Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

9 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

9 Mayıs'da neler oldu? Tarihte bugün neler oldu?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 08:52:54

9 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

9 Mayıs 1485 Davutpaşa Lisesi, dönemin sadrazamı Davut Paşa tarafından 'Mekteb-i Sübyan' adıyla kuruldu. Okul 1874'te Rüştiye Mektebi'ne dönüştü.

9 Mayıs 1800
ABD'de köleliğe karşı isyanın siyahi önderi John Brown doğdu.

9 Mayıs 1920 I.TBMM Hükümetinin programı okundu

TBMM açıldıktan sonra kurulan ilk hükümet hazırladığı icraat programını Meclis'e sundu. Hükümet programı Eğitim Bakanı Dr.Rıza Nur tarafından sunuldu. Rıza Nur en önemli hedefin Misak-ı Milli'ye göre bağımsızlığa kavuşmak olduğunu belirtti.

9 Mayıs 1920 Sovyet Hükümetinin Rusya ve Doğu Müslümanları için yayınladığı mesaj TBMM'de okundu

TBMM hükümeti mecliste hükümet programını sunduktan sonra Sovyet Hükümetinin 1917 yılında yayınlanan Rusya ve Doğu Müslümanlarına yönelik mesajını 9 Mayıs 1920 tarihli oturumunda okundu. Bu demeç Müslüman halkları emperyalizme karşı Bolşeviklere destek olmaya çağırıyordu. Çarlık Rusya'sının Türkiye'yi parçalamaya yönelik antlaşmalarının tanınmadığı ve özellikle İstanbul'un Müslümanların elinde kalması gerektiği belirtilmekteydi. Bu sıralarda yeni kurulan TBMM dış destek arayışı içerisindeydi ve Batı dünyası ile ters düşmüş olan Sovyetler ile ittifak arayışlarına girilmişti.

9 Mayıs 1935 CHP 4. kongresini yapıyor

Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda fırka yerine parti sözcüğü benimsendi. Altı ok daha ayrıntılı şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek, Kemalizm ilk kez resmi olarak tanımlandı.

9 Mayıs 1936 İtalya resmen Etiyopya'yı ilhak etti.

9 Mayıs 1936 Benito Mussolini İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.

9 Mayıs 1945 Nazi gizli servisi Gestapo şefi, Reichstag ve Hava Kuvvetleri komutanı Herman Goering ABD 7. Ordusu'na esir düştü.

9 Mayıs 1950 Avrupa Birliği'nin temelleri atıldı.

Fransız Dış İşleri Bakanı Robert Shumann Avrupa'nın güvenliği için birleşik bir Avrupa fikrini açıkladığı Shumann Deklarasyonunu ilan etti. Böylece Avrupa Birliği'nin fikri temelleri atılmış oldu. 1985 yılındaki Milan Zirvesinde bu tarihin Avrupa Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Bu günün amacı, Avrupa halkları arasında birlik ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesi olarak belirlendi.

9 Mayıs 1955 Batı Almaya NATO'ya katıldı.

9 Mayıs 1955 "Anneler Günü" Türkiye'de ilk kez kutlandı.

9 Mayıs 1958 Yeni Gün gazetesi ve Akis dergisi birer ay kapatıldı. Yazı işleri müdürleri Altan Öymen 10 ay, Tarık Holulu 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.

9 Mayıs 1960 ABD Gıda ve İlaç İdaresi ( FDA) ilk doğum kontrol hapının piyasaya sürülmesini onayladı.

9 Mayıs 1960 Hür Adam gazetesi 10 hafta boyunca kapatıldı.

9 Mayıs 1962 16 yabancı şirkete daha Türkiye'de petrol arama izni verildi.

9 Mayıs 1970 Çoğu üniversite öğrencisi 75-100 bin dolayında savaş karşıtı Washington'da ABD'nin Vietnam savaşına son vermesi için gösteri yaptı.

9 Mayıs 1971 Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı.

9 Mayıs 1974 Almanya'da, Kızıl Ordu Fraksiyonu liderlerinden Ulrike Meinhof ( Maynhof) Stutgart'daki Stemmheim (Ştemhaym) cezaevindeki hücresinde ölü bulundu.

İlk başlarda nükleer karşıtı hareketin bir üyesi olan ve konkret adlı radikal sol gazetenin editörü olarak çalışan Meihof, Alman Kızıl Ordu'sunun kuruluşunda önemli rol oynayan bir isim. "Şehir gerillacılığı" adı altında yaptığı eylemlerle Baader-Meinhof çetesi olarak ünlenen Meinhof, Alman polisi tarafından yakalandı ve hapishanede iken hücresinde ölü olarak bulundu. Ölüm nedeni intihar olarak açıklandı. Ancak ölümü hakkında bir çok iddialar gündeme getirildi. Özellikle sol çevreler yıllarca Alman devleti suçlamıştır.

1024x1024

9 Mayıs 1978 Kızıl Tugaylar örgütü'nün 16 Mart'ta kaçırdığı eski başbakan Aldo Moro'nun cesedi Roma'da bir arabanın bagajında bulundu.

İtalya'nın eski başbakanlarından Aldo Moro, Kızıl Tugaylar örgütü tarafından kaçırılmıştı. Kaçırıldıktan yaklaşık iki ay süre sonra cesedi bir arabanın bagajında bulundu. Teröristlerin isteklerinin kabul edilmemesi üzerine bu yola başvurdukları ileri sürülmüştür. Bu olaydan sonra İtalya Hükümeti terör konusunda sert ve etkili tedbirlere başvurdu.

1_25

9 Mayıs 1983 Cumhuriyet gazetesi başyazarı Nadir Nadi ve Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza paraya çevrildi.

9 Mayıs 1984 Yaşar Kemal'e Fransa'da Legion d'Honneur (löjyon dönor) nişanı verildi.

9 Mayıs 1987 Polonya Havayollarına ait bir yolcu uçağı Varşova'dan New York'a havalandıktan hemen sonra düştü. 183 kişi öldü.

9 Mayıs 1988 Mardin'in Nusaybin ilçesi Taşköyü'nün Behmenin mezrasını basan PKK'lılar, bir aileden 8'i çocuk, 2'si kadın 11 kişiyi öldürdü. 2 çocuk ağır yaralandı. PKK'lıların Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de burada ölü olarak bulundu.

9 Mayıs 2000 Aralarında Uğur Mumcu suikasti faillerinin de bulunduğu 9 kişinin sorgusu sürüyordu. Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, faili meçhullerle ilgili önemli bilgilere ulaşıldığını belirtti. O sıralarda aynı gün İstanbul DGM'de, Susurluk sanıkları ve Alaattin Çakıcı aynı gün yargılandı.

9 Mayıs 2000 Demirel'in veda mektupları

Çankaya Köşkü'nü terk etmeden önce 80'e yakın devlet başkanına veda mektubu yazan Süleyman Demirel; Hafız Esed, Muammer Kaddafi, Saddam Hüseyin, Slobodan Milošević ve Pervez Müşerref'i listesine dahil etmedi.

Hafız Esed kimdir?

Suriyeli asker ve siyasetçi. 1971-2000 arasında Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı. Suriye'nin, Birleşik Arap Cumhuriyeti'nden çekilmesine karşı çıktığı için, 1961 yılında Silahlı Kuvvetlerden ihraç edildi. Baas Partisi'nin askeri kanadında kilit bir görev üstlendi ve 1963 yılında gerçekleştirilen darbede önemli rol oynadı. 1965 yılında Hava Kuvvetleri komutanlığına getirildi, ardından Şubat 1966'da Savunma Bakanı oldu. 1969-1970 yılları arasında Baas Partisi'nin sivil ve askerî kanatları arasında baş gösteren iktidar mücadelesinde etkin biçimde yer aldı. Bu çatışmayı doruğa çıkaran Ürdün'deki iç savaşa müdahalenin ardından, 13 Kasım 1970 tarihinde kansız bir askeri darbeyle iktidarı ele geçirdi. Mart 1971'de yapılan seçimle devlet başkanı seçildi. İran-Irak Savaşı'nda Irak'a karşı İran'ı destekledi. 1991'deki Körfez Savaşı sırasında Irak'a karşı uluslararası koalisyon güçlerini desteklemesi onu Ortadoğu'daki en güçlü Arap önder durumuna getirdi. Hafız Esed, hiçbir zaman siyasi olarak tanımadığı ve Siyonist varlık olarak nitelendirdiği İsrail ile uzlaşmaya dayalı barış girişimlerine karşı takındığı katı tutumu 1980'lerin ortalarında bir ölçüde yumuşatarak Batılı ülkelerle diyalog kurmaya önem verdi. 1990'larda Sovyet desteği kesildikten sonra ABD'nin de baskısıyla Golan Tepeleri'ni geri almak için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Suriye yönetimi su sorunu ve PKK'ya verdiği destekten dolayı Türkiye ile özellikle 1990'lı yılların sonlarında çok gergin bri ilişki kurdu. Hafız Esed, 2000 yılının Haziran ayında akciğer kanserinden öldü. Kendisinden sonra oğlu Beşar Esed'in devlet başkanı olması ile Baba Esed olarka anıldı. Baba Esed, 2 Şubat 1982'de Müslüman Kardeşler'in Hama'da bulunan üyelerini ele geçirme gerekçesiyle orduya Hama'ya saldırma emri verdi. Farklı kaynaklara göre 7 ilâ 35 bin arasında sivil Hamalı ordu ateşiyle öldürüldü.

Baba Esed, tarihe Hama Katliamı'nın sorumlusu olarak kaldı...

hafiz esed

Muammer Kaddafi kimdir?

Muammer Muhammad Abu Minyar el-Kaddafi, 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1979-2011 yılları arasında Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti.  2011 Libya İç Savaşı sonucunda rejimi devrildi ve Kaddafi de linç edilerek öldürüldü.

kaddafi-istifa1

Saddam Hüseyin kimdir?

Saddam Hüseyin Abdülmecid El-Tikriti; Arap milliyetçiliği ile Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılığı benimsemiş, Baas Partisi'nin ve daha sonra Baas Partisi Irak Kolu'nun önde gelen bir üyesi olarak bu partiyi iktidara taşıyan 1968 darbesinde anahtar rol oynamıştır. Cumhurbaşkanı Ahmed Hasan el Bekir'in yardımcısı olarak, Baas hükümetini yıkabileceğini düşündüğü ülke içindeki pek çok güç odağına karşı doğrudan kendisi tarafından yönetilen güvenlik güçleri oluşturdu. 1970'lerin başlarında petrol ve diğer endüstrileri millileştirdi. 1970'li yıllar boyunca petrol gelirleriyle Irak hızlı bir ekonomik büyüme yaşarken Saddam Hüseyin de devlet mekanizmaları üzerindeki otoritesini giderek sağlamlaştırdı. Bu dönemde Irak nüfusunun yalnızca beşte birini oluşturmalarına rağmen Sünni Araplar ülke yönetiminde pek çok kilit kademeye getirildi. Saddam Hüseyin, daima mezhepçi bir politika izledi. Hükümeti devirmeye çalışan veya bağımsızlık çabasına girişen Şiiler ve Kürtlere karşı pek çok kez sindirme girişiminde bulundu. İsrail'e karşı olan tutumuyla özellikle Arap dünyasında belirli bir saygınlık kazanmış olmakla birlikte, özellikle Batı dünyasında genel olarak zalim bir diktatör olarak tanımlandı. 2003 yılında ABD Başkanı George W. Bush ve Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'in, kitle imha silahlarına sahip olma ve El-Kaide ile ilişkileri olduğuna dair suçlamalarının hedefi olan Saddam Hüseyin'i iktidardan indirmek için ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak'ı işgal etti. Harekatın başlamasından üç hafta sonra, 9 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat'ın koalisyon güçlerinin eline geçmesiyle Saddam Hüseyin iktidarı sona erdi, kısa süre sonra da Baas Partisi yasaklandı. Yaklaşık sekiz ay sonra yakalanan Hüseyin daha sonra yargılandı. 5 Kasım 2006'da, 1982'de Duceyl'de 148 Iraklı Şiinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkûm edildi. 30 Aralık 2006'da asılarak idam edildi.

Resmi tarih kayıtlarında bu işgal için "15 Aralık 2011'de Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir" diye yazıyor.

"Ülkede açılan yaraların sarılamadığı" işgalden geriye kalan en büyük gerçek iken, ABD'nin iddia ettiği "demokrasinin" de Irak'a gelmediği net olarak biliniyor...

s-324ba8c543cd298eeeafb29a382143261df4ff93

Slobodan Milošević kimdir?

Sırbistan ve eski Yugoslavya devlet başkanıdır. 1989'da Sırbistan Cumhurbaşkanı oldu ve göreve gelir gelmez Kosova'nın özerk statüsüne son verdi. Kontrolü sağlamak için Yugoslav birliklerinin bölgeye gönderildiği 1990'da Sırbistan, Kosova hükümetini feshetti. 1989'da Sırbistan Cumhurbaşkanı oldu ve göreve gelir gelmez Kosova'nın özerk statüsüne son verdi. Kontrolü sağlamak için Yugoslav birliklerinin bölgeye gönderildiği 1990'da Sırbistan, Kosova hükümetini feshetti.
Hırvatistan ve Slovenya'nın Yugoslavya'dan 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Slovenya sınırlarına tanklar gönderdi. Kısa süren bir savaşı tetikleyerek, Slovenya'nın ayrılışını engelledi. Hırvatistan'daki Sırpları da silahlara sarılmaları için cesaretlendirdi. 1992 yılının Ocak ayında Hırvatistan'da BM gözetiminde ateşkes yürürlüğe girerken, Mart ayında Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bu kez Bosnalı Sırpların ayaklanması için destek verdi. Yaklaşık 250.000 kişinin öldüğü Bosna Savaşı'nın başlamasından üç yıl sonra, ABD'nin girişimiyle Dayton'da Hırvat ve Bosnalı liderlerle barış masasına oturmayı kabul etti. Yugoslavya'da Kasım ve Aralık 1996'da yapılan seçimlerde, eski Sırp liderinin müttefikleri genel seçimleri kazandı. Muhalefetteki koalisyon, yerel seçimlerde başkent Belgrad da dahil olmak üzere kentlerin çoğunda zafer kazandı. Ancak kendi kontrolündeki Seçim Komisyonu, yerel seçimleri iptal etti. Bu karar, ülkeyi 250.000 kişinin katıldığı seçim sonrası şiddetine sürükledi. Şiddet olayları yayılırken, 1997 Ocak ayında yenilgiyi kabullenerek, bazı kentlerin kontrolünü muhalefete bıraktı. 15 Temmuz'da parlamento tarafından Yugoslavya devlet başkanlığına getirildi. Kosova'da Arnavutların ayaklanmasını bastırmak için Şubat 1998'de bölgeye birlikler gönderdi. Bölgede şiddet sürerken BM Güvenlik Konseyi, Eylül ayında derhal ateşkes ve siyasi diyalog çağrısında bulunulan öneriyi kabul etti. 18-19 Mart'ta Fransa'da yapılan barış görüşmelerinde Kosovalı Arnavutlar bölgeye geçici özerklik tanınmasını öngören barış anlaşmasını imzaladı, ancak Sırplar anlaşmayı reddetti. Görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 24 Mart'ta NATO bombardımanı başladı. 27 Mayıs'ta Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu sanığı ilan edildi. Bu arada, NATO bombardımanı Sırp askerlerinin Kosova'dan çekilmeye başladığı 10 Haziran'a kadar sürdü. Yugoslavlar 24 Eylül 2000'de doğrudan devlet başkanını seçmek için ilk kez oy kullandı. Pek çok batılı vakıf bu seçimler de Miloşeviç karşıtı muhalif adaylara para akıttı. Büyük kampanyalar düzenlendi. Miloşeviç'i zamanı geldiğinde iktidardan indirmek için eylemci bir rejim karşıtı gençlik grubu (Otpor adında) oluşturuldu. Seçimde Miloşeviç karşıtları, Voyislav Koştunitsa'yı zafere taşırken, seçim komisyonu seçimlerin ikinci turunun yapılması gerektiğini açıkladı, ancak bu da ülke çapında gösterilerin başlangıcı oldu. 5 Ekimde Belgrad caddelerine yürüyen Miloşeviç karşıtları parlamento, televizyon binası ve polis karakollarını ele geçirdi. Bu isyan Miloşeviç'in iktidardaki sonu oldu. Hakkında çok sayıda yolsuzluk suçlaması olan Miloşeviç'in evi polis tarafından kuşatıldı. 1 Nisan 2001 tarihinde Sırp yetkililer Miloşeviç'in pazarlıklardan sonra teslim olduğunu ve Belgrad Cezaevi'ne gönderildiğini açıkladı. 11 MArt 2006'da Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yayın yapan B-92 radyosu, Miloşeviç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesindeki hücresinde ölü bulunduğunu duyurdu. Büyük Sırbistan peşinde olan Slobodan Milošević, imza attığı katliamlar sebebiyle "kasap" olarak anılır...

profimedia-0209973544

Perves Müşerref kimdir?

Pakistanlı asker ve siyasetçidir. 1999-2002 yılları arasında Pakistan başbakanı ve 2001-2008 yılları arasında Pakistan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 18 Ağustos 2008 tarihinde bir cumhurbaşkanının azledilmesinin Pakistan için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etti. Türkiye'de 1956 yılına kadar eğitim gördü ve ileri seviyede Türkçe bilmektedir. 1964 yılında Pakistan Ordusu'na subay olarak katıldı. Ekim 1998'de, dönemin başbakanı Navaz Şerif tarafından orgeneralliğe terfi ettirildikten sonra ülke genelinde adını duyurdu. Kargil Savaşı'nın planlayıcısı ve stratejik saha komutanı oldu. Başbakan Şerif ile aylar süren bir çekişmeden sonra, 1999'da askerî darbe ile iktidara geldi ve Başbakan'ı sıkı bir ev hapsinde tuttuktan sonra Pencap Eyaleti'nde bulunan Adiala Cezaevi'ne nakletti. 2008'de Dubai ve Londra'da kendi isteğiyle sürgün hayatı yaşamaya başladı. Mayıs 2013'te düzenlenecek genel seçimlerde aday olmak için Pakistan'a geri döndüyse de adaylığı mahkeme tarafından reddedildi. 19 Nisan 2013 tarihinde tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı. Peşaver Yüksek Mahkemesi, Pakistan eski devlet başkanı Pervez Müşerref'i, yönetimi sırasında, ülkede iki defa anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle siyasetten ömür boyu men etti.

330px-Pervez_Musharraf_2004

9 Mayıs 2000 Macaristan'da düzenlenen ve olimpiyat elemelerine hazırlık niteliği taşıyan 17. Uluslararası Szeged Kürek Şampiyonası'nda Türk sporcuları iki altın, dört gümüş ve üç bronz madalya kazandı. Kürekçilerimiz, Türk Kürek tarihinde de en fazla madalya kazanan ekip oldu.

9 Mayıs 2001 Gana'nın başkenti Akra'da futbol maçında izdihamda 130 kişi öldü.

9 Mayıs 2002 Taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Bülent Ecevit, 'görevini bırakmayacağını' söyledi

9 Mayıs 2008 TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin, geçen hafta PKK'nın Kuzey Irak'taki en büyük kampı olan Kandil'e yaptığı operasyon sonrası bu akşam saatlerinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde sınır karakoluna saldırı düzenlendi. Kalabalık terörist grubu püskürtülürken çıkan çatışmada 19 PKK'lı öldü, 6 asker şehit oldu.

Haber Ara