Dolar

32,5303

Euro

34,7449

Altın

2.486,86

Bist

9.524,59

4,5G İhalesi

4,5G İhalesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 18:15:44

4,5G İhalesi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G İhalesine ilişkin, "2,3 milyar avro artı KDV asgari bedelle çıkılan ihalede, yaklaşık 3 milyar 356 milyon avro artı KDV ile toplamda 3 milyar 960 milyon avroluk değere ulaştık" dedi.

Sayan, BTK tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bugün 4,5G ihalesinin ilk aşamasının tamamlandığını belirten Sayan, 2,3 milyar avro artı KDV asgari bedelle çıkılan ihalede, yaklaşık 3 milyar 356 milyon avro artı KDV ile toplamda 3 milyar 960 milyon avroluk değere ulaştıklarını ifade etti.

Bugünkü kur rakamıyla bunun yaklaşık, 13,2 milyar lirayı aşkın bir değeri ifade ettiğine dikkati çeken Sayan, hedeflenen asgari bedelin 1,5 katı civarında gelir elde edildiğini kaydetti.

Sayan, yaklaşık olarak Turkcell'in 1,6 milyar artı KDV, Avea'nın 954 milyon avro artı KDV, Vodafone'un ise 777 milyon avro milyon avro artı KDV ihale bedellerini teklif ettiğini belirterek, "Emeği geçen herkese, başta ihale komisyonu ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum ve vatanımıza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

- Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonraki süreçte ihale komisyonunun karar tutanaklarını hazırlayacağını ve ihale yetkilisi olarak, bunu BTK üst kuruluna sunacağını anlatan Sayan, üst kurulun onayının ardından sonucun, teklif veren işletmecilere tebliğ edileceğini, GSM ve 3G imtiyaz sözleşmelerinin tadil edileceğini, ayrıca işletmecilerin imza için davet edileceğini söyledi.

Sayan, IMT yetkilendirme belgesinin kesin teminatın yatırılmasının ardından verileceğini, hizmet verilmeye ise 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren başlanacağını kaydetti.

- "Telekomünikasyon sektöründe ihraç eden bir ülke olma yolunda ilerliyoruz"

Operatörlerin yerlileştirme yapmaları için fazla zamanlarının olmadığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine de Sayan, önceki ihale ile bu ihale arasındaki en büyük farkın, yerlileştirilme oranının artırılması olduğunu söyledi.

Telekomünikasyonun, stratejik bir sektör olduğunu düşündüklerinin altını çizen Sayan, "Bu sektörde artık sadece ithal eden ülkeden, kendi ürünlerini üreten ve gerektiği takdirde ihraç eden bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Operatörlerimiz, üreticilerimiz bu anlamda hazırlıklarına başladılar. Biz bunu karşılayacaklarını düşünüyoruz" dedi.

Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal'ın, 4,5G ihalesinin iptali için mahkemeye başvurduklarına yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine de Sayan, konuyu basından takip ettiklerini, kendilerine ulaşan resmi bir bilginin olmadığını bildirdi.

Sayan, hukuka saygılı olduklarını belirterek, şartnamenin öngördüğü şekilde ihalenin ilk aşamasını tamamladıklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara