hassas bir dönemde yapılan bu açıklama, daha önce Amerikan'ın liderliği değiştirmeye yönelik çabalarına dair suçlamaları da pekiştirmiş oldu.

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi üyesi Ahmed Mecdelani, Amerika'nın ‘Yüzyılın Anlaşması'nın yürürlüğe sokulması için daha önce merhum Yaser Arafat'a yapılanların Abbas'a da yapılmak istendiğini belirterek “önümüzdeki günlerde Amerika'nın Filistin liderliğine yönelik yaptırımlar uygulayabileceği” konusunda uyarıda bulundu.

Hamas: Friedman'ın Dahlan açıklaması içişlerine müdahaledir

Konuyla ilgili Hamas da bir açıklama yaptı. Hamas liderlerinden Sami ebu Zuhri, “Friedman'ın Dahlan'ı getirme arzusunu açıklaması Filistin'in iç işlerine müdahaledir ve kabul edilemez. Filistin'in iradesi dışında hiç kimse lider olamayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Dahlan'dan tepki

Amerikan büyükelçisinin bu açıklaması yalnızca Dahlan karşıtları arasında eleştirilmedi aksine hem Dahlan'ın kendisi hem de yandaşları tarafından “kabul edilemez” olduğu dile getirildi. Dahlan, Facebook sayfasında "Halkı tarafından seçilmeyen kişi liderlik edemez ve ulusal bağımsızlığa kavuşamaz" dedi. Dahlan “Ben, Muhammed Dahlan, Filistin'in tüm yönetim ve kurumlarının meşruiyetini yenilemesi gerektiğine dair güçlü bir inancım var ancak bu, kapsamlı ve şeffaf ulusal seçimlerle sağlanacaktır. Henüz bize iradesini dayatabilecek kimse doğmadı” dedi ve devam etti: "Amerikan büyükelçisine atfedilenler doğruysa, bu sözler,  bazılarını terörize etmeyi ve iç cepheyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan aldatıcı bir taktikten başka bir şey değildir."

Dahlan açıklamalarına şöyle devam etti: “Umarım herkes bu kadar dikkatli tasarlanmış taktiklerin tuzağına düşmez. Ulusal birliğimizi yeniden kurmak, ulusal sabitelerimiz ve bunları başarmanın yolları üzerinde uzlaşalım.”

Dmitry Daliani: Friedman'ın sözleri Filistin halkına yönelik bir hakaret

Fetih'e bağlı Demokratik Reform Hareketi sözcüsü Dmitry Daliani, "Friedman'ın sözleri, diğer Filistinlilerden önce Muhammed Dahlan tarafından reddedildi, kınandı ve kabul edilemez. Friedman'ın sözlerini, Filistin halkına yönelik bir hakaret, diplomatik ilkelerden sapma, halkımızın içişlerine müdahale ve Beyaz Saray büyükelçisinin eylemlerini, kararlarını ve açıklamalarını kontrol eden aşırılıkçı Siyonist yerleşim zihniyetini yansıtan bir kibir olarak görüyorum” dedi.

Dikkat çekici olan konulardan birisi de Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen “Israel Hayom” gazetesinin Friedman'ın “Abbas'ı yerine Dahlan'ı getirmeyi düşünüyoruz” açıklamasını yazarken haberde önce “Filistinli yöneticimiz Dahlan” ifadesinin kullanılıp daha sonra “Washington'un Filistin liderliğini şekillendirme arzusu yoktur ve Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'ı Muhammed Dahlan ile değiştirmeyi düşünmemektedir" şeklinde değiştirdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara