Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

İstanbul'daki kutlamalar kapsamında Vatan Caddesi'nde resmigeçit töreni düzenlendi- İstanbul Valisi Vasip Şahin:- 'Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıllık devlet geleneğimizin vatan topraklarında yükselen son abidesidir, bağımsızlığı karakter edinmişliğin, milli birliğin, sarsılmaz bir imanın ete kemiğe büründüğü bir iftihar tablosudur'- 'Dün olduğu gibi bugün de büyük devlet olmanın şuur ve hay

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-29 12:49:41

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmigeçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin,1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, 52. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasındaki karma bando eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Vali Şahin, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, küllerinden yeniden doğuşun nişanesi olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın idrak edildiğini söyledi.

Vatan sevgisinin, hürriyet aşkının, kuvvetli bir iman ve iradenin, destansı bir kahramanlığın neticesi ve eseri olan Cumhuriyet'in; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller sayesinde bugünlere ulaştığını ve milletin üstün fazilet ve fedakarlıklarıyla güçlendiğini aktaran Şahin, "19 Mayıs 1919'dan 29 Ekim 1923'e kadar geçen süre içinde verilen bağımsızlık mücadelesi, bugün her vatan evladının şeref ve hayranlıkla andığı emsalsiz zamanlara işaret eder. Binbir mihnet ve fedakarlıkla zafere ulaştırılan İstiklal Harbi, tarihin akışını değiştirmiş; yüzyıllar boyunca birlik ve dirliğimize göz dikmiş olanların planlarını yerle yeksan etmiştir." dedi.

- "Cumhuriyet tacını ebediyete dek gurur ve şerefle taşıyacaktır"

Türkiye Cumhuriyeti'nin, binlerce yıllık devlet geleneğinin vatan topraklarında yükselen son abidesi olduğunu vurgulayan Şahin, Cumhuriyet'in, bağımsızlığı karakter edinmişliğin, milli birliğin, sarsılmaz bir imanın ete kemiğe büründüğü bir iftihar tablosu olduğunu kaydetti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti, bütün dünyanın şaşkın bakışları altında istiklal uğruna ölüme meydan okuyan, zulme geçit vermeyen, imkansız gibi görünen bu kutlu zafere imza atan kahraman bir neslin emanetidir. Türk milleti; atalarının, bedelini kanıyla, canıyla ödeyerek miras bıraktığı bu ülkede nice büyük işler yapmanın cesaret ve sorumluluğunu duyacak ve Cumhuriyet tacını ebediyete dek gurur ve şerefle taşıyacaktır.

Dün olduğu gibi bugün de büyük devlet olmanın şuur ve haysiyetine sahip olan necip milletimiz; birlik ve beraberliğine kastedenlerin, geleceğini ve geçmişini karartmaya teşebbüs edenlerin hesaplarını daima hezimete uğratmıştır ve uğratacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Milli mücadeleyi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruh, tıpkı 95 yıl önce olduğu gibi bugün de dipdiri yaşamaktadır. 15 Temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 251 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruhun ifadesidir. O gece kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri, iradelerine, değerlerine, Cumhuriyet'in kazanımlarına sahip çıkmışlardır. Türk Milleti, bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını canını ortaya koyarak bütün dünyaya ilan etmiştir."

- "Hiçbir şer odağı bizleri, hedeflerimizden alıkoyamaz"

Vasip Şahin, 1071'den beri şehit kanlarıyla yoğrulan bu topraklarda insanlığa ışık saçan; huzur, güven ve barış taşıyan; farklı ırk, inanç ve kültüre sahip insanları birlik ve dirlik içinde yaşatan; zulüm ve zorbalığa geçit vermeyen büyük bir medeniyetin vücut bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bugün işgalci ve sömürgeci güçler tarafından karanlığa mahkum edilen toplumlara umut olacak; dünyaya yeniden sevgi, hoşgörü ve adalet getirecek medeniyet de yine bu topraklarda neşvünema bulacaktır. Eli kanlı terör örgütlerinin hedefi olmamızın da ekonomik tezgahlarla karşı karşıya kalmamızın da başta gelen sebebi budur. Ancak hiçbir şer odağı bizleri, hedeflerimizden alıkoyamaz. Atalarımız gibi binbir oyun ve tezgahla mücadele ederek birlik ve dirlik içinde yolumuza devam ediyoruz. Devletimizin demokrasiden özgürlüklere, ticaretten yatırımlara, sağlıktan dış politikaya kadar tüm alanlarda hayata geçirdiği tarihi reformlar, bu irademizin en müşahhas örnekleridir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Türkiye Cumhuriyeti'nin, 95 yıldır karşısına çıkan zorlukların üstesinden gelerek yoluna devam ettiğini, bilhassa son dönemdeki atılımlar sayesinde, bugün dünyanın yükselen güçleri arasında yer almayı başarmış bir devlet olduğunu belirten Şahin, büyüyen ekonomisi, güçlü demokrasisi, temel insani değerlere olan bağlılığı, ilkeli ve vizyoner dış politikasıyla Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada bir ilham kaynağı olmayı bugün de sürdürdüğünü söyledi.

İstanbul Valisi Şahin, "Bu yükseliş, çalışkan ve azimli halkımızın omuzları üstünde yarınlarda da devam edecek ve Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mızı en kalbi duygularımla kutluyorum. Başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor; hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

- Dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in konuşmasının ardından Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Umut Ceren Geçkin ve Eren Ali Koç, "Vatan Destanı" isimli şiiri okudu.

Üsküdar ilçesi öğrencilerinin oluşturduğu "Dans Alaturka" isimli grup, halk oyunları gösterisinde bulundu.

Kutlama töreninde daha sonra Cumhuriyet'in 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

"Resim" kategorisinde birinci olan Ümraniye Hasan Tahsin İlkokulu öğrencisi Hüsnanur Çamdibi, "Kompozisyon" kategorisi birincisi Bağcılar Edip İplik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Nacı Fındık ve "Şiir" kategorisinin birincisi Küçükçekmece Şehit Münir Alkan Ortaokulu öğrencisi Nehir Güli'nin ödülleri Vali Şahin tarafından verildi.

Orgeneral Avsever ise ikinci olan Küçükçekmece TOKİ Şehit Efkan Kıran İlkokulu'ndan Sare Nur Cevizci, Başakşehir Şehit Hakkı Aras Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Zeynep Öksüz ve Tuzla Emlak Konut Cemil Meriç Ortaokulu'ndan Sena Akçay'ın ödüllerini takdim etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise "Cumhuriyet" temalı resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında üçüncü olan Fatih Nişancı Mehmet Paşa İlkokulu'ndan Betül Sena Darıcı, Gaziosmanpaşa Behçet Canbaz Anadolu Lisesi'nden Tuba Nur Benli ve Arnavutköy Yeniköy Örfi Çekinkaya Ortaokolu'ndan Doğa Kayra Efeoğlu'nun ödüllerini verdi.

- Halk oyunları gösterisi ve geçit töreni

"Şiir" yarışmasında birinci olan Küçükçekmece Şehit Münir Alkan Ortaokulu öğrencisi Nehir Güli, "Cumhuriyet" isimli şiirini okudu. Ataşehir ilçesindeki öğrencilerin oluşturduğu "Atafolk" grubu halk oyunları ekibi, gösterilerini sundu.

Törende, bando takımı eşliğinde, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri, jandarma ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri, muharip gaziler, izciler, bisikletli gruplar ve klasik araçlar geçiş yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da mehter marşları eşliğinde geçit törenine katıldı. Ayrıca Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehitler, Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şubesi mensupları gaziler geçit töreninde bulundu.

Vatandaşların ellerindeki Türk bayraklarıyla Vatan Caddesi'nin kenarlarını doldurarak ilgi gösterdiği tören, İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ile Bisikletliler Derneği mensupları ve bando takımının geçişiyle sona erdi.

Haber Ara