Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

'AB sözünü yerine getirsin'

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, AB’nin mültecilerle ilgili olarak Türkiye’ye verdiği maddi yardım sözünü yerine getirmesi çağrısı yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-11 11:27:52

'AB sözünü yerine getirsin'

Al jazeera'da yer alan habere göre: Müller, Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, sığınmacıların Avrupa'ya gelişinin durdurulması gerektiğini belirterek Suriye ve Irak'tan ayrılan mültecilerin yüzde 10'unun Avrupa'ya geldiğine, hala 8-10 milyon kişinin yollarda bulunduğuna işaret etti.

Avrupa'ya gelen sığınmacıların yıllardır çadır kentlerde, evlerin bodrum katlarında veya su ve elektriği olmayan ahırlarda kaldığını söyleyen Müller, "Uluslararası toplumun insanların bulundukları yerlerde hayatta kalmasını sağlayamaması utanç verici" ifadesini kullandı.

"Türkiye, sığınmacı akınını frenleme konusunda verdiği sözü yerine getiriyor mu?" sorusu üzerine Bakan Müller, "Türkiye, Suriyeli sığınmacıları kabul etme konusunda olağanüstü şeyler yapıyor. Ancak alabilme gücünün sınırlarına ulaştı. Bu yüzden Türkiye'nin desteğimize ihtiyacı var. Şimdi AB ülkelerinin verdikleri sözü yerine getirmeleri lazım. Kasım ayında söz verilen 3 milyar avroluk yardım henüz hazır değil” cevabını verdi.

 "Schengen çöktü"

AB Komisyonu'nda, AB'de alınan kararları uygulayan sığınmacı komiserine ihtiyaç duyulduğunu belirten Müller, “Dış sınırlar korunamıyor, Schengen çöktü. Sığınmacıların adil bir şekilde dağılımı olmuyor" dedi.

Müller, Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının düşürülmesi gerektiğini, geçen yıl olduğu gibi 1 milyon sığınmacının ülkeye gelmesi durumunda bunların entegrasyonunun sağlanamayacağını kaydetti.

Kasım ayı sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Avrupliderleri arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ve sığınmacı kriziyle ilgili gerçekleşen zirvede anlaşma sağlanmıştı. Buna göre Türkiye, kendi toprakları üzerinden Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların geri kabul edecek. 2016'da bu geri kabulün ne ölçüde gerçekleştiği 2 raporla ele alınacak ve gerçekleşmesi durumunda Ekim 2016'da Türk vatandaşlarına AB ülkelerine seyahatlerinde vize muafiyeti getirilecek. Ayrıca Türkiye'deki sığınmacılar için kullanılması amacıyla Türkiye'ye 3 milyar Euro yardımda bulunulacak.

 

Haber Ara