Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

400 yıllık emek: Çin’in Longmen Mağaraları

Longmen Mağaraları insanın nefesini kesen ve en çok ziyaretçi alan yapılardan biridir. Hakkında daha fazla bilgi isteyenler için de yazım hazır!

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-04 11:32:48

400 yıllık emek: Çin’in Longmen Mağaraları

Longmen Mağaraları Çin'de bulunan en büyük heykel yapıları oluşturuyor. Budizm'i yansıtan heykellerin yapımı ise 400 yıl kadar sürüyor. İnsan elinden, üstelik de teknolojiden en uzak senelerde böylesi muazzam bir eserin çıkması da bugün dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca turistin burayı ziyaret etmesini sağlıyor.

Birbirine Bakan İki Tepe

Longmen Mağaraları Çin'de bulunan Luayong kentinin 12.5 kilometre güneyinde yer alan Longmen Vadisi'nin iki tepesinin yamaçlarında yer almakta. Bu iki tepenin arasından hemde Yihe Irmağı geçiyor. Bir kapıyı andıran bu iki tepenin uzaktan görünümü yüzünden öncelerde ismi “Yi Kapısı” olarak adlandırılmış olsa da Tang Hanedanı döneminden sonra “Ejderha Kapısı” manasına gelen “Longmen” ismini almış bulunuyor.

Taş Heykel Sanatının Üç Hazinesi

Longmen Mağaraları en fazla ün kazanmış olan mağaralar olsa da Çin için Moago Mağaraları, Yungang Mağarları da diğer iki önemli hazineyi oluşturuyor. 5. Yy'ın sonlarında Kuzey Wei Hanedanlığı sırasında yapımı başlayan Longmen Mağaraları'nı tamamlamak 400 yıl kadar sürmüştür.

PA310064

Longmen Mağaraları 1 kilometre boyunca uzanıyor. İçinde 1300 dolayında mağara, nerdeyse 2345 hücre, 3600 tablet, 50'den fazla pagoda ve 97 bin Buda heykeli bulunuyor. Bunların dışında, bu mağaralar içinde güzel sanatlar, el yazısı, elbise, müzik, süs eşyası, tıp, ilaç, inşaat ve ulaşımı konu alan kitaplarla beraber pek çok eşya da korunmuş olarak bulunuyor.

Bunlar arasında bulunan Binyangzhong Mağaraları sahibi olduğu oymacılık ile 24 sene boyunca harcanmış olan emeğin buna değdiğini gösterir nitelikte, taş mağara sanatının belli başlı örneklerinden birisidir. Mağaradaki 11 Buda heykeli arasında yer alan Sakyamuni heykeli Kuzey Wei Hanedanı'nın orta döneminlerine ait olan taş oymacılığının en başarılı örneği olarak nitelendirilir.

Fengxian Tapınağı, Longmen Mağaraları arasındaki en büyük mağaradır. Bu tapınak Tang Hanedanlığı'nın heykel sanatını tam manası ile yansıtmaktadır. İçinde bulunan Lushena heykeli 17 metre boyundadır ve gerçekten de dönemine ait olan en mükemmel eserler arasındadır. Gerçekçi görünümü ile nefes kesici bir etki bırakan Lushea Heykeli'ne “Doğu'nun Mona Lisa'sı” adı takılmıştır.

Guyang Mağarası, Longmen Mağaraları içinde ilk oyulan olmasıyla diğerlerinden ayrılır. Bu nedenle de diğer mağaralara göre daha zengin bir içeriğe sahiptir. Kuzey Wei Hanedanlığı'na ait olan ve “20 Longmen Eseri” olarak isimlendirilen tabletlerin birçoğu bu mağarada bulunuyor. Buda heykellerinin de çoğunun yer aldığı mağarada, heykelleri kimin, hangi amaçla yapmış olduğuna dair tutulmuş kayıtlar da bulunuyor.

Sadece Çin Değil, Dünya Mirası

Longmen Mağaraları eşsiz bir örneğin sahibi olduğu değer sayesinde 2000 yılında Dünya Mirası Listesi'ne girmiş bulunuyor. Kuzey Wei Hanedanlığı'nın en yüksek düzeyde bulunan ve Budizmi konu alan heykel sanatının nefes kesici örnekleri bugün bile pek çok tarih ve sanatçının ilgi odağı halinde bulunuyor.

Kuzey Wei Hanedanlığı'nın “ince olan güzeldir” anlayışını yansıtan heykellerden, Tang Hanedanlığı'nın “tombul” güzellikeri yansıtan heykellerine kadar her adımda sizi büyülecek olan tarihi ve sanatsal bir gezinti Çin'deki Longmen Vadisi'nin yamaçlarında sizi Timetürk okuyucularını bekliyor.

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara