Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

AB Bakanı: AB yolu 'çözüm süreci'yle ilerleyebilir

AB Bakanı Ali Haydar Konca, 'Türkiye'nin artık yumrukları sıkmaktan vazgeçmeye, bağırmamaya, çağırmamaya, empati yapmaya ihtiyacı vardır. Bütün bunları bir araya getirirsek biz bütün sorunlarımızı konuşarak inanın çözebiliriz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 16:42:40

AB Bakanı: AB yolu 'çözüm süreci'yle ilerleyebilir

Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından erken seçim kararı alınmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan seçim hükümetinde AB Bakanlığı'na getirilmesinin ardından ilk basın toplantısını bugün düzenledi. Konca'nın basın toplantısına tüm basın-yayın kuruluşları davet edildi ve hiçbir gazeteciye akreditasyon uygulanmadı.

HDP Kocaeli Milletvekili olan Konca, milletvekilliğine Avrupa'dan gelen oylar sayesinde seçildiğini ve AB Bakanı olmasının "ilginç" bir rastlantı olduğunu ifade etti. Yabancı dil bilmediğini belirten Konca, seçim hükümeti görevde kaldığı sürece "Başmüzakereci" sıfatıyla AB müzakerelerini de yürütecek.

7 Haziran seçimlerindeki halk iradesinin koalisyon kurulmasını gerektirdiğini ancak "siyasi partilerin uzlaşmaz tavırları" ve "anayasa ve siyasi teamülleri hiçe sayan dış müdahaleler" dolayısıyla hükümet kurulamadığı için anayasa gereği seçim hükümeti kurulduğunu ifade etti. Konca, "içeride ve dışarıda yürüyen savaş konseptine karşı barış mücadelesinin temsili" ve "seçim güvenliği" gerekliliklerini yerine getirmek için parti olarak seçim hükümetinde yer alma kararı aldıklarını ifade etti. Mevcut hükümetin ilkelerde uzlaşılmış bir koalisyon hükümeti olmadığını, AK Parti'lilerin çoğunlukta olmasının hükümetin ‘AK Parti hükümeti' olduğunu göstermediğini dile getiren Konca, anayasal zorunluluk gereği sorumululuk üstlendiğini belirtti.

'MEVCUT SAVAŞ KONSEPTİ AB SÜRECİNİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Konca, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve toplumsal barış perspektifiyle görevini yerine getireceğini, partisinin değil halkın çıkarlarını ön plana alacağını, halka tepeden bakan bir bakan olmayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Kurulan seçim hükümeti her şeyden önce seçim güvenliğini sağlamak sorumluluğuyla karşı karşıyadır. Bunun için içine girdiğimiz şiddet sarmalından bir an önce çıkmak ve ivedilikle akan kanı durdurmak son derece hayatidir. Silahların susması ve şiddete son verilmesi de tüm halkımızın temel talebidir. Seçim hükümetimizin birinci gündemi toplumsal barışımızı hızla tesis edecek somut politikaları hayata geçirmek ve seçim güvenliği açısından kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirmek olmalıdır. Başbakan sayın Davutoğlu başta olmak üzere aynı kabinede görev almış bakanların da bu duyarlılık içinde olması gerektiği düşüncesi ve inancındayım. Mevcut savaş konseptinin, sorumluluğunu yüklenmiş olduğum AB Bakanlığı'nın temel çalışma alanı olan AB'ye üyelik sürecini de son derece olumsuz etkilediği, ülkemizi ve tüm halkımızı Ortadoğu'daki çatışmalı sürecin içerisine hızla savurduğu gözlenmektedir. Bu çatışmalı süreçten daha fazla güvenlik eksenli silahlı çözüm yöntemleriyle değil demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişletilmesiyle çıkılabileceğine dair görüşümü bir kez daha vurgulamak isterim. Bu nedenle şimdilerde buzdolabına konulduğu söylenen çözüm sürecine bir an önce geri dönülmesi, Kürt sorununun çözümü başta olmak üzere tüm kimliklerin, inançların, sosyal grupların kendilerini özgürce ifade edebileceği demokratik anayasa çalışmalarına katkı sunacak çabaların gösterilmesi elzemdir."

Çözüm sürecinin başlatılmasının, AB hedefine ulaşılmasında da stratejik bir dönüm noktası olacağını ifade eden Konca, Türkiye'nin bir bölgesinde yaşanan "fiili olağanüstü hal" uygulamasının AB sürecini de olumsuz etkilediğini kaydetti.

AB İLİŞKİLER DONDURULDU

"AB, yerinden yönetim politikalarıyla birtakım eksikliklerine rağmen Türkiye için önemli bir referanstır" diyen Konca, Türkiye'nin AB uygulamalarından yararlanacağı birçok alan olduğunu belirtti. Konca, "Son 13 yıldır ülkemizi yöneten AKP hükümetinin de özellikle iktidarının ilk yıllarında bu konuda yoğun çaba sarf ettiği elbette doğrudur. Fakat daha sonra AB ilişkilerinin bir anlamda dondurulduğu da ayrı bir gerçektir" diye konuştu.

AB'nin içinde bulunduğu güncel ve siyasi sorunları da göz önünde bulundurarak kendi özgün siyasetlerini oluşturacaklarını vurgulayan Konca, "Türkiye halklarının barış iradesini açığa çıkartmak kabinenin önünde duran en büyük sorumluluktur. Asgari nezaket kurallarıdan uzak ve tacizkar açıklamalar tansiyonu daha da yükseltmekte, halklarımız arasında kırgınlık ve acılara neden olmaktadır. Savaşın dilini değil barışın dilini kalıcı hale getirmeliyiz. Siyasiler olarak çatışma dilinden uzak durmalıyız" diye konuştu.

'ATAMA GENELGESİNİN BİZE YÖNELİK OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM'

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Konca, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tüm bakanlıklardaki atamaları kendi iznine bağlayan genelgeyi değerlendirirken "İçinde bulunduğumuz hükümet geçici bir hükümettir. Bakanlarla alakalı özel atamalarda ben Sayın Başbakan'ın engelleyici olabileceğini zannetmiyorum. Bakanlığa bugün oturdum. Gerek duyulması halinde bu konu Başbakan'la görüşülecektir. Ancak bilirsiniz, genelde her seçim öncesi yeni atamalarda durdurma olduğu bir gerçektir, Türkiye'de bu uygulama öteden beri vardır. Yani bize yönelik olduğunu zannetmiyorum" dedi.

Konca, bir gazetecinin "PKK Avrupa'nın birçok ülkesinde terör örgütleri listesinde. Sizin buna yönelik bir çalışmanız olacak mı?" sorusuna "Ben HDP'nin milletvekiliyim. HDP anayasaya göre kurulmuş yasal ve meşru bir partidir. Dolayısıyla bu sorunun muhatabı biz değiliz" dedi.

'AB'YE HAZIR HALE GELMEK TÜRKİYE'NİN KENDİ SORUMLULUĞU'

Konca, Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmak için ne yapacağının sorulması üzerine Türkiye'nin kendisini AB'ye hazır hale getirmesinin kendi görev ve sorumluluğu olduğunu belirtirken "Bizim Türkiye'de acilen 7 Haziran öncesi çıkartılan MİT yasasından tutun İç Güvenlik yasasına ve daha bir yığın antidemokratik yasal düzenlemeleri ve onun da ötesinde 12 Eylül rejimi artığı anayasanın değiştirilmesi ve yeni anayasanın uzlaşarak çıkarılması zorunluluğu vardır. Biz bunları yaparsak AB'nin bize olumsuz tavır alabileceğini pek düşünmüyorum" diye konuştu.

'SİLAHLAR SUSMALI VE GÖMÜLMELİDİR'

Diyarbakır'da PKK'lılar tarafından yola döşenen mayının patlaması sonucu 12 yaşında bir çocuğun yaşamını yitirdiği olayla ilgili yorumu sorulan Konca, şöyle konuştu:

"Biz şiddete karşıyız, çok açık ve net, altını çizerek söylüyorum, şiddet nereden gelirse gelsin biz şiddete karşıyız. Ve ülkemizin sorunlarının demokratik bir toplumda konuşarak çözülebileceği düşüncesindeyiz. O nedenle açık, net çağrı yapıyoruz: Silahlar susmalıdır, silahlar gömülmelidir. Ve demokratik toplum çerçevesinde biz yumruklarımızı sıkarak değil birbirimizle anlaşarak, konuşarak bu sorunları çözmememiz için hiçbir neden yok. Ve biz bunu yaparsak Ortadoğu bataklığından kurtulma şansı elde edebiliriz ve AB yolunda da ilerleyebiliriz. Bu nedenle bütün siyasilerin, yalnız siyasilerin değil, aklı ve vicdanı olan herkesin bu ölümlere, bu silahlı çatışmalara karşı çıkması gerekir, barışı haykırması gerekir."

