Dolar

32,5826

Euro

34,8210

Altın

2.504,88

Bist

9.693,46

AB ile 'tarım' gerilim yaşayan Fas: Göçmenlerin AB’ye akışını önlememizde sorunlar çıkabilir

Fas Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan tarım anlaşmasının hayata geçirilmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-06 17:15:50

AB ile 'tarım' gerilim yaşayan Fas: Göçmenlerin AB’ye akışını önlememizde sorunlar çıkabilir

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "AB ile imzalanan tarım anlaşmasının uygulanmasında yaşanan tıkanıklık ve engellemeler, ülkedeki göçmenlerin işsiz kalmasına neden oluyor. Başarılı bir göçmen politikası uygulayan Fas, işsiz kalan göçmenlerin AB'ye akışını önlemede büyük risklerle karşı karşıya kalacaktır" denildi.

Açıklamada, Fas menşeli ürünlerin Avrupa pazarına girişinde yaşanan engellemelerin titizlikle kontrol edilmesi gerektiği belirtilirken, "AB ile Fas arasında sağlanan anlaşmaları tehdit eden bu tür tacizler, Fas'ı Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Körfez ve Afrika ülkeleri gibi başka pazarlara odaklanmaya itiyor." ifadeleri kullanıldı.

TARIM ANALŞMASI

Fas ile AB arasında 2012'de imzalanan Serbest Tarım Anlaşması, 10 Aralık 2015'te Batı Sahra'dan Avrupa'ya ithal edilen ürünlerden dolayı AB Adalet Divanı tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Fas hükümeti, 25 Şubat 2016'da Adalet Divanı'nın kararını tanımadığını ve AB ile iletişimi durdurduğunu açıklamıştı.

AB, 4 Mart 2016'da diyalog kanallarını yeniden açmak üzere resmi temaslarda bulunması için Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi Rabat'a göndermiş, temasların olumlu geçmesi üzerine Fas 17 Mart'ta AB ile tekrar iletişim kanallarını açma kararı almıştı.

Lüksemburg'da bulunan AB'nin en üst düzey mahkemesi olan Adalet Divanı, 21 Aralık 2016'da AB'nin Fas ile yaptığı siyasi ve ticari anlaşmaların Batı Sahra'yı kapsamadığına karar vermişti. AB Adalet Divanı kararında, taraflar arasında yapılan ticari ve siyasi anlaşmaların geçerli olduğuna ancak anlaşmalarda özellikle belirtilmediği gerekçesiyle Batı Sahra'nın kapsanmadığına hükmetmişti.

Haber Ara