Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

AB'de mülteci krizi devam ediyor

Avrupa Birliği'nin ana gündemi mültecilere yapılan yardımların izinin sürülmemesi...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-13 16:06:48

AB'de mülteci krizi devam ediyor

Avrupa Birliği'nin hesaplarını denetlemekle sorumlu Avrupa Sayıştayı, Türkiye'nin göçmenlere harcanan 1,1 milyar euro tutarındaki paradan faydalananların listesini vermeyi reddettiğini bunun da, yardımın doğru bir şekilde kullanılmadığı yolundaki şüpheleri artırdığı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Sayıştayı, Brüksel tarafından Türkiye'ye göçmenler için verilen mali yardımla ilgili bir rapor yayınladı.

Raporda, Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanlığın, AB yardımlarından faydalananların adres ve isimlerini vermeyi reddettiği bildirildi.

AB göç projelerinden birisi, daha önce bedeli ödenmiş kartlarla, göçmenlere 30 euroya kadar bankamatiklerden para çekip temel ihtiyaçlarını görme fırsatı veriyordu.

Raporda, Aile ve sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanlığın, yardımı alanlarla ilgili bu bilgileri vermemeye gerekçe olarak Türkiye'deki veri koruma yasasını gösterdiği hatırlatıldı.

Raporu kaleme alan uzmanlardan Bettina Jacobsen, basına yaptığı açıklamada, ne AB Komisyonu ne de Avrupa Sayıştayı, bu projeden faydalananları kayıt aşamasından, ödeme aşamasına kadar takip edemediğini bildirdi.

Bettina Jacobsen, “Bu ciddi bir durum, denetleyici olarak, paranın nereye gittiğini izini sürebilmeniz gerekir. Ancak biz bunu burada yapamıyoruz." dedi. Jacobsen, verilen paranın tamamının göçmenlere gitmediği yolunda bir risk bulunduğunu bildirdi.

Basının, “Türkiye'ye verilen para iyi harcandı mı ?” şeklindeki bir soru üzerine Jacobsen, "Evet harcandığını düşünüyorum, ancak, harcanan paradan daha fazla verim alabilirdik. ifadesini kullandı.

AB, 2016 yılında Suriyeli göçmenlere yardım edilmek üzere Türkiye'ye 3 milyar euro ödenmesini kararlaştırmıştı. AB, bu paranın uygun bir şekilde kullanımı halinde ilave 3 milyar euro daha yardımda bulunmayı taahhüt etmişti.

Haber Ara