Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AB’den Yunanistan'a sınır uyarısı

Sığınmacı sorununa yönelik Avrupa Komisyonu hazırlanan raporda, Yunanistan’ın ‘AB’nin dış sınırlarını koruma görevi’ni ciddi şekilde ihmal ettiğini belirtildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 18:22:48

AB’den Yunanistan'a sınır uyarısı

Sputnik'te yer alan habere göre: Sığınmacı kriziyle ilgili bir rapor hazırlayan Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın ‘AB'nin dış sınırlarını koruma görevi'ni ciddi şekilde ihmal ettiğini belirtti. Raporun onaylanması halinde AB, Yunanistan'ın sınırlarını korumak için bir eylem planı hazırlayacak.

Türkiye-Yunanistan sınırı ile Yunan adalarındaki sığınmacıların tahliye edildiği Kasım 2015'de elde edilen verileri değerlendiren Avrupa Komisyonu'nun raporuna göre, Yunan görevliler, sığınmacıların kayıt altına alınması ve parmak izlerini almada yetersiz kaldı. 

Raporu değerlendiren Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de “Taslak rapor, Yunanistan sorumluluklarını ihmal ettiğini ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi eksikliklerin yaşandığı sonucunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Dombrovskis ayrıca, Yunanistan'ın Schengen bölgesinin sınırlarını kontrol almak için üç aylık süresi olduğunu belirtti.

BRÜKSEL EYLEM PLANI HAZIRLAYABİLİR

Raporun AB'ye üye 28 ülkenin çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, Brüksel yönetimi Yunanistan'ın sınırlarını, özellikle de Türkiye ile olan deniz sınırını, korumak için bir eylem planı hazırlayacak. 

BBC ise Yunanistan'ın üç ay içinde gerekli önlemleri almaması halinde, Schengen ülkelerinin sınırlarını geçici olarak kapayabileceğine dikkat çekti.

Komisyon'un raporu, Yunanistan'ın AB'nin dış sınırlarını gerektiği şekilde korumadığı eleştirilerinin hemen ardından geldi. Son olarak Avusturya İçişleri Bakanlığı, Birlik'in sınırlarının kötü koruduğunu iddia ettiği Yunanistan'ın Schengen Birliği'nden ihraç edilmesini teklif etmişti.

‘AB YARDIM ETSİN, SIĞINMACILAR ERTESİ GÜN TÜRKİYE'YE GÖNDERELİM'

Bu arada Yunanistan Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas, iltica başvurusu için uygun bulunmayan sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesi için AB'den destek istedi. 

Skai televizyonuna konuşan Muzalas, Yunan adalarına kurulacak ve AB tarafından denetlenecek izleme merkezlerinin bu amaçla kullanılabileceğini belirterek, bu sayede uygun bulunmayan sığınmacıların ‘ertesi gün' kiralanan botlarla Türkiye'ye gönderilebileceğini savundu.

‘BİZE SİYAHLARI GÖNDERMEYİN'

Muzalas Parapolitika FM'e verdiği röportajda ise AB ülkelerinin sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi için verdiği sözlere uymadığını söyledi. Yunanistan'daki sığınmacılardan 930'unun yeniden yerleştirme için hazır olduğunu, bugüne dek ise sadece 200 sığınmacının AB ülkeleri tarafından kabul edildiğini belirtti.

Süreçteki gecikmenin nedeninin bazı AB ülkelerinden gelen ‘talepler' olduğunu da kaydeden Muzalas, bir AB ülkesinin “Bize siyahları göndermeyin” dediğini, bir diğerinin de ‘beşten fazla çocuğu olan aileleri' kabul etmeyeceğini söylediğini aktardı.

Haber Ara