Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

2021 Kadir gecesi hangi gün?

2021 Kadir gecesi hangi gün? Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Kadir gecesinin vakti için 'Onu ramazanın ilk ve son 10 gününde arayın' sözleri, vaktinin kesin olmamasının bir açıklaması sayılabilir. Peki ama bu yıl Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre, hangi güne denk geliyor? Kadir gecesi ne zaman? İşte detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-18 14:17:54

2021 Kadir gecesi hangi gün?

Kadir gecesi hangi gün? Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Kadir gecesinin vakti için "Onu ramazanın ilk ve son 10 gününde arayın" sözleri, vaktinin kesin olmamasının bir açıklaması sayılabilir. Peki ama bu yıl Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre, hangi güne denk geliyor? Kadir gecesi ne zaman? İşte detaylar...

Kadir Gecesi Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ramazan takvimine göre, ramazanın 26.günü idrak edilecek olan Kadir gecesi, Hicri takvime göre 8 Mayıs 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

Kadir Gecesinin Fazileti Nedir?

Kadir, sözlükte, hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Dini literatürde, “leyletü'l kadr” şeklinde Kur'an-i Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur'an-i Kerim'in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. “Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kadir Suresi 1-5)

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin vaktinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Hâlbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün Ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin zamanının bildirilmesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tazimde aşırıya kaçmaları önlenmiş oldu. (Zamahşeri. IV. 273. Fahrur Razi XXXII. 28-29)

Ebu Zer (ra)'dan, ben dedim ki, “Ey Allah'ın Resulü, bana Kadir gecesinden haber verir misin?  O Ramazan ayında mıdır, yoksa başka bir ayda mıdır?”  Peygamber (sav) buyurdu ki:  “O Ramazan ayındadır.” Ben dedim ki, “Peygamberler yaşadıkça onlarla beraber bulunup, onlar göç edince Kadir gecesi kaldırılır mı? Yoksa kıyamete kadar baki midir?”.  Peygamber (sav) buyurdu ki: “ Kadir gecesi Kıyamete kadar bakidir”. Ben: “ Hangi Ramazan'dadır?” diye sordum. Buyurdular ki: “Onu ilk ve son on günde arayın”. Sonra Resulullah (sav) söze daldı, birileri ile konuştu. Ben O'nun daldığı bir anı yakalayıp dedim ki: “Kadir Gecesi hangi yirmidedir.” Resulullah (sav) buyurdular ki: “ Onu son on günde ara, daha da bana bir şey sorma”.

Haber Ara