Dolar

32,5574

Euro

34,8285

Altın

2.430,20

Bist

9.722,09

3. Köprü tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla 3. Köprünün son tabliyesi yerleştirilerek yapımı tamamlandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-06 17:11:08

3. Köprü tamamlandı

İstanbul' daki trafik sorununa çözüm olması beklenen boğazın üçüncü köprüsünde sona gelindi.

SON KAYNAĞI BİRLİKTE YAPTILAR

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. 

u_3266_1

1_5

"ŞİMDİ TÜRKLER YAPIYOR DİĞERLERİ YARDIM EDİYOR"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım köprü ile ilgili bilgiler verdi; "Dünyanın en geniş köprüsü. 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Bu köprüde ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı. Şimdi Türkler yapıyor diğerleri yardım ediyor. Asya-Avrupa 3. kez kavuştu."

t_4240

DAVUTOĞLU: "ÜLKEMİZ İÇİN İFTİHAR PROJESİ"

Bakan Yıldırım'ın ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da şunları söyledi;

Bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıyayız. Bu projelere öncülük eden sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına teşekkürü borç biliyorum. İstanbul için tarihi bir gün. Aziz İstanbul bu köprüyle birlikte üzerindeki önemli yüklerden birisini atmış olacak. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprüyle, yerin altında Avrasya, Marmaray ve ayrıca Melen'i dahil edersek altı kez iki kıtayı birleştirmiş olacak. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Bu yatırımlara ara vermeden iskikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Dünya çapında gerçekleştirdiği projelerle, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle dünya gündemine pozitif bir şekilde bir kez daha damgasını vuruyor.

t_76_1

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA GURURLA GİRECEĞİZ

Birileri tahrip ederken biz inşa ediyoruz. İnşallah yepyeni projelerle Cumhuriyetimizin 100. yılına gururla, vakarla gireceğiz. Asya ile Avrupa'yı birleştiren dünya ölçeğinde bir ilk niteliği taşıyan köprüden bahsediyoruz. Bizim milletimizde Asya ile Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devletleri kurmuş tarihe mührünü vurmuş bir millet. Milletimiz bugün kendi mühendisi, işçileriyle bir kez daha iki kıtaya mührünü vuruyor. Allah bu mührü daim eylesin. Bu köprüden geçen her yolcunun inşallah menzile sağlık ve huzurla ulaşmasını temenni ediyoruz.

ERDOĞAN'DAN KÖRÜ İŞÇİLERİNE İKRAMİYE MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcıdan köprü işçilerine Ramazan Bayramı'ndan önce verilmek üzere 3'er bin liralık ikramiye sözü aldı. İşçiler bu haber karşısında yoğun sevinç gösterdi.

AÇILIŞ AĞUSTOSTA

Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Perşembe günü yaptığı açıklamada “9 metrelik boşluk kaldı. O boşluğu da pazar günü kapatıyoruz. Sonra kaynakları yapılıp eksikleri tamamlanacak. Köprü üstünde yürüyerek ve araçla ilerlemek mümkün olacak" demişti. Bakan Yıldırım ayrıca, köprünün açılışının ağustos ayı gibi yapılmasının planlandığını söylemişti.

REKORTMEN KÖPRÜ

3. Köprü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en yükseği olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirildi.

Haber Ara