Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

'700 milyon dolarlık yolsuzluk' iddiası

ABD gazetesi Wall Street Journal’ın Malezya Başbakanı Rezak hakkında ortaya attığı 700 milyon dolarlık yolsuzluk iddiası Malezya’yı karıştırdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 10:00:47

'700 milyon dolarlık yolsuzluk' iddiası

Malezya'yı sarsan iddia ilk olarak 3 Temmuz tarihinde ABD merkezli Wall Street Journal Gazetesi'nde yayımlandı. Gazete haberinde Malezya Başbakanı Necib Rezak'ın danışma kurulu başkanlığını yürüttüğü yarı devlet fonu 1MDB'nin hesabından 700 milyon dolarlık usulsüz işlem yapıldığını yazdı. İddiaya göre söz konusu tutarın aktarıldığı hesap da Başbakan Necib Rezak'a aitti.

Malezya polisi haberin hemen ardından olayla ilgili soruşturma başlattı. Ancak bir yandan Rezak'a rakipleri istifa için baskı yaparken Malezya polisinden de son derece şaşırtıcı bir açıklama geldi. Malezya Emniyet Genel Müdürü Halid Ebubekir, soruşturmada ülkeye ekonomik sabotaj yapıldığına dair şüphelerin de söz konusu olduğunu ve konunun araştırıldığını söyledi. Ebubekir, Malezya'ya yönelik mali sabotajın yanı sıra Başbakan Rezak iktidarının devrilmesinin de amaçlanmış olabileceğini belirtti.

“SAHTE OLABİLİR”

Malezya Polis Şefi, merkez bankası personeli de dahil olmak üzere söz konusu belgeyi sızdırmış olmasından şüphelenilen herkesin soruşturulacağını söyledi. Ayrıca belgelerin sahte olup olmadığının anlaşılması için de detaylı bir inceleme yapılacak. Ebubekir “Bu belgeleri sızdırdığı veya sahte işlem yaptığı tespit edilen kim olursa olsun adalet karşısında sorumlu tutulacak” dedi.

‘DEVLETİN PARASINI ÇALMADIM'

Necib de daha önce yaptığı açıklamada, söz konusu hesabın kendisine ait olup olmadığını söylememişti. Ancak Başbakan Necib, hiçbir zaman devletin parasını kişisel menfaatleri için kullanmadığını belirterek olanları “siyasi sabotaj” olarak nitelemiş ve istifa çağrılarını da reddetmişti.

PARTİSİ ARKASINDA

İktidardaki Ulusal Malay Partisi de Başbakan Necib'in arkasında olduğunu ve iddiaların sabotaj amaçlı olduğuna inandığını duyurmuştu.

Haber Ara