Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-15 18:01:33

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI
Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- G20 Liderler Zirvesi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, B20 ve L20'nin bazı G20 liderleriyle yapılan "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, "Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik" dedi.

(10.37/11.50)

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, Regnum Otel'deki ikili görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

- Erdoğan, görüşmede, Suriye'deki DAEŞ terör örgütüyle mücadele konusunu ele aldıklarını belirterek "Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.

(12.27)

- ABD Başkanı Obama da Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı olduğunu söyledi.

(12.55)

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı'nda, küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle Dünya Ticaret Örgütü'nün "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini bildirdi.

- Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde da altyapı yatırımlarının ekonomik büyümeyi kısa ve uzun vadede iten önemli bir güç olduğunu, bu nedenle altyapı yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

(12.38/11.37)

- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, düzenlediği basın toplantısında, "Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Bu anlamda çok büyük bir aciliyet var" dedi.

(13.38/14.29)

- Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, zirve kapsamında basın toplantısı düzenledi.

- Tusk, Paris'teki terör saldırılarının ılımlı Suriye muhalefeti tarafından yapılmadığını vurgulayarak "DAEŞ üstlendi bu saldırıları. G20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde DAEŞ'E odaklanmalarını söyleyeceğim" dedi.

- Juncker de Paris saldırılarının sorumlularıyla sığınmacıların ve iltica talebinden bulunanların aynı kefeye konulamayacağını belirtti. Juncker, Avrupa'nın sığınmacılar konusundaki yaklaşımını değiştirmeye ihtiyaç görmediklerini söyledi.

(12.13/13.02)

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "G20 Zirvesi" için Türkiye'de bulunan ülke liderlerine açık mektup gönderdi. Görmez, "Bulunduğunuz otellerin pencerelerinden seyr-u temaşa ettiğiniz Akdeniz, nice mülteciye mezar oldu. Nice bebek cesetleri insanlığın vicdan ve merhametiyle beraber kıyıya vurdu. Akdeniz sahillerine vuran çocuk cesetlerinin, bombalardan kaçarken dalgaların boğup sahile attığı bedenlerin, vicdanlarımızı harekete geçireceğine ve yoğun gündeminizin ilk maddelerinden biri olacağına yürekten inanmaktayım" ifadesini kullandı.

(11.01)

- G20 Liderler Zirvesi'ni protesto eden gruba, polis ekipleri müdahale etti.

(15.59)

2- KKTC'nin 32. kuruluş yıl dönümü

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 32. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya bir mesaj gönderdi. Davutoğlu, "Hükümetimiz, Kıbrıs Türk halkının daha mutlu ve müreffeh yarınlara ulaşmasına yönelik adımları kuvvetle desteklemeye devam edecektir. KKTC'nin istikrar içinde kalkınması anavatan olarak ülkemizin başlıca önceliğidir" değerlendirmesinde bulundu.

- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende, Kıbrıs'ta, 1968 yılından beridir devam eden müzakere sürecinde önemli bir dönüm noktasında olduklarını belirterek "Niyet, politik istek ve kararlılık varsa çözüm yıllar değil, aylar içinde bulunabilir" dedi.

- Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, törende, Kıbrıs müzakere sürecinde hakim olan mevcut olumlu atmosferin değerlendirilerek daha fazla vakit kaybetmeksizin çözüme ulaşılmasının mümkün olduğunu belirterek "Bunun için Türkiye garantör ülke olarak her türlü desteği vermeyi sürdürecektir" diye konuştu.

(12.07/12.28/15.38)

3- Paris'teki terör saldırıları

- Fransa Başbakanı Manuel Valls, Paris'teki terör saldırılarında ölen 129 kişiden 103 kişinin kimliğinin belirlendiğini söyledi.

- Terör saldırılarının faillerinden birinin isminin Ömer İsmail Mostefai olduğu bildirildi.

- Paris'teki terör saldırılarında kullanıldığı bildirilen iki araçtan biri bulundu.

- Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Yaradan'ın adını kullanarak şiddete başvuranların aslında ona küfrettiklerini söyledi.

- Eyfel Kulesi'nin ışıkları, Paris'te önceki gece düzenlenen saldırılar nedeniyle karartıldı.

(14.04/11.07/13.14/15.50/02.05)

4- Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir restoranda meydana gelen patlama sonucu 27 kişi yaralandı.

(15.00)

5- Vodafone 37. İstanbul Maratonu

- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, organizasyon kapsamında düzenlenen halk yürüyüşünde, toplumun ruh, fiziksel ve sosyal sağlığına çok güçlü mesajlar verildiğini belirtti.

- Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo birinci oldu.

- Kadınlarda Etiyopyalı atlet Amane Gobena birinci geldi.

(11.54/11.29/11.54)

Haber Ara