Dolar

32,3811

Euro

35,0435

Altın

2.326,11

Bist

9.128,31

'9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nin' açılışı gerçekleşti

Belgesel sinemayı teşvik etmeyi amaçlayan 'TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri' İstanbul Grand Pera Emek Cinemo'da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Sanat ve sinema dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı gecede, ödüllü yönetmen Isabelle Boni-Claverie'in 'Fransız Olamayacak Kadar Siyah' belgeseli açılış filmiydi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-12 15:28:02

'9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nin' açılışı gerçekleşti
Belgesel sinemayı teşvik etmeyi amaçlayan "TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri" İstanbul Grand Pera Emek Cinemo'da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Sanat ve sinema dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı gecede, ödüllü yönetmen Isabelle Boni-Claverie'in "Fransız Olamayacak Kadar Siyah" belgeseli açılış filmiydi.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın dört meydanda gerçekleştirdiği konserlerin ardından İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya" sempozyumunda, alanında uzman, yerli ve yabancı kişiler sunum yaptı.

78 ülkeden, 677 belgesel film başvurusuyla rekora imza atan 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nde 36 film finale kalmaya hak kazandı. 7 ayrı salonda, yönetmenlerinin de katıldığı film gösterimleri, yoğun bir katılımla devam ediyor. Bunun yanı sıra "Özel Seçki" ve "Panorama" bölümleriyle de "Göç ve Ayrımcılık" üzerine, özel konulu filmler, yine ücretsiz olarak gösterime sunuluyor.

Açılış Filmi: Fransız Olamayacak Kadar Siyah, Grand Pera Emek Sahnesi'nde sergilenen TRT Belgesel Ödülleri açılışı Tahir Aydoğdu ve ekibinin müzik dinletisiyle başladı. Yarışma jürisi, yönetmenler, yapımcılar, gazeteciler, oyuncular ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, konuşmaların ardından katkıda bulunanlara plaket takdim edildi.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Korkmaz yaptığı konuşmada, bu coğrafyanın sesleriyle; dünyanın farklı bölgelerinden benzersiz hikâyeleri izleyicisiyle buluşturmayı hedeflediklerinin belirtti.

Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl yarışma bölümüne eklediğimiz proje destek yarışmasının yanı sıra, festivalimize yeni bir bölüm daha kazandırdık. Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Beşiktaş ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yardım ve eş güdümüyle, ilk defa oluşturduğumuz öğrenci seanslarıyla, yüzlerce öğrenciye belgeseli, sinemada izletmeyi amaçlıyoruz."

"TRT Belgesel Ödülleri artık gelenekselleşti"

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ise konuşmasında, TRT'nin Türkiye'de belgesel üretimini daha kaliteli bir noktaya taşımak için ciddi bir mesai ayırdığını söyledi. Uluslararası alanda ilgiyle takip edilen gösterim günlerinin artık geleneksel ve ilgiyle takip edilen bir etkinlik olduğunun da altını çizdi.

Eren, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün dünyanın dört bir yanında ve en ücra köşelerinde TRT kameralarını görmek mümkün. Dünyaya açılmış olmak, doğal olarak bizi kaliteyi daha da yükseltmeye zorluyor. Kaliteyi yükseltmenin önemli bileşenlerinden biri de bilgi ve tabii ki tecrübe paylaşımı. Bu organizasyonla asıl önemsediğimiz husus, dünyanın dört bir köşesinden yönetmenler ve profesyonellerin buluştuğu bir zemin oluşturarak tecrübe paylaşımına imkân sağlamak."

Valerie Osouf'un sözleri geceye damga vurdu

Açılış filmini temsilen konuşan Valerie Osouf'un Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri büyük alkış aldı.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nin açılış filmi "Fransız Olamayacak Kadar Siyah"ın yapımcısı Valerie Osouf'un gösterim öncesi yaptığı konuşmada söyledikleri dikkat çekiciydi:

"Türkiye, kültürel çeşitliliği açısından harika bir örnek Fransa, sınırda kapısını çalan 70.000 insana bile kapısını açamazken; Türkiye 4 milyon mülteciye kucak açan bir ülkedir. AB'nin ülkenize uyguladığı baskı inanılır gibi değil ve benim ülkem gibi ülkeler; insanlara ders verirler ancak bu insani değerleri kendileri uygulamazlar.

Bizim Başbakanımız 24.000 mülteciyi kabul etmekten bahsediyor. Bu bir hiçtir ve aslında birçok şey ifade ediyor."

15 Mayıs'ta Gala

TRT Belgesel Ödülleri'nin gösterimleri, 14 Mayıs akşamına kadar, 7 salonda devam ederken, 15 Mayıs'ta, belgesel alanında uluslararası üne sahip konuşmacıların katıldığı sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacak. 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 15 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek ödül töreni ve Gala özel programıyla son bulacak.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara