Dolar

32,5083

Euro

34,8203

Altın

2.487,13

Bist

9.551,45

AB Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin Başkanı Donald Tusk, bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la göçmen konusu hakkında görüşmeler yapacağı bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-04 15:15:41

AB Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin Başkanı Donald Tusk, bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la temaslarda bulunacak. İkili arasında göçmen konusunun konuşulacağı bildirildi. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre: Erdoğan-Tusk görüşmesinde Avrupa'ya yönelen göçmen akınını durdurabilmek için Türkiye'nin ve AB'nin karşılıklı atacağı adımlar ve işbirliği alanları değerlendirilecek. Görüşmede, Pazartesi günü Brüksel'de yapılacak olan AB-Türkiye zirvesinde ele alınacak konuların çerçevesinin görüşülmesi de bekleniyor.

Donald Tusk, bu bağlamda dün de Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla temaslarda bulunmuştu. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, Türkiye'den Yunan adalarına ulaşan göçmenleri geri yollama seçeneğinden söz etmiş, "insan kaçakçılarının işini böyle bozabileceklerini" ifade etmişti.

Türkiye'nin göçmen akınını durdurmak için gösterdiği çabayı takdirle karşıladıklarını söyleyen Donald Tusk, buna karşın Ege Denizi'ni aşarak AB ülkelerine gelen göçmen sayısının halen çok yüksek olduğunu da belirtmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Suriye'de tüm tarafların varılan ateşkese uyması halinde göçmen sayısında düşüş görüleceğini ifade etti. Davutoğlu, "Nihayet dünya ülkeleri bu trajedinin boyutlarını görmeye başladı. Ancak sorunu Yunanistan ve Türkiye üzerine bırakmak son derece yanlış bir tavır. Biz Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı zorlukları görüyoruz. AB ve Türkiye olarak bunu hep beraber çözmemiz lazım." diye konuşmuştu.

Türkiye'den Yunan adalarına her gün 2 bin kadar göçmenin gittiği belirtiliyor. Türk yetkililer, yılın ilk iki ayında toplam 25 bin göçmenin Yunanistan'a geçişinin ise engellendiğini ifade ediyor.

ANKARA'NIN TALEPLERİ

Türkiye'de hükümetin açıkladığı rakamlara göre 2,7 milyonun üzerinde Suriyeli yaşıyor. Hükümet, bunun Türkiye'ye maliyetinin 8 milyar dolar civarında olduğunu söylüyor.

AB, Türkiye'ye 3 milyar euro yardım vaadinde bulunmuştu. Ancak Ankara, AB'nin Brüksel zirvesinde başka adımlar atmasını da talep ediyor.

Hükümet, geri kabul anlaşmasının karşılığında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde yeni fasılların da açılmasını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına AB ülkelerine vizesiz seyahat imkanı tanınmasını ve Gümrük Birliği anlaşmasının çerçevesinin yeniden belirlenmesini istiyor.

Ankara geçtiğimiz günlerde 14 ülkeyle geri kabul anlaşmaları imzalama teklifinde bulunmuştu. Bu adım, AB tarafından reddedilen göçmenlerin Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderilmesini kolaylaştıracak bir adım olarak görülüyor.

Ancak AB için göçmenleri Türkiye'ye yollama seçeneğinin de sorun teşkil edebileceği belirtiliyor.

2016'DA TÜRKİYE'DEN YUNANİSTAN'A 120 BİNDEN FAZLA GÖÇMEN GİTTİ

Uluslararası hukuk, mülteci statüsüne başvuran sığınmacıların ölüm ya da kovuşturma riski altında kalabilecekleri ülkelere geri gönderilmesini yasaklıyor. Avrupa Komisyonu ise AB içinde Türkiye'yi "güvenli" statüsünde kabul eden tek ülkenin Bulgaristan olduğunu ifade ediyor.

Buna karşın, Ekim ayında AB ile Türkiye arasında varılan eylem planı çerçevesinde ekonomik göçmenlerin geri gönderilebilmesinde ise hukuki bir sakınca olmayacağı belirtilmişti. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, dün Yunanistan'da yaptığı temasların ardından, AB üyesi ülkelere gelip iltica başvurusu yapmaya çalışan Suriye ve Irak vatandaşları dışındaki ekonomik göçmenlere 'Avrupa'ya gelmeyin' çağrısı yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da göçmen kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere bugün Yunanistan'da.

Uluslararası Göç Örgütü, bu yıl Türkiye'den Yunanistan'a 120 binden fazla göçmenin gittiğini, 400'den fazla kişinin ise kaybolduğunu ya da Ege Denizi'nde boğularak yaşamını kaybettiğini söylüyor.

 g

 

 

Haber Ara