Dolar

32,5065

Euro

34,5749

Altın

2.505,05

Bist

9.548,09

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 13:17:09

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı
Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için cuma günü Kocatepe Camisinde kılınacak Cuma namazından sonra cenaze namazı kılınacağını, ardından naaşın, uçakla Isparta'ya götürüleceğini ve cumartesi günü toprağa verileceğini bildirdi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının ardından, Güniz Sokak'taki evine taziye ziyaretleri sürüyor.

Güniz Sokak'taki eve, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk, Ali Coşkun, Necmettin Cevheri, Mehmet Yazar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki TOBB heyeti ile bazı milletvekilleri taziye ziyaretinde bulundu.

Taziye için siyasilerin yanı sıra vatandaşlar da Güniz Sokak'taki eve geliyor.

Ziyarete gelenleri, Demirel'in yeğeni Nihan Demirel Atasagun ve Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici kabul ediyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bir süre kaldığı Güniz Sokak'taki taziye evinden ayrıldı.

Eski TBMM Başkanı Toptan evden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Demirel'in kendisi için çok özel olduğunu dile getirdi. Demirel'in kendisini 34 yaşında milletvekili, 37 yaşında bakan yaptığını anlatan Toptan şunları söyledi:

"Onunla geçen zaman içerisinde çok güzel günlerimiz oldu. Kötü günlerimiz de oldu. 21 Kasım 1979'da hükümet olduk. Buradan Başbakanlık makam arabasıyla beraber hareket ettik. Eski Başbakanlığın köşesini dönerken, büyük bir kalabalık kendisini karşıladı. Bana, 'Demokrasi ne kadar güzel bir şey. Bir milletin kaderini elinde tutanlar, onu yönetenler kansız bıçaksız kavgasız el değiştiriyor. Allah demokrasiyi bu memleketten eksik etmesin' dedi. Ama biliyorsunuz 1980 sonrası demokrasi bu memleketten eksik oldu. O şartlar içerisinde bu evde, şu binalar kontrol altındayken, yine demokrasi kavgasını, mücadelesini verdi. Hiçbir gün yılmadı, kendisini ziyarete gelen yabancılara da hiçbir gün Türkiye'yi kötülemedi ve bunun sonunda Türkiye yeniden demokrasiye geçme imkanı buldu. Türkiye'ye yaptıkları için Türk milleti ona minnettardır. Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun inşallah."

Demirel'in cenaze törenin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Toptan, bir aksilik olmazsa törenin cuma günü yapılacağını bildirdi.

Kocatepe Camisinde Cuma namazından sonra cenaze namazının kılınacağını belirten Toptan, ardından naaşın uçakla Isparta'ya götürüleceğini, Isparta'da Cumartesi günü defnedileceğini kaydetti.

Süreci Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün yürüttüğünü söyleyen Toptan, yetkililerin İlhan Kesici ile temas halinde olduklarını anlattı.

Bu arada, Süleyman Demirel'in yağlı boya portresi güllerle süslenerek, evin girişine yerleştirildi. Tablonun üzerine Demirel ile özdeşleşen fötr şapkası konuldu. Ziyaretçiler, evin girişine konulan taziye defterine duygularını yazıyor.

Haber Ara