Dolar

32,3715

Euro

34,9952

Altın

2.325,99

Bist

9.097,82

67 kelimeyle İsrail'in kaderi çizildi

İngiltere Dışişleri Bakanı Balfour'un ismini taşıyan deklarasyon İngiliz hükümetinin Filistin topraklarında kurulmasını planladığı bir Yahudi devletine sonsuz desteğini vurguluyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-05 10:10:24

67 kelimeyle İsrail'in kaderi çizildi

İngiltere'nin Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Dışişleri Bakanı Lord Arthur Balfour, 2 Kasım 1917 tarihinde uluslararası Siyonist hareketin liderlerinden olan Lord Rothschild'e bir mektup göndermişti.

Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin kendilerine destek vereceğini bildiren mektuba ‘Balfour Deklarasyonu' adı verilmektedir.

İngiltere Dışişleri Bakanı Balfour'un ismini taşıyan deklarasyon İngiliz hükümetinin Filistin topraklarında kurulmasını planladığı bir Yahudi devletine sonsuz desteğini vurguluyor.


İngiliz Dışişleri Bakanı Balfour'un Siyonist lider Rothschild'e yazdığı mektubun tamamı ise şöyle:

"Saygıdeğer Lord Rothschild, Majestelerinin Hükümeti adına kabineye sunulan ve kabul edilen Yahudi Siyonist isteklerini sempati ile karşılayan müteakip deklarasyonu iletmekten memnuniyet duyarım.
 Tarihe ‘Balfour Deklarasyonu' olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail ‘vatanı' oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vaadediliyordu. Majestelerinin Hükümeti, Filistin'de Museviler için bir millî yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır ve bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır. Filistin'deki mevcut Musevi olmayan toplumların sivil ve dini haklarına ve başka ülkelerde yaşayan Musevilerin sahip oldukları hak ve politik statülerine zarar verecek hiçbir şeyin yapılmayacağı açıkça anlaşılmalıdır. Bu deklerasyonu Siyonist Federasyonu'nun bilgisine sunmanızdan memnuniyet duyacağım. Saygılarımla Arthur James Balfour"

Toplam 67 kelimeden oluşan deklarasyon bölgede bugünkü tablonun gelişmesinin temelini atarken siyasi, ekonomik ve kültürel yönden de bölge ülkelerinin kaderinin yeniden şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara