Dolar

32,5864

Euro

34,8474

Altın

2.417,55

Bist

9.645,02

9 dolarlık soygun için 38 yıldır hapiste

ABD kamuoyununda ve basınında bugünlerde, 9 dolarlık bir cüzdan çaldığı için müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 38 yıldır hapiste olan bir savaş gazisi adamın hikayesi konuşuluyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-31 14:11:34

9 dolarlık soygun için 38 yıldır hapiste

PrTYsmjMymbnPij-800x450-noPad

ABD kamuoyununda bugünlerde en çok konuşulan konuların başında 9 dolarlık bir cüzdan çaldığı için müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 38 yıldır hapiste olan bir adamın hikayesini konuşuyor.

Gazeteci Beth Shelbburne'n, Amerikan mahkemesi tarafından Alabama'daki bir Amerikan vatandaşını dokuz dolarlık bir cüzdanı çaldığı için ömür boyu hapse mahkûm edilen ve 38 yıldır cezaevinde olan bir adımın hikayesini, geçen cumartesi günü Twitter'da paylalaşması, ABD kamuoyunda en çok konuşulan konuların biri oldu.

Olay nasıl meydana geldi?

Idaho Muhabirine göre; savaş gazisi Willie Simmons, Alabama, Enterprise'da fakir bir ailede dünyaya geldi. Okuldayken uyuşturucu kullanmaya başladı ve ona bağımlı hale geldi.

Willie Simmons, 1979'dan önce üz kez hırsızlık yaptığı için mahkum edildi.

1982'de de, 25 yaşındayken, dokuz dolarlık bir cüzdan çaldı. Albama eyalet mahkemesi, şartlı tahliye hakkı olmaksızın daha önceki şiddet içermeyen hırsızlık olaylarını dikkate alarak Simmons'u ömür boyu hapse mahkûm etti.
(Albama eyalet mahkemesi, yürürlükte olan üç kanun hükmüne göre üçten fazla suç işleyen faillere uzun hapis cezaları verebiliyor.)
Simmons şimdi 62 yaşında ve 38 yılını en zorlu Amerikan hapishanesinde geçirdi.
2005 yılında kız kardeşi öldü ve kimse onu tekrar ziyaret etmedi ve kararına itiraz etmek için yapılan tüm talepler reddedildi.
Alabama yasalarında 2014 yılında yapılan bir değişikliğe dayanarak, Simmons'un temyiz seçenekleri kalmamış gibi görünüyor.

Ekran Resmi 2020-12-31 14.01.48

Bununla birlikte, 22 Aralık'ta gazeteci Beth Shelburne onu ziyaret etti ve şok edici ve akıl almaz hikâyesini Twitter sayfasında yayınladı ve üç zulüm yasasını aşırı zulüm için eleştirdi. Shelburne'n haberi ABD kamuoyu ve sosyal medyada büyük yankı buldu.

Gazeteci Shelburne, Alabama'da ikamet eden benzer bir davada bir kişinin 50 dolar çaldığı için aynı yasa uyarınca ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını ve 36 yıl hapis yattıktan sonra 2019 yılında Yargıç Jefferson davasını inceleyerek, derhal serbest bırakmaya karar verdiğini açıkladı.

Simmons, gazeteci Shelburne'a ömür boyu Hasip cezasına neden olan suçu işlediğinde kullandığı uyuşturucunun etkisiyle yaptığını söyledi.

Simmons'un duruşması 25 dakikada tamamlandı. Atanmış avukatı ise herhangi bir tanık çağırma zahmetine girmedi. Hiç savunma yapmadı.

Gazeteciye konuşan Simmons yetkililerin, “Sizi sokaklardan uzak tutmak için elimizden gelenin en iyisin yapacağımızı çalışacağız” dediğini aktaran Simmons, “cezaevimden çıkmama izin vermediler” dedi.

Şu anda 62 yaşında olduğunu söyleyen Simmons, hâlâ Albama Escambia County'deki Holman Cezaevi'inde kaldığını söyledi. Kız kardeşinin vefat ettiği 2005'ten beri hiç ziyaretçisi olmadığını belirtti.

Suçlarını hiç inkar etmeyen Simmons, avukatsız olarak davasına yıl boyunca tekrar tekrar itiraz etmeye çalışsa da tüm itirazlarının reddedildiğini söyledi.

38 yılını demir parmakların arkasında geçirmiş olsa da, “Bir gün özgür olmayı umuyor ve pes etmiyorum. Benim umudum buradan çıkmak, bir kadınla evlenmek ve Tanrı'nın istediğini yerine getirmek. İnsanlara ilaçların, uyuşturucunun ne katar kötü olduğunu anlatmak istiyorum” diyor gazeteci Shelburne'a…

 

 

Haber Ara