Dolar

32,5101

Euro

34,7597

Altın

2.502,42

Bist

9.693,46

AB'den 'Halep' uyarısı: Sivillere saldırı savaş suçu sayılır

Avrupa Birliği, Suriye'de sivillere yönelik saldırıların kasıtlı yapıldığının ispatlanması durumunda savaş suçu sayılacağı konusunda Rusya ve rejimi uyardı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 12:02:25

AB'den 'Halep' uyarısı: Sivillere saldırı savaş suçu sayılır

AB Dış İlişkiler Yüksek temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Christos Stylianides'ten ortak açıklama yaptı.

AA'nın haberine göre; Yapılan ortak yazılı açıklamada 72 saat içinde aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivilin Halep'in batısındaki bölgelerde öldürüldüğü ve yaralandığı belirtildi.

"SİVİL KATLİAMI KANITLANIRSA..."

Açıklamada, "Taraflara yaptığımız, sivillere ve sivil altyapılara yönelik ayrım gözetmeyen şiddetten uzak durmaları çağrımızı yineliyoruz. Sivil hedeflere saldırılması, kabul edilemez ve kasıtlı olduğu ispatlanırsa savaş suçu oluşturabilir"

Ülkede şiddetin artmasının binlerce Suriyelinin hayatını daha fazla tehlikeye atacağı ve uluslararası toplumun insani yardım sağlama çabaları ile sorunun siyasi yollardan çözümünü engelleyeceği vurgulandı.

Halep'te ve Suriye'nin genelindeki önceliğin şiddetin durdurulması ve insani yardım görevlilerinin işlerini güven içerisinde yapabilmesine izin vermek olduğu kaydedilerek, AB'nin, Birleşmiş Milletler (BM) ile beraber Halep'in içine insani yardım ulaştırılması ile yaralı ve hastaların tahliye edilmesine çalıştığı belirtildi.

Sorunun askeri çözümünün olmadığı ifade edilen açıklamada, şiddetteki her bir artışın sadece Suriye halkının çektiği acıları uzatacağı vurgulandı.

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Konseyi, 21 Ekim'de toplanmış, Suriye'ye ilişkin yayımlanan bildirgede, Halep'teki saldırılarından dolayı Rusya kınanmıştı. Ancak liderler, İtalya'nın itirazı nedeniyle Rusya'ya dönük herhangi bir yaptırım kararı alamamıştı.

Haber Ara