Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

45 günde 214 trafo yandı

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 1 Kasım’dan bu yana 214 trafo aşırı tüketim nedeniyle yanarak kullanılamaz hale geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-15 16:10:55

45 günde 214 trafo yandı

Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta havaların soğumaya başladığı 1 Kasım tarihinden bu yana geçen 45 günlük süre içerisinde 214 trafo, aşırı tüketim nedeniyle yanarak kullanılamaz hale geldi. Elektriğin, amacı dışında daha çok ısınmada kullanılması yüzünden trafoların yanması üzerine yüzlerce konut ve iş yeri uzun süreli elektrik kesintileri ile karşı karşıya kaldı.

ŞIRNAK VE SİLOPİ'DE YANDI

Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde dün gün boyu iletim kaynaklı arızalar yaşandı. Sistemden kaynaklandığı bildirilen arızalar, sabah saatlerine kadar yer yer devam etti. Bu arada, fırtına ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bölgedeki bazı yerlerde iletkenler koptu, elektrik direkleri devrildi. Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri ara vermeksizin yaşanan arızaları gidermeye çalışırken, bugün Şırnak ile merkezindeki Gündoğan mahallesinde bulunan trafo ile direğin altındaki pano aşırı yüklenme nedeniyle alev alev yanmaya başladı. Aynı saatlerde Silopi ilçesinde kaymakamlık konutunun da bulunduğu Barbaros Mahallesi'ndeki trafodan da yine aşırı yüklenme nedeniyle alevler çıkmaya ve art arda patlama sesleri duyulmaya başlandı. Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, önce bu trafolara verilen enerjiyi kesti ardından itfaiye ekipleri yangınlara müdahale ederek kontrol altına aldı. Ancak her iki trafo ve pano yangın sonunda kullanılamaz hale geldi.

45 GÜNDE 214 TRAFO YANDI

Bu arada, elektrik enerjisinin bölge genelinde amacının dışında ağırlıklı olarak ısınmada kullanılması yüzünden sık sık trafo yangınlarının yaşandığı öğrenildi. Dicle Elektrik Dağıtım'dan alınan bilgilere göre, hava sıcaklığının düşmeye başladığı 1 Kasım'dan bu yana geçen süre içerisinde tamamı aşırı yüklenmeden dolayı Diyarbakır'da 59, Şanlıurfa'da 85, Mardin'de 22, Batman'da 26, Siirt'te 7 ve Şırnak'ta ise 15 olmak üzere 214 trafo yanarak kullanılamaz hale geldi.

Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, konut ve iş yerlerine hazırlanan projeler baz alınarak belli bir güçte elektrik verildiğine dikkat çekerek, “Ancak, vatandaşlarımız maalesef kış mevsimi olduğu için elektriği amacının dışında ısınmada da kullanıyorlar. Bu nedenle şebekelere hesapta olmayan aşırı bir yük biniyor ve sonucunda da trafolarımız yanıyor. Çoğu kayıt dışı olan bu aşırı tüketim yüzünden de usun süreli elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Bu nedenle, arızalar, dolayısıyla da elektrik kesintileri yaşanmaması için vatandaşlarımızdan elektriği israf etmeden ve amacına uygun biçimde kullanmalarını istiyoruz” dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara