Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

AA: Türkiye diplomat zengini

Türkiye’de yerleşik 123 büyükelçilik, 92 başkonsolosluk ve konsolosluk ile 46 uluslararası kuruluş temsilciliği bulunuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 13:52:06

AA: Türkiye diplomat zengini

Meltem Bulur'un haberine göre Türkiye'de yerleşik 123 büyükelçilik, 92 başkonsolosluk ve konsolosluk ile 46 uluslararası kuruluş temsilciliği bulunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'de 123 büyükelçilik, 92 başkonsolosluk ve konsolosluk ile 46 uluslararası kuruluşta görev yapan yabancı diplomatik pasaport sahibi 2 bin 350 kişi bulunuyor. 4 bin 625 kişi ise farklı seviyede ayrıcalık ve dokunulmazlığa sahip.

Muvazzaf temsilciliklerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkeler arası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürüten fahri konsolosluklar da işlevini sürdürüyor. Tüm dünyadaki muvazzaf temsilciliklerin sayısı artmasına rağmen küreselleşme sürecinde insan hareketlerinin ve uluslararası ilişkilerin her alanda yoğunlaşması nedeniyle fahri temsile olan ihtiyaç da artıyor. Bu bağlamda, Türkiye'de farklı şehirlerde toplam 466 fahri konsolosluk bulunuyor.

Bu arada Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, D-8 Sekreteryası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Uluslararası Para Fonu, Uluslararası Göç Örgütü, Arap Ligi, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı, Dünya Bankası, İslam Ülkeleri, İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Uluslararası Kızılay, Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı gibi birçok uluslararası kuruluşun da farklı şehirlerde temsilciliği bulunuyor.

9 ÜLKE AKREDİTE

Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, El Salvador, Eritre, Gabon, Honduras, Namibya, Nepal ve Nikaragua, Türkiye ile diğer ülkelerde yerleşik büyükelçilikleri vasıtasıyla iletişim kuruyor.

Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs ile diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı Suriye rejimi ve Ermenistan'ın da Türkiye'de büyükelçiliği yok. Mısır ise henüz Ankara'ya büyükelçi atamadı.

EN ESKİ BÜYÜKELÇİ ÖZBEKİSTAN'DAN

Türkiye'de "duayen büyükelçi" sıfatını taşıyan Azerbaycan Büyükelçisi Faik Bağırov 2010 yılından bu yana görevini sürdürürken, 2005'ten bu yana Türkiye'de görev yapan Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadirov, en eski büyükelçi olarak biliniyor.

Bahreyn Büyükelçisi 2008 ve Umman Büyükelçisi oe 2009 yılından bu yana Ankara Büyükelçisi olarak ülkelerini temsil ediyor.

Kolombiya, Svaziland, Bangladeş, Ekvator, Sri Lanka, Salvador, Güney Afrika, İran, Türkmenistan, Ruanda, Makedonya, Japonya, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Estonya, Vatikan, Kuzey Kore, Tacikistan, Şili, Zimbabve, Malezya, Kuveyt, Lüksemburg, Kanada, Letonya, Danimarka, Norveç, Finlandiya, Ukrayna, Romanya, Portekiz, Yemen, Letonya, Polonya, Sirre Leone, Brezilya, Benin, İsrail, Arjantin, Namibya, Fas büyükelçileri ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı; 2016 yılının başından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunarak göreve başlayan büyükelçiler oldu.

BÜYÜKELÇİLİK YOK BAŞKONSOLOSLUK VAR

Türkiye'de başkonsoloslukla temsil edilen Avrupa Birliği'nin dönem başkanı Malta'nın da Ankara'da büyükelçilik açma çalışmaları yürüttüğü belirtiliyor.

Haber Ara