Dolar

32,3655

Euro

34,9519

Altın

2.325,22

Bist

9.079,97

22 Mart Dünya Su Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- 'Türkiye'de yüzde 81,7 olan salma sulama altyapısı hızla su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmelidir. Bunun için teşvik ve hibeler artırılarak üreticilerimiz için daha cazip hale getirilmelidir'- 'Türkiye'de 8,5 milyon hektar sulanabilir alanın, 2,27 milyon hektarı, gerekli altyapı yatırımları tamamlanmadığı için sulanamıyor'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 12:16:22

22 Mart Dünya Su Günü
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yüzde 81,7 olan salma sulama altyapısının hızla su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için teşvik ve hibeler artırılarak üreticilerimiz için daha cazip hale getirilmelidir." ifadesini kullandı.

Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kirlenmemiş tatlı suya ulaşmanın gittikçe daha zor hale geldiğini, suyun bir damlasının dahi çok önemli olduğunu, korunması ve tasarrufunun hayati değer taşıdığını belirtti.

Verimliliğin artırılması için tarımda sulamanın yaygınlaştırılması, bu amaçla su kaynaklarının geliştirilmesi ve rasyonel kullanımının büyük önem arz ettiğini belirten Bayraktar, "Türkiye'nin toplam yer üstü suyu potansiyeli yurt içindeki akarsulardan 95 milyar metreküp, komşu ülkelerden yurdumuza gelen akarsulardan 3 milyar metreküp olmak üzere 98 milyar metreküptür. 14,7 milyar metreküplük yer altı kullanılabilir su potansiyeliyle toplam kullanılabilir su potansiyeli 112,7 milyar metreküpü bulmaktadır. Bunun 40 milyar metreküpü tarımda, 7 milyar metreküpü içme suyunda, 7 milyar metreküpü ise sanayide kullanılmaktadır." bilgisini verdi.

Bayraktar, sulamanın çiftçilerin üretim maliyetlerini önemli ölçüde artırdığına dikkati çekerek, 2017 yılı su kullanım hizmet bedeli tarifelerine, suyun metreküp olarak ölçülebileceği ve su ücretlerinin metreküp üzerinden alınabileceği hükmü getirildiğini, bazı sulama birliklerinin de bu hükme dayanarak metreküp üzerinden su ücreti aldığını kaydetti.

Metreküp üzerinden yapılan fiyatlandırmanın, dekara yapılan fiyatlandırmadan daha yüksek olduğunun altını çizen Bayraktar, "Bu durum sulama maliyetlerini artıracaktır. Sulamada bölgesel maliyet farklılıkları da getirecektir. Uygulama üreticinin sulamadan kaçınmasına neden olabilecektir. Bu da hem verimlilikte hem de üretimde düşüşe yol açabilir." ifadesini kullandı.

Sağlıklı su tasarrufunun, salma sulama yöntemini terk etmekle mümkün olabileceğinin altını çizen Bayraktar, bu sağlanmazsa, sulamada kaçınma veya kaçak kullanımın artacağını bildirdi.

Bayraktar, yer altı suyu ücretlerinin de makul fiyatlara çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sulamada elektrik giderleri çiftçimiz için önemli bir yük haline geldi. Elektrikteki yüzde 18'lik KDV ile fon ve paylar kaldırılmalı, birim fiyatı düşürülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'de 2,3 milyon hektar alan sulanamıyor

Türkiye'de 8,5 milyon hektar sulanabilir alanın, 2,27 milyon hektarının, gerekli altyapı yatırımları tamamlanmadığı için sulanamadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarımda su tasarrufu için sulama altyapısının hızla değiştirilmesi gerekiyor. Sulanan alanların yüzde 81,7'sinde salma, yüzde 16,6'sında yağmurlama ve yüzde 1,7'sinde damlama sulama sistemleri kullanılıyor. Yüzde 81,7 olan salma sulama altyapısı hızla, yüzde 60'lara kadar varan ölçülerde su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmelidir. Bunun için teşvik ve hibeler artırılarak üreticilerimiz için daha cazip hale getirilmelidir. Her türlü Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmelidir."

Bayraktar, yeni geliştirilen sulama projelerinde borulu sistem kullanımının artırılması ve bakım-onarım faaliyetlerinin hızlandırılmasıyla sulama randıman kayıplarının büyük ölçüde önleneceğini ifade ederek, sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde su kaynaklarının hızlı biçimde kirlendiğini, ayrıca kaçak su çekimi nedeniyle üreticilerin sağlıklı ve temiz su temininde sıkıntı çektiklerini belirtti.

Kirlilik kaynaklarının gerekli denetimlerle kontrol altına alınmasına ve kaçak su kullanımının önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) gibi sulama, dere ıslahı, taşkın koruma ve drenaj yatırımlarını da içeren projelerin en kısa zamanda tamamlanmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara