Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

9. Saraybosna İş Forumu

Başbakan Yardımcısı Şimşek:- 'Türkiye'deki şirketleri Bosna Hersek'te yatırım yapmaları konusunda destekliyoruz. Bosna Hersek büyük yatırım potansiyeline sahip'

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-25 13:20:49

9. Saraybosna İş Forumu
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki şirketleri Bosna Hersek'te yatırım yapmaları konusunda desteklediklerini belirterek, "Bosna Hersek büyük yatırım potansiyeline sahip." dedi.

Şimşek, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki parlamento binasında Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 9. Saraybosna İş Forumu'nda (SBF) konuştu.

Şimşek, iş forumunun bölgedeki diyaloğun kuvvetlenmesine katkıda bulunmasını ümit ettiğini belirterek, SBF'nin Bosna Hersek'te daha fazla yatırım yapılmasına ön ayak olmasını umduğunu ifade etti.

Türkiye'deki şirketleri Bosna Hersek'e yatırım yapmaları konusunda desteklediklerini kaydeden Şimşek, Bosna Hersek'in büyük yatırım potansiyeline sahip olduğunu,buraya daha fazla yatırım yapılmasını desteklemek için birlikte çalışmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Şimşek, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin bölge için hala güçlü bir faktör olduğunu ve bunun da barış ve istikrar için önem taşıdığını belirterek, bu faktörün bölgeye yatırım çekme konusunda da anahtar bir unsur olduğunu söyledi.

Dünya genelinde teknoloji konusunda bir değişim görüldüğünü ve dünyada dördündücü teknoloji inkılabının yaşandığını aktaran Şimşek, bu değişime ayak uydurmak için insana, eğitime ve becerilere yatırım yapmak gerektiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin Bosna Hersek'in NATO ve AB üyeliğini de desteklediğini dile getirdi.


- "Balkan ülkelerindeki istikrar, barış ve refah Türkiye için çok önemli"


Türkiye'nin sadece komşularıyla birlikte gelişebileceğine inandıklarını ifade eden Şimşek, Balkan ülkelerindeki istikrar, barış ve refahın Türkiye için çok önemli olduğunu, Türkiye'nin her şekilde yardım için hazır bulunduğunu söyledi.

Şimşek, Bosna Hersek'e gelen toplam turist sayısının yüzde 7'sinden fazlasını Türk turistlerin oluşturduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, yaşanan bu turizm hareketinin insanlar arasındaki ilişkinin gelişmesine de katıkı sağladığını bildirdi.

Bosna Hersek'te enerji, tarım ve turizm konusunda büyük bir fırsat bulunduğunun altını çizen Şimşek, Saraybosna'ya geldiklerinde burada eko-turizm, doğa, sağlık ve kış sporları gibi alanlarda da büyük bir potansiyelin olduğunu gördüklerini aktardı.

Şimşek, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki serbest ticaret anlaşmasının paraf edildiğini ve geliştirildiğini açıklayarak, bu gelişmenin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlenmesinde önem taşıdığını ifade etti.

Piyasada çok fazla para bulunduğunu ve bunun belirli bir yatırım alanı aradığını aktaran Şimsek, yatırımları teşvik etmenin, becerilere yatırım yapmanın, yeni başlangıçlara destek olmanın da bölgenin geleceği için önemli olduğunu kaydetti.

Şimşek, istikrar ve barışın hakim olduğu Balkan milletleri için Türkiye'nin kendisini adadığını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından yılın en başarılı girişimcilerine "Saraybosna İş Köprüsü Ödülü" takdim edildi.

İki günlük iş forumu kapsamında, "Batı Balkanlar Altı Bölgesel Ekonomik Alan-AB ile Gelişmek", "Güneydoğu Avrupa Uluslararası Ağ Geçitleri ve Bağlantılar", "Güneydoğu Avrupa için Hızlı Büyüme Fırsatı Olarak Turizm", "AB Tedarik Zinciri ve Batı Balkan Şirketleri Üzerindeki Etkisi", "Güneydoğu Avrupa'da Bilişimde Sermayeleşmek ve Dijital Ekonomi Eğilimleri" ve "Diğer Bölgeler İçin Ekonomik Kalkınma Modeli Olarak Dubai" başlıklı paneller de düzenlenecek.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Şimşek, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile görüşecek.

Haber Ara