Dolar

32,3326

Euro

35,1252

Altın

2.303,54

Bist

9.079,97

78 Gıda ve yem işletmesine 192 bin lira para cezası

Eskişehir Valisi Azmi Çelik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlü ekiplerinin bu yıl içinde 4 bin 665 adet denetim gerçekleştirdiğini, ayrıca Alo Gıda 174 şikayet hattına gelen 766 adet şikayet değerlendirildiğini belirterek 78 gıda ve yem işletmesine 192 bin lira para cezası kesildiği belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 12:32:01

78 Gıda ve yem işletmesine 192 bin lira para cezası
Eskişehir Valisi Azmi Çelik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlü ekiplerinin bu yıl içinde 4 bin 665 adet denetim gerçekleştirdiğini, ayrıca Alo Gıda 174 şikayet hattına gelen 766 adet şikayet değerlendirildiğini belirterek 78 gıda ve yem işletmesine 192 bin lira para cezası kesildiği belirtti.

16 Ekim 2016 Dünya Gıda Günü dolayısı ile bir açıklama yapan Vali Çelik, Dünyadaki açlığı yok etmek, beslenme şartlarını iyileştirmek ve gıda güvenliğinin sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla her yıl 16 Ekim' de kutlanan "Dünya Gıda Günü" nün bu yılki temasının, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından "İklim Değişiyor Gıda ve Tarımda Değişmeli" olarak belirlendiğini anlattı. Açlık ve yetersiz beslenmenin yanında, günümüzde uygun koşullarda üretilmeyen gıdaların yol açtığı hastalıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Çelik, "Gıda üretimi yapan firmaların; ticari kaygılardan çok, kaliteli hizmet anlayışını ön planda tutmaları, sağlıklı ürün üretmeleri ve çevre değerlerini göz ardı etmemeleri gıda güvenliği yönünden büyük önem taşımaktadır. Dünyada tüm insanların sağlıklı beslenmesine yetecek besin kaynağının bulunmasına rağmen dengesiz dağılım, birçok insanın açlıkla karşı karşıya kalmasına neden olmakta, verimsiz tarım yöntemleri, çölleşme, çevre kirlenmesi ve israf yüzünden gıdaya ait sorunlar giderek artmaktadır. Son yıllarda, kalkınma odaklı teşviklerle gıdada çeşitlilik ve üretimin arttırılmasına yönelik çalışmalara ivme kazandırılmıştır. Unutulmamalıdır ki gıdaya ulaşmak en temel insan hakkıdır" diye kaydetti.

Bu yılki denetimler

Vali Azmi Çelik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetim çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Eskişehir'de faaliyette bulunan 7 bin 508 gıda üretim, satış, toplu tüketim işletmesi, 246 yem üretim, satış ve depolama işletmesi olmak üzere toplam 7 bin 754 gıda ve yem işletmesi bulunduğunu anlatan Çelik, şunları belirtti;

192 bin 356 TL idari yaptırım cezası uygulandı

"2016 yılı içinde bugüne kadar; 3 bin 974 adet gıda, 235 adet yem, 168 adet gıda ithalat-ihracatına yönelik olmak üzere toplam 4 bin 65 adet denetim gerçekleştirmiş olup ayrıca Alo Gıda 174 şikayet hattına gelen 766 adet şikayet değerlendirilmiş ve şikayete konu çalışmalar ile değerlendirme sonuçları hakkında ilgililere bilgi verilmiştir. Gıda ve yem mevzuatı kapsamında üretilen ürünlerden 378 adet gıda, 90 adet yem ve 153 adet gıda ithalat ihracatına yönelik toplam 621 adet numune alınmış ve Gıda Kontrol Laboratuvarlarında mevzuata uygunluk analizleri yaptırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda gıda ve yem mevzuatına aykırılık tespit edilen 77 gıda işletmesine 184 bin 625 TL 1 yem işletmesine de 7 bin 731 TL olmak üzere toplam 192 bin 356 TL idari yaptırım cezası uygulanmıştır."

Vatandaşlara çağrı

Eskişehir Valisi Azmi Çelik, gıda güvenliğinin sağlanması kapsamında; ilimizde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik "Hijyen ve Mevzuat Eğitimi", kamu personellerine yönelikte "Gıda Kontrol Görevlisi" kursu düzenlendiğini anlatarak, "Vatandaşlarımızın gıda ürünleri satan işyerleri ile ilgili bir olumsuzluk tespit etmeleri halinde, bu durumu ilgili kurumlarımıza bizzat iletmeleri veya Alo 174 Gıda Hattı' na bildirmeleri faydalı olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, tarımsal üretimde kendine yeterliliğin sağlandığı, kaliteli, güvenli ve ekonomik gıda üretiminin gerçekleştirildiği, bütün insanlığın beslenme ve barınma sorununun olmadığı bir dünya dileklerimle,16 Ekim Dünya Gıda Günü' nü kutlarım" diye belirtti.

Haber Ara