Dolar

32,5996

Euro

34,7867

Altın

2.505,32

Bist

9.456,60

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-27 21:46:51

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu
Avustralya Enerji Piyasası Operatörü İcra Direktörü David Swift, "Elektrik ağlarındaki esnek sistemler sayesinde İngilitere'de rüzgar esmiyor ve elektrik üretilemiyorsa, Norveç'ten ihtiyacını kolaylıkla temin edebilecek" dedi.

Swift, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve EPDK'nın ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun (WFER) "Elektrik Ağlarının Esnekliği" özel oturumunda değerlendirmelerde bulundu.

Birbirine elektrik ağıyla bağlı ülkelerin yakın gelecekte karşılaşabileceği zorluklar ve çözümlerin tartışıldığı "Elektrik Ağlarının Esnekliği" özel oturumunda, Avustralya Enerji Piyasası Operatörü İcra Direktörü David Swift, değişen elektrik sistemlerine ve enerji kaynaklarının çeşitlenmesine rağmen, tüketicilerin aynı güvenilir, güvenli ve yüksek kalitede güç istediğini, bunun ise kanun yapıcı ve enerji düzenleyiciler için zorluk olarak karşılarına çıktıklarını söyledi.

Swift, güç sistemlerinin her zaman enerji ile beslenmesinin yeterli olmadığını belirterek, enerji sağlayan sistemlerde, geniş ölçekte ve kaliteli hizmet sektörünün gerekliliğini ifade etti.

Enerji yatırımlarının zaman zaman ani değişimler göstermesinin esnekliği beraberinde getirmesi gerektiğini savunan Swift, "Esnek hizmetlerin yeterince ilgi ve değer görmemesi halinde enerji verimli kullanılamayacak, şebeke ve enerji hatlarında değişikler istenilen hızda ve kalitede yapamayacak ve elektrik üretiminde istenen yatırımların kolayca gerçekleştirilemeyecek" dedi.

Esnek enerji sistemlerine, Norveç ve İngiltere örneğini veren Swift, iki ülke arasında kurulan enterkonnekte sistemin, ihtiyaç duyduğunda birbirinden elektrik teminini mümkün kıldığına dikkati çekti.

"Elektrik ağlarındaki esnek sistemler sayesinde İngilitere'de rüzgar esmiyor ve elektrik üretilemiyorsa, Norveç'ten ihtiyacını kolaylıkla temin edebilecek" diyen Swift, sistemlerin enerji transferine açık olması gerektiğine işaret etti.

Fransız Enerji Düzenleme Komisyonundan Başkan Danışmanı Patricia de Suzzoni de Fransa'da yapılan değişimleri örnek göstererek, sistemin esnek olmasının sadece teknik bir konu olmadığını, tüketicilere "Gerçek Zamanlı" fiyatlar sunarak, ihtiyacı olan elektriği daha uygun fiyatta almalarına olanak verdiğini dile getirdi.

Fransa'nın elektrik kapasitesinin her yıl 100-150 megavat dolayında arttığını belirten Suzzoni, her yıl enerji piyasasına yeni oyuncuların dahil olduğunu ve enerji piyasasının oldukça rekabetçi bir hal aldığını vurguladı.

Suzzoni, "Enerji piyasasındaki değişiklikler ve rekabet tüketicilere fiyat indirimi ve operatörünü seçme şansı tanıyor, daha ucuz elektriği kullanma imkanı sunuyor" dedi.

Güney Afrika Devlet Şirketi ESKOM'dan Güç Sistemleri Economisti Baş Danışman Keith Bowen ise elektrik üretimi, taşınması ve iletimindeki esnek sistemlerin oluşturulmasıyla, sisteme yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin daha kolay olacağın söyledi.

Bowen Güney Afrika örneğinden yola çıkarak, esnek olmayan sistemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin yatırım maliyetlerinin oldukça arttığını kaydetti.

Özel oturumun moderatörlüğünü Avrupa Elektrik İletim Ağı (ENTSO-E) eski başkanı Daniel Dobbeni ve Uluslararası Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) Genel Sekreteri David Halldearn'ın yaptığı özel oturuma dünyanın çeşitli ülkelerinden WFER'e gelen yüksek düzeyli enerji düzenleyicileri, enerji şirketi yöneticileri ve enerji hukukçuları katıldı.

Haber Ara