Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

AB, Guaido’ya sırtını döndü!

Avrupa Birliği, geçen Aralık ayında yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Maduro'ya karşı Parlamento başkanlığını kaybeden muhalif lider Juan Guaido’yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak artık tanımadığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-11 08:47:42

AB, Guaido’ya sırtını döndü!

Avrupa Birliği'nden, geçen Aralık ayında Venezuela'da yapılan seçimlerde Parlamento başkanlığını kaybeden muhalif lider Juan Guaido'ya şok.

AB, Venezuela Devlet Başkanı Maduro karşısında seçimleri kaybeden Guaido'yu artık ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanımadığını açıkladı.

Avrupa Birliği  kendisini ‘geçici devlet başkanı ilan eden 'Guaido'yu “Venezuela'nın geçici başkanı olarak tanıyordu.

Rus Euronews'e göre, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada, seçimleri kaybeden Guaido'yu devlet başkanı değil, "önde gelen muhalefet figürü" olarak nitelendirdi.

Resmi Brüksel'in değişen pozisyonu, Avrupa Komisyonu temsilcisi Peter Stano tarafından onaylandı. Stano, kararın oybirliği ile alındığını söyledi.

Peter Stano yaptığı açıklamada, “Bu metin 27 AB ülkesinin tamamı tarafından kabul edildi. Metin, AB'nin konumunu yansıtıyor. Yapılan son demokratik seçimlerle yeni seçilen Ulusal Meclis'in üyelerini önemli muhataplar olarak görüyoruz. Onlarla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

27 AB ülkesinin elçilerinin yapılan ortak açıklama,  yasal olarak seçilmiş başkanı Nicolas Maduro'nun Birleşik Sosyalist Partisi'nin seçimleri kazanarak,  Venezuela Ulusal Meclisi'nin (ülkenin parlamentosu) kontrolünü ele geçirmesinden sonra geldi.

Avrupa Birliği'nin, Amerikancı Guaido'ya "sırtını dönmesi", Avrupalı ​​"demokrasi şampiyonları" arasında ise öfkeye yol açtı. 

Guiado destekçisi Çek liberal Dita Charanzova, “Bay Borrell'in neden böyle bir açıklama yaptığını bilmiyorum. Avrupa Birliği'nin Venezuela'daki demokratik güçleri desteklemeye devam etmesi ve Juan Guaido'yu Venezuela'nın yasal temsilcisi olarak tanıması gerektiği benim için kesinlikle açık” dedi.

6 Aralık'taki parlamento seçimlerinin ardından, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, ülkenin Ulusal Meclisinde (parlamento) ezici bir çoğunluğu elde ederek, sandalyelerin % 91'ini aldılar .

Yeni parlamento 5 Ocak'ta göreve başladı. 

Muhalefet lideri Guaido, kendisini ‘geçici devlet başkanı' ilan etmesi sonrası başta ABD olmak üzere birçok devlet kararı tanıdığını açıklamıştı. Trump'ın Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıması sonrası Maduro Washington ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Sonraki yaşanan olaylarda ise ABD'nin Maduro yönetimini devirme girişimi ise başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Kaynak: Eadaily

Haber Ara