Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

5 yıldır 'transvers miyelit' hastalığıyla mücadele ediyor

Güroymak ilçesinde babası ve işitme engelli annesiyle yaşayan Yusuf Taluğ, 11 yaşında yakalandığı 'transvers miyelit' hastalığını 5 yıldır yenmeye çalışıyor- Hastalıktan dolayı belden aşağısı tutmayan ve bugüne kadar birçok sağlık kuruluşuna götürülen Taluğ, bir an önce iyileşerek arkadaşları ve okuluna kavuşacağı günü bekliyor- Baba Taluğ:- '5 yıldır çocuğum bu durumda, belden aşağısı tutmuyor

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-02 11:24:38

5 yıldır 'transvers miyelit' hastalığıyla mücadele ediyor
FİLİT GÜLELÇİN - Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki Yusuf Taluğ, 5 yıldır omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk transvers miyelit (TM) hastalığı ile mücadele ediyor.

Küçük yaşlarda ayak topuklarında ağrılar başlayan Yusuf, babası Abdulgani Taluğ tarafından Bitlis'in yanı sıra çevre il ve ilçelerde birçok hastaneye götürüldü.

Teşhisi zor olan bu hastalık nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan aile, en son gittikleri Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çocuklarının transvers miyelit hastalığına yakalandığını öğrendi.

Bu hastalıkla yaklaşık 5 yıldır mücadele eden Yusuf, bir an önce iyileşerek okuluna ve arkadaşlarına kavuşacağı günü bekliyor.

- "5 yıldır belden aşağısı tutmuyor"

Baba Taluğ, AA muhabirine, hastalık nedeniyle belden aşağısı tutmayan oğlunun tedavisi için gitmedik yer, çalmadık kapı bırakmadıklarını söyledi.

En son Adana'da çocuklarının hastalığını öğrenebildiklerini anlatan Taluğ, şöyle devam etti:

"İlk olarak ayak topuklarında ağrılar başladı. Bitlis'te hastaneye götürdüm. Çocuğumu Diyarbakır'a sevk ettiler. Orada iki gün yoğun bakımda kaldık. 'Kitle' dediler, ardından da Adana'ya sevk ettiler. Uçak ambulansla Adana'ya gittik. Orada 5-6 gün yoğun bakımda kaldı. Ender görülen bir hastalığa yakalandığını, 6 ay içinde tedaviden sonra normal hayatına devam edebileceğini söylediler. 5 yıldır çocuğum bu durumda, belden aşağısı tutmuyor. Oğlumun durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Bu hastalıktan anlayan doktorlardan ve yetkililerden yardım bekliyoruz."

Taluğ, çocuklarına işitme engelli eşi İnci Taluğ ile baktıklarını dile getirdi.

Güroymak'taki bir fizik tedavi merkezinde tedavisi süren Yusuf dışında iki çocuğu daha olduğunu aktaran Taluğ, "Daha önce inşaatlarda çalışıyordum. Yusuf hasta olunca işimi bırakmak zorunda kaldım. Devletten aldığım evde bakım parası ve eşimin 3 ayda bir aldığı engelli maaşı ile geçiniyoruz." dedi.

Kendisinin de ayağındaki kemik erimesi nedeniyle ameliyat olduğunu ifade eden baba Taluğ, şunları kaydetti:

"Güroymak ilçesine bağlı Yukarıkolbaşı köyünde kalıyordum. Kış aylarında köy yolunun kardan kapanması nedeniyle çocuğumun ihtiyaçlarını gideremiyordum. Bu nedenle şehir merkezine yerleştim. Çocuğumun eğitimi arkadaşlarından hep geri kaldı. Eğitimini sürdürmesi için kaldığım mahallede bir okul var, oğlum okul ortamına hasret. Okulda bana bir iş sağlanılması durumunda hem çocuğumun eğitimini sürdürmesi hem de kendisi ile ilgilenme fırsatım olacak. İsteğim çocuğumun sağlığı ve eğitimi. Oğlum 4. sınıfta okulu yarım bıraktı sonra iki yıl daha dışarıdan okudu."

Yusuf Taluğ ise uzun süredir yatağa bağımlı yaşadığına işaret ederek "Okulumu ve arkadaşlarımı özledim. Artık yataktan çıkıp top oynamak istiyorum." dedi.

- Transvers miyelit

Transvers miyelit, omurilik iltihaplanmasının neden olduğu nörolojik bir sendromdur. Myelitis terimi omuriliğin iltihaplanması anlamındadır. Transverse ise omuriliğin bir seviyesindeki enine etkilenmeyi ifade eder. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilen çok nadir görülen bir felç durumudur.

Transvers miyelit çok hızlı belirti verir. Hastaların yaklaşık yarısı ilk 24 saat içinde maksimum seviyede kötüleşebilir. Omurilikteki iltihaplanma sebebiyle birkaç saat içinde dokunma, soğuk, ağrı gibi bütün duyu işlevlerinde azalma ve mesane kontrolsüzlükleri şeklinde büzücü kas bozuklukları ortaya çıkar.

Tanı konulması oldukça güç olan bu hastalığa kortizon tedavisi ve fizik tedavi uygulanır. İyileşme genellikle birinci ayda başlar. Bazı hastalar tamamen veya çok az problem kalarak iyileşirken, bazılarında ciddi sakatlık kalabilir. Sakatlık kalması durumunda rehabilitasyon da gerekir.

Haber Ara