Dolar

32,5665

Euro

34,8863

Altın

2.436,50

Bist

9.645,02

AB'den Afrika ve Ortadoğu açılımı

AB'den Afrika ve Ortadoğu açılımı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 17:42:02

AB'den Afrika ve Ortadoğu açılımı
Avrupa Birliği (AB), sığınmacı akışının önüne geçebilmek için Afrika ve Ortadoğu'ya 62 milyar avroya ulaşabilecek yatırım ve yardım yapmayı planlıyor.

AB Komisyonu, göçle mücadele için yeni bir ortaklık çerçevesi açıkladı.

Buna göre, kısa vadede Akdeniz'de yaşam kurtarmak, göçmenlerin ülkelerine dönüşlerini, ülkelerinde kalmalarını sağlamak ve Avrupa'ya tehlikeli yolculuğa çıkmalarını engellemek için AB'nin göç politikası doğrultusunda 3'üncü ülkelerle işbirliği artırılacak.

Bu ülkelerde, AB destekleriyle siyasi, sosyal ve ekonomik durumun ilerlemesi için katkı sağlanacak.

Bunun için, özellikle göçmenlerin kaynak ve transit ülkeleri olan Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Etiyopya, Ürdün ve Lübnan ile anlaşmalar yapılarak bu ülkelere 2016-2020 yılları arasında yaklaşık 8 milyar avro fonlarla aktarılacak.

Ayrıca AB Komisyonu, sonbahar da "Dış Yatırım Planı" teklifini açıklayacak. Teklif, bu ülkelere 31 milyar avroluk yatırım yapılmasını öngörüyor. AB Komisyonu, yatırımlara, hedeflendiği gibi AB üyesi ülkelerin katkı sağlaması durumunda planın 62 milyar avroya ulaşma potansiyeli bulunduğunu belirtti.

AB Komisyonu, özellikle Türkiye-AB arasında yapılan sığınmacı mutabakatının, Türkiye üzerinden göç akımını durdurması nedeniyle bölge ülkeleriyle yapılacak benzer anlaşmaların önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Haber Ara