Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

2021'de ev fiyatları düşer mi?

Vatandaş konut fiyatlarını ve konut kredilerindeki faizlerin seyrini çok yakından takip ediyor. Peki 2021 yılı için faizlerin ibresi ne yönde olacak ve konut fiyatları nasıl bir seyir gösterecek?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-11 19:11:02

2021'de ev fiyatları düşer mi?

Vatanday konut fiyatlarını ve konut kredilerindeki faizlerin seyrini çok yakından takip ediyor. Peki 2021 yılı için faizlerin ibresi ne yönde olacak ve konut fiyatları nasıl bir seyir gösterecek?

Vatandaşların en büyük umudu bir ev sahibi olabilmek.Konut ahibi olmak isteyen vatandaşlar tarafından en sık sorulan sorulardan birisi ise konut fiyatlarının önümüzdeki süreçte ne olacağı konusu.Fiyatların inşaat sektöründeki maliyetlerin artmasından kaynaklı olarak yukarı çıkacağını kaydeden sektör temsilcileri, yastık altındaki altın ve dövizlerin ise kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle beraber piyasaya çıkacağı şeklinde görüş belirtiyor.

Salgın süreci ve durgunluk

Geçtiğiğimz yıl konut sektörü salgın dolayısıyla durgun bir seyir izleri ama yılın üçüncü çeyreğinde hükümetin düşük füaiz uygulaması ise sektörün canlanmasına neden oldu.
Bu tarz faiz düşüşlerinin kredilere yansıması ile birlikte konut sektörünün yeniden canlanacığını hatırlatan sektör temsilcileri, 2020 yılının Kasım ayı itibarıyla 1 milyon 393 bin ile tarihin en büyük konut satış istatistiklerinin yakalandığını da hatırlattı.

Fiyatlar artacak beklentisi

Sektör temsilcileri, "Yeni proje üretimi olmadığı için sektör daha da zayıflayacak. Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam ve vergi gibi katma değerleri azalacaktır.Sektördeki bu sürecin devamında enflasyonist bir baskı oluşacaktır. Gerek 1. El gerekse 2. El satışlar devam ederken arzın yani konut üretiminin azalması, metrekare birim fiyatlarının artmasına sebep olacaktır. Azalan arzın fiyatları yükseleceğini de unutmamak gerekir" değerlendirmesi yaptı.

Maliyet artışı fiyatları da artırır

2020 yılında Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki canlılığın tekrarı için yeni düzenleme beklentisi ortada.2021 yılında inşaat maliyetlerinin yüzde 70'e kadar artması fiyatlarda düşüşün olmayacağının işareti olarak algılanmakta.Faiz seviyelerinin yüzde 1'in altında olması konut hareketliliği için maddi ve psikolojik bir sınır.

1.5 milyona yakın konut el değiştirmişti

Geçen yıl Türkiye genelinde 1 milyon 499 bin 316 konut, satış sonucu el değiştirdi. Bu konutların 1 milyon 29 bin 576'sı ikinci el konut satışı olurken 469 bin 740'ı da ilk kez satılan konutlar olarak kaydedildi. Ülke çapında ikinci el konut talebi artarken ilk el konutlara olan talebin ise azaldığı görüldü. Konut satışların ilk sırayı ise İstanbul aldı ve 265 bin 98 konut satıldı.

Arsa ve arazi talebinde artış

Arsa, tarla ve arazi satışlarına ilgi bu yıl da sürecek görünüyor. 2021 yılında insanların bu tip yatırımlara daha fazla yönelmesi beklentisi hakim.Bu nedenle merkeze yakın bölgelerdeki arazi ve arsa fiyatlarının yukarıya doğru seyredeceği görüşü de hakim. 

 

Haber Ara