Dolar

32,3116

Euro

34,9089

Altın

2.312,17

Bist

9.079,97

'3 farklı bölgede yer altı kablolarının kesildiğini tespit ettik'

A Haber Ankara Temsilci Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik kesintilerinin normal kesintiler olmadığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-06 12:44:31

'3 farklı bölgede yer altı kablolarının kesildiğini tespit ettik'

Bakan Albayrak açıklamasında 2016'nın son günlerinde gelen ihbarlara dikkat çekerek, 31 Aralık gecesi üç farklı bölgede yer altı kablolarının kesildiğini söyledi. Berat Albayrak konuyla ilgili şunları kaydetti:

"En önemli husus şu; hakikaten ağır kış şartlarından dolayı mı bu elektrikler kesildi? Normal zamanda yaşamıyoruz. Bakın 31 Aralık gecesi 3 farklı bölgede yer altı kablolarının kesildiğini tespit ettik. Normal günlerden geçmediğimiz için farklı tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. 30 Aralık'ta da siber saldırı ihbarı aldık."

‘HAKİKATEN AĞIR KIŞ ŞARTLARINDAN DOLAYI MI BU ELEKTRİKLER KESİLDİ?'

Yaşadığımız elektrik kesintisi normal bir kesinti değil. 70'li yıllardan bugüne yapılan altyapı yatırımlarıyla hattın tamamı tarihte ilk defa hepsi koptu. Doğal afet noktasında baktığınızda 70 km'yi geçen rüzgar hızında, ciddi bir tahrifat oldu. Yıkılan hatların 4 tanesinin tamiratı tamamlandı. Kalan 3 hattın devreye alınması birkaç hafta sürebilir ama bugün itibariyle 4. hattı da devreye alarak önemli bir sıkıntıyı aşmış olduk. En önemli husus şu; hakikaten ağır kış şartlarından dolayı mı bu elektrikler kesildi? Normal zamanda yaşamıyoruz. Bakın 31 Aralık gecesi üç farklı bölgede yer altı kablolarının kesildiğini tespit ettik. Normal günlerden geçmediğimiz için farklı tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. 30 Aralık'ta da siber saldırı ihbarı aldık. Hakikaten Türkiye'de enerji alanın iktidarımız döneminde çok önemli atılımlar yaptık.

‘SAVCILIKLARLA İRTİBATA GEÇEREK SÜRECİN YARGI AYAĞINI BAŞLATTIK'

Bu hafta itibariyle ilgili savcılıklarla irtibata geçerek sürecin yargı ayağını başlattık. Son dönemde artan ihbarlarla ciddi bir süreç başlattık. Emniyetimizle koordineli bir çalışma başlattık. Hakikaten normal günlerden geçmiyoruz. Arz güvenliğine dayalı bir sıkıntımız yok. Her türlü dış etkiye maruz kalabilecek tehditlere karşı tedbir almak zorundayız. 3 farklı eylemle ilgili gözaltılar var.

‘DÜN AMERİKA ALT YAPILI SİBER BİR ATAK GERÇEKLEŞTİ'

7 ana birimden 4'ü devreye girdi. İlk hattı devreye aldıktan sonra tüm İstanbul'da meskenlerdeki elektrik kesintilerini durdurduk. İletim alt yapısı bugün yarın oluşabilecek duruma göre tedbirler almalıyız. Bunun siber tarafı da var. 30 Aralık itibariyle aldığımız ciddi bir ihbar sonrasında tedbirlerimiz aldık. En son dün Amerika alt yapılı siber bir atak gerçekleşti. Biz bunları püskürterek süreçleri yürütüyoruz. Birçok açıdan tedbirli olmak zorundayız. Bu çerçevede bakıldığında, enerji arzı noktasında ciddi bir risk yok. Enerji alt yapıları konusunda 2016'yı çok iyi kapattık. Tüm denetimleri sıkı bir şekilde yapıyoruz.

‘BU DÖNEMDE PLANLI KESİNTİ OLMAYACAK'

Bu önemli bir nokta. Planlı kesintilerin ana sebebi, o mahallede, sokakta, alt yapı ile ilgili dönem dönem planlı kesinti yapabiliyor. Bununla ilgili karar aldık. Kış aylarında kesinlikle uygulanmaması konusunda karar aldık. Bu çerçevede 7/24 çalışan bir kadromuz var. Bu dönemde planlı kesinti olmayacak.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara