Dolar

32,5245

Euro

34,8175

Altın

2.424,05

Bist

9.684,06

AB’den Polonya’ya tepki

Avrupa Birliği, Polonya'da mahkeme uygulamalarından yapılan değişiklik nedeniyle sert tepkide bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-22 06:39:59

AB’den Polonya’ya tepki

Ajanslarda yer alan habere göre, Polonya'da iktidardaki Hak ve Adalet Partisi'nin (PIS), Anayasa Mahkemesinin yargılama usüllerinde değişiklik yaptığı değişikliklere AB'den de sert tepki geldi. AB, Polonya'da da tepkilere sebep olan yasal değişikliklerin geri alınması için Varşova'ya 2 ay müddet verdi.

AB Komisyonu'nun Polonya'da hukukun üstünlüğü konusunda ortaya çıkan sorunların çözümü için yeni teklif sunduğunu kaydeden Birinci Başkan Yardımcısı Franz Timmermans, teklifin hayata geçmesi için 2 ay süre verdiklerini kaydetti.

‘BİR ÇÖZÜM BULANA KADAR TAKİP EDECEĞİZ'

Polonya'da hukukun üstünlüğü ilkesi konusunda sürekli bir sorun olduğuna inandıklarını belirten Timmermans, "Bu konuyu bırakmayacağım; bir çözüm bulana kadar konuyu takip edeceğiz" dedi. İktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi'nin kamu yayın kuruluşları yöneticilerinin atanması ve Anayasa Mahkemesi'nin yargılama usüllerinde değişiklik öngören bir dizi yasal düzenlemeyi hayata geçirmesi tepki çekmişti. Anayasa Mahkemesi'nin karar alması için gereken basit çoğunluk uygulamasına son veren ve üçte iki çoğunluğun sağlanması koşulu getiren değişiklikler, ülkede hükümet karşıtı protestolara sebep olurken; AB Komisyonu da yeni düzenlenmeleri ocak ayında hukuki incelemeye almıştı.

Haber Ara