'BASIN ORGANLARI ARASINDA AYRIM YAPILMAMALI'

Basın toplantısında söz alan bir gazeteci, Konca'ya, hiçbir medya kuruluşuna akreditasyon uygulamadığı için teşekkür etti ve diğer bakanlıkların akreditasyon uygulamaları konusunda değerlendirmesini sordu. Konca, "Bize aykırı fikirler olsa bile basın organları arasında ayrım yapılması düşüncesinde kesinlikle değilim. Biz basınımızı yasaklayarak bu noktaya geldik. Basın kamu görevi gören bir koldur. Basın özgür olursa kamuoyunun aydınlanması çok daha kolay olacaktır. Ben bu uygulamayı gönül rahatlığıyla isteyerek yaptım. Ancak bu konuda bana kimseden bir eleştiri gelmedi. Doğru olan da bu yasaklama anlayışının kaldırılması olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Konca, Suriye tezkeresi konusunda da kendi ilkelerine aykırı hiçbir kararın altına imza atmayacağını kaydederken "Bizim imzamız veya oyumuz olmayacaktır Suriye tezkeresinde" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜM MASASINA İHTİYACI VARDIR'

Konca, "Çözüm sürecinde masayı kimin devirdiğini düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ederek "Çözüm sürecinde masayı kimin devirdiğini zaten söylüyor ‘Ben devirdim, ne çözüm sürecidir, ne masadır' diyenler var. Türkiye'nin çözüm sürecine, çözüm masasına, diyaloğa ihtiyacı vardır, artık yumrukları sıkmaktan vazgeçmeye, bağırmamaya çağırmamaya, empati yapmaya ihtiyacı vardır. Bütün bunları biraraya getirirsek biz bütün sorunlarımızı konuşarak inanın çözebiliriz. Türkiye'yi o zaman yükseltmek, yüceltmek, AB yolunda hızlı adımlar atmak mümkün olabilecektir" diye konuştu.

'SORUNLARI GİZLEMEKTEN YANA DEĞİLİZ'

Konca, AB konusunda Ekim ayındaki ilerleme raporu yayınlanmadan önce bir adım atılmasının mümkün olmadığını ifade ederken "Biz Türkiye'de öncelikle bu şekliyle fazla söz söyleyecek halimiz yoktur. Bu akan kanı durdurmamız, bu şiddet sarmalını ortadan kaldırmamız lazım ki rahat konuşabilelim" dedi. İlerleme raporunda Türkiye'ye yöneltilebilecek eleştirilerle ilgili Konca, "Biz, haksızlığın ve hukuksuzluğun olduğu tüm alanlarda bunların dile getirilmesinden yanayız. Yıllar yılı halı altına süpürülen sorunların yıllar geçtikçe biriktiğini ve karşımıza devasa boyutlarda çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla sorunları gizlemekten ziyade sorunların varlığıyla yüzleşip sorunları nasıl çözebileceğini konuşmak en doğru yöntemdir" diye konuştu.

'YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ'

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na Türkiye'nin koyduğu çekincelerle ilgili de konuşan Konca, "Ben kaymakamlıktan ayrıldığım için biliyorum. O Yerel Yönetim Şartı'na konan rezervlerle alakalı İçişleri Bakanlığı'nın arşivinde yüzlerce rapor bulursunuz. Türkiye'de aslında hiç ötesi berisi yoktur, bu hantal devlet yapısıyla bu çağda hizmet üretmenin ve de halklarla bütünleşmenin olanağı yoktur. Dolayısıyla merkezi yapının mutlaka zayıflatılması ve yerelden başlayacak bir demokratikleşme sürecine ihtiyaç vardır" dedi. 

Konca, "Partinizin sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tavrı ortada. Böyle bir konu Avrupa Parlamentosu'nda gündeme gelirse Türkiye açısından tavrınız ne olur?" sorusuna da "Sözde-özde fark etmiyor, bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Onu herkes kabul ediyor. Asıl olan onun tanımlanması noktasındadır. Onu da partimizle tartışıp konuşup partimizle birlikte vereceğimiz karar konusunda görüşümüzü netleştiririz" yanıtını verdi.

Konca, toplantının ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşeceğini bildirdi.

Haber Ara