Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

77 bin anne yararlandı

Doğum yardımı projesi kapsamında şu ana kadar 77 binden fazla annenin yardım aldığı bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 13:56:22

77 bin anne yararlandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından ilk mayısta uygulamaya konulan "Doğum Yardımı" programı kapsamında vatandaşlar, ödemelerini almaya devam ediyor.

Mayısın 15'inden bu yana 77 bin 254 annenin ödeme almaya hak kazandığı uygulama kapsamında, öncelik annelerde olmak üzere canlı doğan birinci çocuk için 300, ikincisi için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar içinse 600 lira doğum yardımı yapılıyor.

Bu kapsamda 77 bin 254 çocuk için hazırlanan ödemelere ilişkin bilgiler, hak sahibi vatandaşlarla SMS yoluyla paylaşıldı.

Vatandaşlar, T.C. kimlik numaralarını ibraz ederek ülke genelindeki tüm PTT şubelerinden ödemelerini alabiliyor. Başvurular ise aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri ile sosyal hizmet merkezleri aracılığıyla şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla gerçekleştirilebiliyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanabiliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların başvuruları ise kurumlarına yapılıyor.

Öte yandan, başvuruların e-devlet kapısı üzerinden alınabilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

"Alo 144"ten bilgi alınabilecek

Ödemenin, sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapıldığı doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için veriliyor. Ancak ödemeye esas çocuk sırasının tespitinde, bu tarihten önce doğan çocuklar da dahil ediliyor.

Kamu işçilerinden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, bu tutarın, yardım programı kapsamındaki ödeme tutarından daha az olması halinde, sadece aradaki fark ödeniyor.

Uygulamaya ilişkin detaylı bilgi almak isteyenler, ücretsiz hizmet sunan "Alo 144 Sosyal Yardım Hattı"nı arayabilir veya aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerine başvurabilir.

Haber Ara