Dolar

32,5526

Euro

34,9882

Altın

2.420,94

Bist

9.722,09

26 dünya posta kongresi

Posta sektörünün geleceğine yön verecek önemli kararların alınacağı 26. Dünya Posta Kongresi, 20 Eylül-7 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen kongreye 192 ülkeden yaklaşık 2 bin delege katılıyor. 4 Ekim günü ise yaklaşık 50 ülke bakanının katılımı ile UPU Bakanlar Konferansı düzenlenecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-20 16:58:14

26 dünya posta kongresi

Başbakan Binali Yıldırım, 2004'te PTT Bank'ın kuruluşuna karar verildiğini belirterek, "Bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını yeni hizmet türleriyle genişletmeye başladı. Bugüne geldiğimizde 4 bin 500 noktada PTT'nin hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim altyapısını kullanıyor hem banka hizmetlerini yapıyor, aynı zamanda kargo taşımacılığı da yapıyor." dedi.

Hilton Bomonti Otel'de düzenlenen 26. Dünya Posta Kongresi̇'nin açılış töreninde konuşan Yıldırım, 7 Ekim'e kadar devam edecek kongrenin açılışında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kongrenin, hafızasında özel bir yeri olduğunu ifade eden Yıldırım, 2012'de Doha'da 25'incisi yapılan kongrede Türkiye olarak ev sahipliğine talip olunduğunu, kongreye katılan delegelerin ittifakıyla bunun kabul edildiğini ifade etti.

Yıldırım, şimdi 4 yıl daha yaşlandığını, 2016'da bu kongreye Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle gelip açılışında katılımcılarla beraber olmayı görev bildiğini belirterek, 192 ülkeden katılan delegelere İstanbul'a, Türkiye'ye hoş geldiklerini söyledi.

Bu önemli küresel etkinliğin İstanbul'da gerçekleşmesi kararını verenlere ve bütün hazırlık çalışmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çalışanlarına, birliğin genel direktörü Bishar Hüseyin başta olmak üzere Dünya Posta Birliği Sekretaryasına ve emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, bu kongrede bir ilke imza atıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"O da şudur. 26. kongre, Dünya Posta Birliği'nin ilk kağıt dostu kongresi olarak anılacak. Kongre süresince üretilecek bütün dokümanlar kongre salonlarında bulunan tabletler aracılığıyla delegelere iletilecek. Önceki kongrelerde harcanan kağıt miktarı yaklaşık 4 ton. Böylece 4 ton kağıdı tasarruf etmiş olacağız. Böylece bir çevreci kongre olma özelliğine de sahip."

- "Haber ulaştırma araçları değişti"

Kağıt dostu kongrenin ayrıcalığının da ön plana çıktığını ifade eden Yıldırım, 20 yüzyılın her alanda, uluslararası iş birliklerinin artmaya başladığı bir dönem olduğunu, bu sürede teknolojinin, ticaretin, iletişimin geliştiği bir ortamda dünyanın dört bir yanında insanlar ve milletlerin birbirinden uzaklaşmak yerine yakınlaşmanın gerekliliğine, bilincine vardığını, her alanda iş birliklerinin gelişmeye başladığını anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak tarım, taşımacılık, teknoloji, finans, dış politika ve güvenlik gibi konularda iş birliklerinin birbirini takip ettiğini dile getirerek, 20. yüzyılda başlayan bu bütünleşme ve küreselleşme fikrinin posta alanına yayılmasının da doğal bir sonuç olduğunu aktardı.

Posta sektörünün, küreselleşme kavramı ortaya çıkmadan önce de doğası gereği küresel bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu küreselleşme ortamında teknoloji, insanlar, olaylar, bakış açıları, buna bağlı olarak değişti. Dünya değiştiği süreçte değişimler birbirini izler. Sonuçta artık dünya denince bir gezegenin ötesinde bir takım değerleri temel alan bir anlayış, düşünüş akla geliyor. Dünya Posta Birliği de birlikteliği temel alarak posta gönderilerinin birbiriyle bağlantılı ağlardan oluşan tek bir posta alanı dahilinde serbestçe dolaşımı sağlamayı 192 ülke arasında teknolojinin de desteğiyle etkin iş birliği içerisinde tek bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Kısacası gelişen ve değişen dünyada posta sektörünün de bu değişimi yakalayabilmesini, teknolojiye ayak uydurabilmesini amaçlıyor."

Yıldırım, insanoğlunun kuşların kanadında ilettiği notlardan, telgraf tellerini titreten mesajlardan, hasret yüklü mektuplardan günümüze çok şey değiştiğini belirterek, haber ulaştırma araçlarının da haberleşmeye paralel olarak değiştiğini anlattı.

- PTT'deki değişim

Başbakan Yıldırım, 2002'de görev geldiğinde PTT'nin halinin "Zarar eden bir kuruluş, 35 binin üzerinde çalışan ve ne yapalım da bu yükten kurtaralım" diye kara kara düşünen idare, "1 lira sembolik fiyata diğer kamu kuruluşları olduğu gibi satalım ve bu yükten kurtulalım" diyen bir anlayışın hakim olduğunu söyledi.

PTT'nin niye bu hale düştüğünün sorgulanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, telefon, telgraf ve postadan oluşan üç hizmetin bir arada görüldüğünü, yıllar geçtikçe internetin hayata girmesiyle beraber telekomünikasyon, bilgi, iletişim kısmının çok hızlı yol aldığını, geleneksel postanın artık bir anlamda tarihe karıştığını anlattı.

Yıldırım, mektup yazanların sayısının günden güne azaldığını dile getirerek, internet üzerinden haberleşme ve mesajlaşmanın daha fazla kullanılmaya başlamasıyla posta idarelerinin mali gücünün zayıflamasına, gelişmenin, teknolojinin geri kalmasına sebep olduğunu söyledi.

Mutlaka gelişmeleri yakalayacak yeni bir hizmet anlayışına ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Bunun için 2004'te PTT Bank'ın kuruluşuna karar verdik. Bu kararımızı aldık ve bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını yeni hizmet türleriyle genişletmeye başladı. Bugüne geldiğimizde 4 bin 500 noktada PTT'nin hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim altyapısını kullanıyor hem banka hizmetlerini yapıyor, aynı zamanda kargo taşımacılığı da yapıyor. Geleneksel mektup işi de yapıyor, ama mektupları hibrit posta yöntemiyle yazılacak metni sipariş ediyorsunuz, aynısı ulaşacağı yerde çıkışını alıyor, iletebiliyor. Bir yandan teknolojiyi yakalıyor diğer yandan da kişisel posta pullarıyla geleneksel mektup hizmetleriyle geçmişi koruyarak geleceği inşa eden bir durumu PTT yakalamış oluyor. Zarar eden PTT, geçen yıl itibariyle cirosunu 1 milyar doların üzerine çıkarmıştır. Tabii 200 milyon dolar civarında da bir net karı var. Zarar eden PTT, PTT Bank konseptinin devreye girmesiyle beraber en fazla vergi veren 100 firma arasına kısa sürede girmeyi başardı. Dolayısıyla internetin TELEKOM'u PTT'den yolunu ayırmasıyla birlikte PTT yok olacak diyenler bir kez daha PTT'nin kendini yenileme ve değişimden sonra 150 yıllık bir kuruluş olmanın verdiği tecrübeyle başarısının üzerine başarı katmaya devam etti."

(Sürecek)

Haber Ara