Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

AB, kaya gazı alımına başladı

AB'nin yapılan anlaşmayla ABD'den kaya gazı alımına başladığı bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-23 03:31:06

AB, kaya gazı alımına başladı

Ajanslarda yer alan bilgide; Avrupa Birliği, ABD'den kaya gazı alımına başladı. İsviçre'nin petrol ve gaz devi Ineos Group Holdings, ABD'den kaya gazını taşıyan ilk tankeri bekliyor. Oysa 1,5 yıl öncesine kadar Avrupa'da, ABD gazının ‘verimsiz' olduğu savunuluyordu.

Doğalgaz fiyatları düşen petrole bağlı olması sebebiyle ABD'den kaya gazı ithal etmek anlam kazandı. ABD'nin Batı Pennsylvania bölgesindeki Marcellus yatağından çıkarılan kayaç etan gazı İsviçreli alıcıya ulaştırılacak. Pennsylvania'daki kaya gazı üreticileri Avrupalılarla anlaşmadan memnun, çünkü ülke içindeki boru hatları ile depoların kapasitesi artık yetmiyor.

AVRUPALI ALICI KURTARICI OLDU

Ineos şirketinin kurucusu ve başkanı Jim Ratcliffe, ABD'li üreticilerle uzun vadeli ilişki kurma niyetinde olduklarını açıkladı. Şirket, Pennsylvania'nın en aktif üreticilerinden Range Resources ve Consol Energy şirketleriyle 15 yıllık anlaşma imzaladı. Tüm kaya gazı üreticileri gibi finansal sorunlar yaşayan bu iki şirket için Avrupalı alıcı gerçek bir kurtarıcı oldu.

Etan gazının genel olarak kimya sanayisinde kullanılması, talebi ciddi şekilde kısıtlıyor. ABD piyasası ise etan gazına aşırı doymuş durumda ve yerli üreticiler için neredeyse tek çıkış yolunun Avrupa olduğu belirtiliyordu.

‘RUS DOĞALGAZININ YERİNİ ALAMAZ'

Avrupa'ya etan gazını taşıyan ilk tanker, 9 Mart'ta Philadelphia'dan yola çıktı. İsviçre şirketi, alımları artırmayı planlıyor. Ineos, 2020 yılına kadar ABD'den ayda 8 tanker kabul etmeye hazır olacağını iddia ediyor. Ama Norveç'in Sund Energy danışmanlık şirketlerinin uzmanları, ABD'den getirilen etanın, daha fazla yararlı özelliklere sahip Rus doğalgazının yerini alamayacağının altını çiziyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara