Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle pedallar döndü.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Uluslararası Barikat Film Festivali kapsamında Barikat Sanat Atölyesi Derneği, Sessiz Çığlık Bisiklet Etkinliği düzenledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-03 15:04:52

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle pedallar döndü.

Bisiklet etkinliği İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle dünyada bir ilk olan dezavantajlı grupları avantajlı hale getirmek için toplumsal bilinci ve duyarlılığı oluşturmak adına tüm engelli grupları ve gönüllü bisikletçilerle hayata pedal çevrildi. Tandem bisikletle pedal çeviren görme engellilere betimleme yöntemiyle çevre anlatıldı.
Şişli Cevahir Avm önünde başlayan bisiklet turu Osmanbey, Taksim, Şişhane, Unkapanı, Eminönü güzergahından Sirkeci arabalı vapur iskelesine ulaşıldı. İDO'nun özel tahsis ettiği arabalı vapurla Harem'e ulaşıldı ve Harem'den pedal çevirerek varılan Üsküdar'da bisiklet turu sonlandı.

IMG_8389 (2)
Barikat Sanat Atölyesi Derneği tarafından organize edilen etkinliğe İstanbul Valiliği, Üsküdar Belediyesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Unesco Türkiye Milli Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İDO, Hollanda, Fransa, İtalya, ABD, Canada Konsoloslukları ve Cervantes Enstitüsü destek verdi.
Uluslararası Barikat Film Festivali Başkanı Hüseyin Nacar, çığlıklarının, farkındalık için olduğuna vurgu yaparak, “Biz barikatsız bir dünya için düş kuruyoruz. Düşlerimize ortak olan düşdaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz barikatları yıkmak için sanatın ve sporun gücüyle geliyoruz. Bu etkinlikte bizlere destek veren İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar HACISALİHOĞLU, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, İDO Genel Müdürü Murat Orhan, Ankara Milletvekili Nevzat Ceyhan'a özellikle teşekkür etmek istiyorum, onlar bizim düşlerimize ortak olarak bizim Düş”daş”larımızdır. İDO tarafından tahsis edilen gemiyle Sirkeci'den Üsküdar'a geçmemizin sağlanması aslında gönül köprüsü olmuştur bizler için” dedi.

IMG_8477 (2)
Geçtiğimiz yıl barikatsız bir dünya için İstanbul'dan Hollanda'ya 4 bin 521 kilometre pedal çevirdiklerini belirten Hüseyin Nacar, “Hava koşulları bize bir engel ama biz engel tanımıyoruz. Kar da yağmış olsa pedal çevireceğiz. Çığlığımız farkındalık için. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, biz onun kutlanmasına karşıyız. Onun kutlanacak bir yanı yok. Spor ve sanat dünyanın en güçlü silahı, kimyasal silahlardan daha güçlü. Biz barikatları yıkmak için sanatın ve sporun gücüyle geliyoruz. Barikatsız bir dünya için düş kuruyoruz” ifadelerini kullandı.
Nacar, bisiklet turları esnasında betimlemeler yaptıklarına değinerek, “Yolları onların da göreceği şekilde anlatıyoruz. Bu arkadaşlarımıza engelli, sakat, özürlü demek gerçekten içimizi acıtıyor. Bunlar dezavantajlı gruplar, bu grupları avantaja çevirmek niyetindeyiz” dedi.

IMG_8319 (2)Spor ve sanat faaliyetlerinin her zaman içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten görme engelli futbolcu Recep Selvi, sloganlarının ‘Barikatsız Bir Dünya Kurmak' olduğunu vurgulayarak, “Önümüzde barikatlar var, hayatın her alanında olduğu gibi biz bu barikatlara takılıp düşersek düştüğümüz yerde kalırız. Bizim hedefimiz barikatların üzerine basarak yükselmek ve barikatların arkasına geçerek yolumuza devam edebilmek” dedi.
Bisiklet turlarına katılmaktan büyük keyif duyduğunu anlatan görme engelli Şule Yazıcı ise geçen sene de İstanbul'dan Hollanda'ya 4 bin 521 kilometre pedal çevirdiğini dile getirerek, “Önde giden bir pilotla birlikte, benim de pedal çevirmemle bisikletler hareket ediyor ve bu yolları birlikte kat ediyoruz” ifadelerini kullandı.IMG_8375 (2)

Engelliler için oluşturulan bütün barikatların kalkmasını istediğini söyleyen İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Perihan Eren Bana ise, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ithafen buradayız. Engelliler için oluşturulan bütün barikatların kalkmasını istiyoruz. Onların da bizimle, toplum içinde yan yana olmasını istiyoruz. Biz buradaki engelleri aşıyoruz, engelliler içinde engellerin aşılmasını istiyoruz” dedi.

IMG_8459 (2)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara