Dolar

32,3240

Euro

35,0668

Altın

2.282,01

Bist

9.005,70

Abbas: Netanyahu ile görüşmeye hazırım

Flistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakında Filistin'e geleceğini, Trump'ın barışı inşa etme konusundaki yardımıyla İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-09 14:06:29

Abbas: Netanyahu ile görüşmeye hazırım

Abbas, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile Ramalah'ta görüştü. Abbas görüşme sırasında 'Trump'ın barışı inşa etme konsundaki yardımı ve desteğiyle İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşebileceğini' belirtti. Geçen hafta ABD'de Trump ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Abbas "Ona (Trump) onunla işbirliğine hazır olduğumuzu ve onun barışı inşa konusundaki yardımıyla İsrail Başbakanı ile görüşmeye hazır olduğumu söyledim" dedi. Abbas "Yakında Beytüllahim'e yapacağı ziyareti iple çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

ZİYARETİN 23 MAYIS'TA GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Trump bu ay sonunda ilk resmi yurtdışı gezisinde İsrail'i ziyaret edecek. ABD Başkanı'nın bu sırada Batı Şeria'daki Beytüllahim kentine gitmesi planlanıyor. Abbas dün RT'ye (Russia Today) yaptığı açıklamada Trump'ın Filistin ziyaretinin 23 Mayıs'ta olacağını söylemişti.

ABBAS VE TRUMP GEÇEN HAFTA ABD'DE BİR ARAYA GELMİŞTİ

Abbas ve Trump geçen hafta çarşamba günü Washington'da bir araya gelmişti. Beyaz Saray perşembe günü de Trump'ın Ortadoğu ziyareti sırasında Filistin'e geçebileceğini açıklamıştı Abbas, Trump ile görüşmesinin olumlu geçtiğini belirtmişti.

ABBAS'TAN TRUMP'A: BARIŞ GÖRÜŞMELERİ 2008'DE KALDIĞI YERDEN SÜRSÜN

Haaretz'in haberine göre Abbas, Trump'la görüşmesinde ABD Başkanı'na Filistin ve İsrail arasında 2008'de sonlanan barış görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledi. Habere göre Abbas, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in teklifi hakkında Trump'a ayrıntılı bilgi vererek görüşmelerdeki haritaları ve belgeleri gösterdi. Abbas'ın ofisinden bir yetkilinin Haaretz'e yaptığı açıklamaya göre İsrail'in iddia ettiği gibi görüşme tutuklulara yapılan ödeme, FIFA'nın İsrail'e yaptırım uygulaması için Filstin tarafının çabaları gibi 'marjinal' konularla sınırlı kalmadı. Filistinli yetkiliye göre Abbas ile Trump görüşmede bunların yanı sıra 'temel konuları' özellikle de sınır konusunu ele aldı.

'TRUMP'A HERHANGİ BİR GÖRÜŞMEYE SINIRLAR KONUSU İLE BAŞLAMANIN İYİ OLDUĞUNU SÖYLEDİK'

Yetkili "O zaman (2008) bizim Batı Şeria'nın yüzde 1.9'luk kısmını verme karşılığında, Olmert'in yüzde 6.3'lük oranda toprak takası teklifi vardı. İşler burada sonlandı çünkü Olmert siyasetten ayrıldı. Trump'a ve ekibine farklılıkların fazla olmadığını ve herhangi bir görüşmeye sınırlardan başlamanın iyi olduğunu söyledik. Ki bu kritik konu diğer temel meseleler üzerinde ve kalıcı anlaşma üzerinde etkili olacak" dedi.

"Eğer sınırlar konusunda anlaşmaya varırsak tüm diğer farklılıkları kapatabiliriz" diyen yetkili "Ancak görüşmeler Netanyahu'nun İsrail'in sınırlarının ne olduğu konusundaki açıklamasıyla başlamazsa hiçbir yere varamayız" ifadelerini kullandı.

Haber Ara