Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

6-7 Eylül olayları ve tahrik süreci

Olaylarla ilgili olarak önce 3.151 kişi tutuklandı. Sonradan bu sayı 5.104'e yükseldi. 10 Eylül 1955 günü dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik istifa etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 09:33:06

6-7 Eylül olayları ve tahrik süreci

Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'teki evinin bombalandığı iddiası ile olayların fitili ateşlenerek 6-7 Eylül meydana geldi.
Olayların, Gladio'nun Türk kolu olan Seferberlik Taktik Kurulu'nun yanı sıra Kontrgerilla tarafından planlanarak desteklendiği iddialar arasında yer aldı.

Olaylar, Türk basınında çıkan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik, Yunanistan'da doğduğu evin bombalandığını iddia eden yalan haberlerle başladı. Sonrasında bir Türk konsolosluk yetkilisi, olayları kışkırtmak amacıyla planlanan bir durum olduğunu, gerçeklik arz etmediğini söylese de basın bunu görmezden gelerek bombanın Yunanlar tarafından atıldığını öne sürdü.

İDDİALAR OLAYLARI TETİKLEDİ

1955'ten itibaren Demokrat Parti hükümeti gittikçe zorlaşan bir ekonomik durumla karşı karşıya kaldı ve çeşitli nedenlerle de büyük bir kitlenin de güvenini kaybetmişti. Hatta olaylardan 15 gün önce muhalefeti kontrol amacıyla 7 Eylül 1955 günü İstanbul, Ankara ve İzmir'de sıkıyönetim ilan edilmesine karar kılınmıştı. Kıbrıs Türklerine yapılan baskılar, 1955 yılında Türkiye'de önemli sorunlardan biriydi. O dönemde birçok gazetenin manşetlerinde Kıbrıs ve Kıbrıslı Rumlar ile ilgili haberler yer alıyordu. Dışişleri yetkilileri Londra'da Kıbrıs temaslarına devam ederken, Atatürk'ün Selanik'teki evinde bir bomba patlamasıyla ilgili haber, önce 6 Eylül 1955 günü saat 13.00 haberlerinde radyoda yayımlandı. Neredeyse tüm gazeteler 'Ata'nın evi bombalandı' başlığıyla çıktı ve Kıbrıs Türktür Derneği üyelerince bütün İstanbul'da satılmaya ve halkı galeyana getirmek üzere kullanılmaya başlandı.

TAHRİK SÜRECİ
Böylelikle çeşitli kurum kuruluş ve örgütlerce halk toplanmaya başladı, 6 Eylül akşamı Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir yağma ve yıkım eylemi gerçekleştirildi. İlk saldırı saat 19.00 sıralarında Şişli'deki Haylayf Pastanesi'ne yapıldı. Ardından büyüyen kalabalık Kumkapı, Samatya, Yedikule, Beyoğlu'na geçerek gayrimüslimlerin toplu olarak yaşadığı birçok semtte önce Rumların, ardından da Ermeni, Yahudi ve hatta yanlışlıkla bazı Türklerin dükkânlarına saldırarak yağmaya başladı. 7 Eylül sabahına kadar süren saldırılarda aralarında kilise ve havraların da bulunduğu 5.000'den fazla taşınmaz tahrip edildi ve milyonlarca dolarlık mal sokaklara saçılıp, yağmalandı.

Başbakan Adnan Menderes, saldırıların kontrol edilememesi üzerine sıkıyönetim ilan edilmesine karar verdi. Olaylarla ilgili olarak önce 3.151 kişi tutuklandı. Sonradan bu sayı 5.104'e yükseldi. 10 Eylül 1955 günü dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik istifa etti. 

 

Haber Ara