Dolar

32,5245

Euro

34,8175

Altın

2.424,05

Bist

9.684,06

3 Körfez ülkesinden, Sudan'daki darbecilere destek mesajı

Ömer El Beşir’in askeri darbe sonucu görevinden ayrılmasından sonra, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’ne ilk destek ABD güdümündeki Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’den geldi.Her üç ülkeden yapılan açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi’nin aldığı kararlara destek verildiği açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-14 17:32:01

3 Körfez ülkesinden, Sudan'daki darbecilere destek mesajı

Sudan'da Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in askeri darbe ile görevinden alınmasından sonra açıklanan Askeri Geçiş Konseyi'ne ilk destek veren ülkelerin başında ABD güdümündeki Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn geldi. 

Bu dört ülkeden yapılan açıklamalarda, Askeri Geçiş Konseyi tarafından açıklanan adımlara destek verileceği, Sudan halkına her konuda yardımda bulunulacağı belirtildi.
Suudi Arabistan'ın, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in görevinden alınmasından bu yana ilk resmi yorumunda, Krallığın "Askeri Geçiş Konseyi tarafından açıklanan ve Sudan halkının haklı taleplerine destek verdiğini" bildirdi.
Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz'in, Sudan'a petrol ürünleri ve buğday da dahil olmak üzere insani yardım yapılması için görevlilere emir verdiği açıklandı.

Ömer El Beşir'in devrilmesinden bu yana BAE, bu sabah erken saatlerde yaptığı ilk açıklamada, Sudan'ın Askeri Geçiş Konseyi'nin yeni başkanı Abdul Fattah el-Burhan Abdul Rahman'ın yeni lider olarak atanmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Açıklamada, "Sudan'daki Askeri Geçiş Konseyi tarafından açıklanan adımları destekliyoruz. Ve yeni yönetim ile ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz” denildi.
BAE Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan'ın da, Sudan halkına yardım yapmak için Askeri Geçiş Konseyi ile temasa geçtiği açıkladı.

Bahreyn kralı Hamad bin İsa el-Halife de yaptığı açıklamada, ülkesinin Sudan halkı ile dayanışma içinde olduğu belirtilerek; Askeri Geçiş Konseyi Başkanı General Abdul Fattah el-Burhan'ın Sudan'ı içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmaya yönelik çabaları taktir edildiği açıklandı.

 j

 ABD BÜYÜKELÇİSİ'NDEN DARBECİLERE ZİYARET

Öte yandan Sudan'ın Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo, başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, ABD Büyükelçisi Stephen Kotsis'teki Charge d'Affaires ile bir araya geldi.

Askeri Geçiş Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, Daglo, Amerikan diplomatını ülkedeki son gelişmeler ve Askeri Geçiş Konseyi'nin kurulmasına neden olan gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Görüşmede, Sudan-Amerikan ilişkilerini geliştirmek için iki taraf arasında işbirliğinin devam etmesinin gerekliliği konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

 

Haber Ara