Dolar

32,5981

Euro

34,8721

Altın

2.494,36

Bist

9.593,89

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 16:01:03

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI
Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- TÜMSİAD'ın geleneksel iftarı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan:
- "Eğer bir koalisyon hükümeti kurulacaksa milletim burada yer alacak partilerden geriye doğru değil, ileriye doğru neler yapacaklarını duymak, bunun emarelerini görmek istiyor. Eğer illa geçmiş 12 yıl üzerinden bir koalisyon tartışması yapılacaksa bu sürede eksik kalmış bulunan, daha iyisi ortaya konabilecek olan işler üzerinde durulmalıdır. Türkiye'nin büyük projelerini rafa kaldırma tartışmasıyla başlayan bir koalisyon görüşmesi, karşısında herkesten önce beni bulur"

- "Millet siyasetçilerden, partilerden hizmet bekliyor. Peşrev faslı bırakılmalı ve artık hizmet faslına geçilmelidir. Şayet buna imkan yoksa ülkenin vakti israf edilmeyerek yeniden millete gidilmelidir. Görüyorsunuz işte, belirsizlik içinde geçen her gün Türkiye üzerine oyunlar oynayanların cesaretini biraz daha artırıyor. Eğer siyasetçi kendisi meseleyi çözemiyorsa bu meseleyi çözecek olan milletin ta kendisidir"

- "Sadece ve sadece bizim davetimize icabet ettiği için sanatçılara, sporculara saldıranlar kendi ahlaklarının, kendi karakterlerinin, kendi tıynetlerinin gereğini yerine getiriyorlar. Milletimizin bunların hepsini de görüyor. Adalet ve irfan terazisinde tartıyor. İnşallah ilk fırsatta milletimiz, ilk seçimde bu tahammülsüzlere hak ettikleri cevabı verecektir diye düşünüyorum"

(00.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2 - Koalisyon görüşmeleri

- AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

(13.17) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Milli Eğitim Bakanı Avcı:

-"(Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin kararı) Şu saate kadar Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmış herhangi bir resmi karar yok. Mahkeme gerekçeli kararını açıklasın, hangi maddeyle ilgili olarak ne tür gerekçelerle ne karar verdi, onu net olarak görelim. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla da paylaşarak açıklarız"

-"Yasal düzenlemeden kastınız eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden istihsal edilecek yeni bir yasa düzenlemesi ise böyle bir çalışmamız yok. Böyle bir çalışmanın ancak iptal davasını açanlar tarafından gündeme getirilmesi beklenebilir"

-"Çıkabilecek her türlü karara karşı ikincil mevzuatımızda yani yönetmeliklerimizde ve yönergelerimizde ne tür değişiklikler yapabileceğimizi zaten daha öncesinden planlamıştık, onları da gerekçeli karar bize gelsin, görelim, hangi gerekçeyle hangi maddede ne tür iptal kararları alınmış, onu görelim, ona göre de neticesini ikincil mevzuatta yapacağımız düzenlemelerle, gerekeni yaparız"

(14.34) (Fotoğraf-Görüntülü)

- "Gerekçeyi görmediğimiz için ayrıntılarını bilemiyorum ama çok da zorunlu olursa, yasal olarak da ne yapılması gerekiyorsa MEB olarak biz sektörle, sektörün gerçekten eğitimci olan, gerçekten eğitim hizmeti vermek isteyen temsilcileriyle tekrar otururuz, bunun her kurum açısından en uygun olan çözümlerini birlikte üretiriz"

- "O bakımdan ne eğitim sektörümüzün, ne özel eğitim sektörümüzün ne öğrencilerimizin ne velilerimizin tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok"

- "Eğer, mevzuatımızda geçmişte var olan ve bizim yaptığımız düzenlemeyle mevzuatımızın dışına aldığımız dershane kavramı, birincil mevzuatta, yani yasada olmayacağına göre, o zaman burada bir gri bölge oluşturuluyor demektir. Bu gri bölgenin düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme işi de Milli Eğitim Bakanlığına düşer"

(15.10) (Fotoğraf-Görüntülü)

4- Ramazan Bayramı'nda yağış beklenmiyor

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

- "Ramazan Bayramı süresince ülkemizin büyük bölümünde yağış beklenmiyor"

- "Hava sıcaklıkları mevsim normalleri civarında, Güney Ege ve Akdeniz kıyı kesiminde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek"

(12.07)

5- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

- "Cerattepe'de iyi niyetli, masum bir çevrecilik anlayışıyla karşı çıkanları istisna tutuyorum ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar var. Bizim onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz. Türkiye'nin varlıklarını, değerlerini o arkadaşlarımızın bizler kadar düşündüğü kanaatinde değiliz"

- "P5+1 ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonrası İran'a uygulanacak yaptırımların ve nükleerle alakalı kısıtlamaların sonuçları bölge açısından son derece olumlu olacaktır"

(13.44)

- "Paralel yapının en önemli kaynağı olan bu dershaneler, eğer vakıf hizmeti yapıyorlarsa ücretsiz yapsınlar. Fakir fukara çocuklarını bu manada ücretsiz okutsunlar"

-"(Türk Akımı Projesi) Rusya Federasyonu'nun farklı bir teklifle geldiğini görüyoruz"

- "(Cerattepe'yle ilgili) Oradaki ağaç sayısı azalmayacak, oradaki ağaç sayısın en az 5-10 katını firma başka bir şekilde telafi edecek"

(14.19) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6 -BM Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan:

- "Kamu özel sektör ortaklığı konusunda Türkiye önemli bir deneyime sahip öncü ülkedir" Babacan "Ülkelerin alt yapı yatırımların sadece kendi bütçelerinden finanse etmelerinin artık çok zor olduğu bir dönemdeyiz"

-"Kamu özel sektör ortaklığı konusunda Türkiye önemli bir deneyime sahip öncü ülkedir"

(12.35)

7- İSO "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"nu açıkladı (1)

- İSO'nun İkinci 500 araştırmasında ilk sırayı, 212,6 milyon liralık üretimden satışı ile Hekimoğlu Un Fabrikası aldı

- İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun üretimden satışları 2014 yılında yüzde 12,9'luk artışla 71,8 milyar lirayı buldu

(10.53)

- İSO "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"nu açıkladı (2)

- İkinci 500'de 2014 yılında toplam aktifler cari olarak yüzde 14,5 artarken, öz kaynaklar yüzde 17,4, toplam borçlar ise yüzde 12,7 yükseldi

- İkinci 500 içinde 2014 yılında kar eden kuruluş sayısı 426'ya çıkarken, zarar eden kuruluş sayısı ise 74'e indi

(12.20)

8- Kılıçdaroğlu, mal varlığının araştırılmasını istedi

-Kılıçdaroğlu kendisi, eşi, çocukları ve damadının mal varlıkları ve kaynaklarıyla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdi

-Önergeden:

-"CHP'nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ve ailesinin verilemeyecek tek kuruş hesabı olmadığı gibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu tür iddialar karşısında halkımıza hesap vermeyi onurlu bir görev saydığı bütün halkımız tarafından bilinmektedir"

-"Alın teriyle kazanılan helal parayla alınan 85 metrekare 2+1 orta sınıf bir apartman dairesi üzerinden CHP Genel Başkanı ve CHP yıpratılmak istenmekte, hayatı boyunca dürüstlük ve ahlak yolunda yürümüş insanlar hedef gösterilerek manevi bir lince maruz bırakılmaktadırlar"

(12.38)

9- 9 hakim ve savcıya görevden uzaklaştırma

- HSYK 2. Dairesi, "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme talep ettiği ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 54 hakim ve savcıdan 49'unun görevden uzaklaştırılmasına karar verdi

- HSYK 2. Dairesi Başkanı Yılmaz:

- "Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir"

(15.27)

10- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandı

- İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığı bildirildi

(10.16)

- Nihai anlaşma için son oturuma geçildi

- AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini:

- "Bu anlaşma tüm dünya için bir umut işareti"

- İran Dışişleri Bakanı Zarif:

- "Anlaşma hiç kimse için mükemmel değil ama başarabildiğimiz buydu ve hepimiz için önemli"

(13.11)

11- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

- İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Hotovely:

- "Bu anlaşma, İran tarafından yönetilen şer eksenine şartlı teslim olmanın tarihi bir boyutunu temsil ediyor. İsrail devleti, bu anlaşmanın onaylanmasını engellemek için gerekli tüm diplomatik çabayı gösterecektir"

- "Bölgedeki terör faaliyetlerini genişletmesi, Ortadoğu'da istikrarsızlığı yayması ve nükleer bir ülke olmaya doğru büyük aşama kaydetmesi için İran'a enerji veriliyor"

(12.50)

12- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

- İsrail Başbakanı Netanyahu:

- "İran'la varılan nükleer anlaşma dünya için tarihi bir hata"

- "Ne pahasına olursa olsun bir anlaşma yapmak istediğinizde sonuç bu olur"

(13.31)

13- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması dünya basınında

- İtalyan Corriere della Sera gazetesi:

- "Viyana'da beyaz duman çıktı"

- Alman Bild gazetesi:

- "Nükleer pazarlık tamam!"

- İngiliz Guardian gazetesi:

- "Birçok İranlı bu anlaşmayı Berlin duvarının yıkılması gibi görecek"

- Çin basını:

- "Uzun görüşmelerin ardından İran ve büyük güçler nükleer sorununda çözüme ulaştı"

(15.53)

14- Tarım ÜFE haziranda azaldı

- Tarım ÜFE, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,39 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10,02 arttı

(10.31)

15- Suriye'deki iç savaş

- Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Şam kırsalındaki Doğu Guta'da çok sayıda kişinin kuyu suyu içmek zorunda kaldığı için Hepatit A virüsüne rastlandığını bildirildi

(00.15) (Fotoğraflı)

16- Balkanlar'da Kadir Gecesi

- Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da yaşayan Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi camilere akın etti

(01.29) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- Kadir Gecesi'nde Hırka-i Şerif'e ziyaretçi akını

- Hz. Peygamberin vasiyeti üzerine Veysel Karani'ye bırakılan Hırka-i Şerif'e vatandaşlar Kadir Gecesi'nde yoğun ilgi gösterdi

(04.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

18- ABD'de Kadir Gecesi

- Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan hayırlı' olarak kabul edilen Kadir Gecesi dolayısıyla ABD'nin başkenti Washington'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nde dualar edildi, namaz kılındı

(08.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- Yunanistan, IMF borcunu yine ödemedi

- IMF Basın Sözcüsü Rice:

- "Yunanistan'ın IMF'ye bugün yapması gereken yaklaşık 456 milyon avroluk geri ödemesi tahsil edilmedi. Bu gelişmeyi Yönetim Kurulu'na bildirdik. Yunanistan'ın IMF'ye bugüne kadar ödemediği borçların toplamı yaklaşık 2 milyar avro oldu"

(06.04)

20- Yunanistan için yeni kurtarma paketi

- Almanya'da muhalefet partileri, Avro bölgesi liderleriyle Yunanistan arasında varılan uzlaşma konusunda Almanya Başbakanı Merkel'e tepki gösterdi

(15.01)

21- Ağrı'da teröristler yol kesip iş makinesi yaktı

- Doğubayazıt ilçesinde yol kesen bir grup terörist, beton mikserini ateşe verdi

(10.27) (Fotoğraflı-Görüntülü)

22- Çorum'da trafik kazası: 6 ölü, 2 yaralı

- Karşı şeride geçen hafif ticari aracın başka bir hafif ticari araçla çarpışması sonucu 6 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

(09.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

23- Siyanürle altın arama davasında ihlal kararı-

Anayasa Mahkemesi, siyanürle altın aranmasına karşı açılan davanın 8 yıldan fazla devam etmesi nedeniyle başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi

(11.52)

24- 9 terörist teslim oldu

- Şırnak'ta 8, Mardin'de ise bir terörist güvenlik güçlerine silahsız ve teçhizatsız teslim oldu

(13.24)

25- "Futbolda şike" davasında ikinci yeniden yargılama kararı

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "rüşvet vermek" suçundan aldığı 3 yıl 4 aylık hapis cezası kesinleşen hükümlü Özden Aslan'ın "yeniden yargılanma ve infazın durdurulması" talebini kabul ederek, sanığın tahliyesini kararlaştırdı

- Karar, Aziz Yıldırım'ın da yargılandığı ana dava dosyasında yapılan bilirkişi incelemesinde, TFF'nin kamu kurumu olmadığı tespit edilerek, "kamu görevlisine rüşvet vermek" suçunun unsurlarının ortadan kalkması doğrultusunda alındı

(13.27)

26- Gurbetçilerin memleket hasreti rekor kırdırdı

- Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan dün yurda giriş yapan 8 bin 900 araçla, tüm zamanların en çok araç girişi rekoru kırıldı

(14.08) (Fotoğraflı)

Haber Ara