Dolar

32,6078

Euro

34,8089

Altın

2.494,00

Bist

9.524,59

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin Arnavutluk ve Makedonya ziyareti

Mogherini:- 'AB'de dış politika ve güvenlik söz konusu olduğunda Arnavutluk bizimle yüzde 100 aynı çizgide olan bir ülkedir'- '(Makedonya için) Bu iyi bir haber. Doğru yola döndünüz'

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-18 21:10:12

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin Arnavutluk ve Makedonya ziyareti
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "AB'de dış politika ve güvenlik söz konusu olduğunda Arnavutluk bizimle yüzde 100 aynı çizgide olan bir ülkedir." dedi.

Mogherini, Balkan turunun birinci durağı olan Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Başbakan Edi Rama ile görüştü.

Arnavutluk ve Makedonya ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılması için AB Konseyine tavsiye kararının açıklanması üzerine Tiran, Üsküp, Podgoritsa ve Belgrad'ı kapsayan bir Balkan turuna çıkacağını açıklayan Mogherini ve Rama, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Mogherini, yaptığı açıklamada, bu sonucun ortak bir çalışma ile elde edildiğini ifade ederek Avrupa Komisyonu değerlendirmesinin, Arnavutluk'un gerekli şartları yerine getirdiğini ve müzakerelerin başlatılması için hazır olduğunu açıkça gösterdiğini belirtti.

Arnavutluk'un bölgede, iş birliği ve iyi komşuluğa odaklanarak yeterince aktif bir rol oynadığını ve oynamaya devam ettiğini dile getiren Mogherini, şunları söyledi:

"AB'nin Batı Balkanlardaki genişleme politikası, Avrupa entegrasyon projesinin DNA'sı olan uzlaşı ve barışa dönüyor. Bölgedeki diğer ortaklarla ilişkileri geliştirme yönünde kararlılık ve iyi irade gösteriyorsunuz. AB'de dış politika ve güvenlik söz konusu olduğunda Arnavutluk bizimle yüzde 100 aynı çizgide olan bir ülkedir."

Mogherini, AB'nin Arnavutluk'la aynı kararlılık ve iyimserlikle bu yolda yürümeye devam ettiğini vurguladı.

Arnavutluk Başbakanı Rama da Mogherini'nin AB ve Batı Balkanlar arasındaki köprüyü güçlendirme yönündeki çalışmasının elde edilen başarıda payı olduğunu ifade etti.

Arnavutluk ve bölgenin ileriye doğru çok önemli adımlar attığını aktaran Rama, "Hepimizin Avrupa'da, tarihimizi kabul eden, zorluklarımızı ve birleşik Avrupa'nın tamamlanmamış projesindeki önemimizi anlayan iyi ve gerçek dosta, bize karşı açık olan insan ve faktörlere ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk'un bu aşamada hak ettiği şeyi elde ettiğini anımsatan Rama, AB'nin bu önerisinin ülkesine, AB ülkeleri arasında yeni bir toplumsal statü kazandırdığını anlattı.

Mogherini, Arnavutluk'taki temasları kapsamında Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta ve muhalefet yetkilileriyle de görüştü.

- Mogherini-Zaev görüşmesi

Mogherini, Balkan turunun ikinci durağı Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Mogherini, müzakerelerinin başlatılmasına yönelik tavsiye kararının Makedonya için büyük bir başarı olduğunu ifade ederek "Bu iyi bir haber. Doğru yola döndünüz." dedi.

Bunun, hükümet, cumhurbaşkanı, meclis, muhalefet ve vatandaşların ortak başarısı olduğunu anımsatan Mogherini, ancak ülke ilerlemediği ve yanlış yola döndüğü sürece halen bir riskin mevcut olduğunu belirtti.

Mogherini, Makedonya'nın bu olumlu enerjisinin gelecekte de devam edeceğini kaydetti.

Makedonya Başbakanı Zaev de Mogherini'nin taahhüdünün Makedonya'nın reform sürecine yardımcı olduğunu anımsatarak ülkenin son 10 ayda entegrasyon süreci doğrultusunda büyük bir adım attığını ve bu adım ile olumlu enerjinin AB tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununun, temmuz ayında düzenlenecek AB Zirvesine kadar çözüme kavuşup kavuşamayacağına yönelik soruya Zaev, iki tarafın çıkarına, kimliği koruyacak şekilde bir çözümün bulunmasının tam zamanı olduğu yanıtını verdi.

Zaev, "Müzakere tarihi alacağımızdan eminim çünkü Yunanistan ile şimdiye kadar başardığımız şeyler bunu garantiliyor. Çözüm bulursak çok mutlu olacağız ve bunun mümkün olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Makedonya'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile de bir araya gelecek olan Mogherini'nin yarın Makedonya Meclisinde hitap etmesi bekleniyor.

Haber Ara