Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

AB liderlerinin sığınmacı politikasına eleştiri

AB liderlerinin sığınmacı politikasına eleştiri

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 17:35:18

AB liderlerinin sığınmacı politikasına eleştiri
İngiliz akademisyen ve araştırmacılar, Avrupalı liderleri, Akdeniz'de rekor seviyede sığınmacının can kayıbına sebep olmakla suçlandı.

İngiltere'deki Coventry Üniversitesinin Güven, Barış ve Sosyal İlişki Merkezi öncülüğünde, "Akdeniz Göç Krizi Aydınlatılıyor (Medmig)" adlı raporu kaleme alan Prof. Dr. Heaven Crawley, yarın açıklanacak rapora ilişkin İngiliz basınına konuştu.

Avrupalı siyasileri, hükümetlerin pozisyonlarını korumak üzere sığınmacı krizinin gerçekliğini ahlaksızca göz ardı etmekle suçlayan Crawley, etkili alternatiflerin AB genelindeki liderlerin siyasi arzuları altında ezildiğini vurgulayarak, "Sorun, göçmenliğin etrafında dev bir siyasi gündem olması." dedi. Sadece Yunanistan'da 60 bin sığınmacının bulunduğuna dikkati çekerek, sığınmacı krizine çözüm çerçevesinde İngiltere'nin yetersizliğini eleştiren Crawley, bunun kendisini dehşete düşürdüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Crawley, "(Sığınmacı) Akının nedenine halen değinilmedi. İnsan kaçakçılarına halen değinilmedi. Ölümler artıyor. Avrupa'daki insanlar, olması gerektiği şekilde entegre edilemiyor. Krize verilen yanıt tam bir fiyasko oldu." diye konuştu.

Coventry Üniversitesinin liderliğinde, İngiltere'deki Oxford ve Birmingham üniversiteleri, Yunanistan, İtalya, Malta'daki bazı kurumlar ile Türkiye'deki Yaşar Üniversitesinin işbirliğiyle hazırlanan rapora ilişkin konuşan Oxford Üniversitesi Göçmen, Politika ve Toplum Merkezi'nden Dr. Franck Düvell de "AB'li siyasiler ve karar vericiler, insan kaçakçıları ile 'savaşta' olduklarını ve 'kaçakçıların iş modellerini bozma' niyetlerini defalarca bildirdi. Yaptığımız araştırmadan elde edilen delil, AB politikasının, kaçakçılığı bozmaktan çok işlettiğini ortaya koyuyor. Sınırların kapatılması, ülkelerinden ayrılamayan veya güvenliğin sağlanabileceği ülkelere gidebilecekler için tek fırsat haline gelen, kaçakçıların kullanımı talebini artırdığını gösteriyor." dedi.

- Akdeniz'de canını tehlikeye atan 500'den fazla sığınmacıyla mülakat

Avrupa'da güvenliğe ulaşma çabasıyla tehlikeli yolculukları göze alan bireyler ile bu bireyleri tehlikeli yollara sürekleyen sebeplere dikkati çekmeyi amaçlayan Medmig raporu kapsamında araştırmacılar, 2015 yılında canını Akdeniz'de tehlikeye atan 500'den fazla sığınmacıyla mülakat yaptı.

Medmig raporunda yer alan bulgular yarın, sivil toplum kuruluşları ve Avrupalı milletvekillerinin katılacağı bir toplantıyla Brüksel'de detaylandırılacak.

- Can kaybı rekor seviyede

Birleşmiş Milletler (BM), geçen hafta yaptığı açıklamada, deniz yoluyla Avrupa'ya geçmeye çalışırken hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 2016'da rekor düzeye ulaşarak 3 bin 800'ü geçtiğini duyurmuştu.

BM rakamlarına göre, geçen yıl Akdeniz'de 3 bin 771 sığınmacı yaşamını yitirmişti ve yıl sonuna bir süre daha kalmasına rağmen 2016 yılı, sığınmacı ölümlerinin en yüksek düzeyde yaşandığı yıl oldu. Geçtiğimiz yıl Akdeniz'den Avrupa sahillerine 1 milyon 15 bin 78 sığınmacı ulaşırken, 2016'da ise bu rakam şimdiye kadar 327 bin 800'de kaldı.

BM, 2015'te her 269 sığınmacıdan birinin Akdeniz'de hayatını kaybetmesine rağmen, bu yıl bu oranın 3 kat artarak her 88 sığınmacıdan birinin yaşamını yitirdiğini, bu durumun endişe verici olduğunu bildirmişti.


Haber Ara