Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

3 kişiden 1'i stok yapmaya devam ediyor

Pandemide evlere kapanma sürecinin alışverişe farklı yansımaları oldu. Satın almaktan vazgeçilenler listesinin başında yüzde 29 oranıyla dış giyim yer aldı. 100 kişiden 337ü ise market stoku yapmayı sürdürüyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-03 21:06:38

3 kişiden 1'i stok yapmaya devam ediyor

Türkiye'de salgının en başından bugüne her 3 kişiden birinin toplu alışverişe ve stoklamaya devam ettiği ortaya çıktı. Ayrıca Mart 2020'de ekmeğini evde yapmaya başlayanların yüzde 44'ünün evde üretime devam ettiği belirlendi.

Geniş bahçeli ev hayali

Yeni ihtiyaçların oluştuğu pandemide en büyük hayalin geniş bahçeli ev, çiftlik ya da yazlık olduğu tespit edilirken bu hayaline kavuşanların oranı yüzde 5'te kaldı. Diğerleri hobi malzemelerine ve dijital platform aboneliklerine ulaşabildi. Her 2 kişiden 1'i ise yeni ortaya çıkan ihtiyaçlarından temel tüketim ürünleri dışındakilerin hiçbirini karşılayamadı.

Salgın alışkanlıkları değiştirdi

Online alışverişin gücü anket sonuçlarına da yansıdı. Bu süreçte online'dan alışveriş yapmayanların oranı yüzde 5'te kaldı. Tüketici her 10 alışverişinin 5'ini online ve mobil kanallardan yaptı. Hitay Holding bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight tarafından yapılan “Pandemi Dönemi Değerlendirme” araştırması, kısıtlamalar ve alınan önlemlerle değişen yaşamları, hayalleri ve alışveriş alışkanlıklarını ortaya koydu.

Salgın yaşamları tümden değiştirdi. Bu değişimin sonuçlarıysa her krizde olduğu gibi yine tüketici davranışlarına dolayısıyla tüm ekonomik sisteme yansıdı.Araştırma, pandemiyle kısıtlamalar gölgesinde devam eden hayatta tüketicilerin beklentilerine, hayallerine ve değişen satın alma alışkanlıklarına odaklandı.

10 kişiden 3'ü aktif işte

Normalleşme sürecinde sokağa çıktığını söyleyen her 10 kişiden 3'ü aktif iş yaşamı nedeniyle, her 10 kişiden 2'si işi gereği zaman zaman dışarı çıktığını, yüzde 8'i ise pandemi yokmuşçasına istediği zaman dışarı çıktığını ifade etti.

Kısıtlamalar yeterli mi?

“Pandemi Dönemi Değerlendirme” araştırması, Türk halkının kısıtlamalara bakışını da ortaya koydu. Araştırmaya katılan her 10 katılımcıdan yaklaşık 7'si vaka sayılarının artmasıyla birlikte alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu yönde görüş bildirenlerin yüzde 80'i en az 2-3 hafta boyunca sağlık ve güvenlik çalışanları dışında istisnasız sokağa çıkma kısıtlamasının olması gerektiğini ifade etti.

Marketlere yığılma sürüyor

Metrekare açısından Türkiye'nin en büyük marketlerinden bile boş raf fotoğrafları gelmişti. Tüketici panikle temel tüketim maddesi stoklama eğilimi göstermişti. Tüketicinin geneline yansıyan bu davranış çok uzun sürmese de pandeminin en başından beri toplu alışverişe devam edenlerin oranının yüzde 33 olduğunu ortaya çıktı.
Toplu alışverişi bırakmayanlar olduğu gibi evde ekmek yapmayı bırakmayanların oranı da hayli yüksek. Tüketicilerin yüzde 44'ü Mart 2020'de başladığı evde ekmek yapma sürecinin halen devam ettiğini açıkladı. Her 4 kişiden 1'i ise Kasım ayından beri yeniden evde ekmek yapmaya başlamayı düşündüğünü ifade etti.

Nefes alma ihtiyacı

Pandemide nefes almak isteyen, mesafeli ve uzaktan yaşamaya, çalışmaya odaklanan tüketicilerin yüzde 48'i özellikle balkonlu, teraslı ya da bahçeli daha geniş ev ile çiftlik evi, yazlık ev ya da köy evi hayali kurdu. Bunların sadece yüzde 5'i bu hayaline kavuştu.Salgın döneminde temel ihtiyaçlar arasına hobi ürünleri, teknoloji ürünleri ve otomobil de katıldı.

Dış giyimden taviz verdik

Pandemide evlere kapanma sürecinin alışverişe farklı yansımaları da oldu. Tüketicilerin ihtiyaç listesinden bazı ürünler çıktı. Satın almaktan vazgeçilenler listesinin başındaysa yüzde 29 oranıyla dış giyim yer aldı. Ayrıca katılımcıların yüzde 28'i mobilya, yüzde 26'sı çanta ve aksesuar, yüzde 25'i araba, yüzde 25'i ayakkabı ve bot, yüzde 23'ü kazak, gömlek, bluz alışverişinden vazgeçtiğini ifade etti.

Haber Ara