Dolar

32,4751

Euro

34,9511

Altın

2.436,04

Bist

9.716,77

2021'de dolar düşer mi fırlar mı?

Bazı ekonomistler düşük dolar seyrinin süreceğini belirtirken bazıları da dolar ve altında yeni rekorların sürpriz olmayacağı fikrini taşıyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-05 20:08:04

2021'de dolar düşer mi fırlar mı?

Vatandaş hangi limanı güvenli görüyor ise oraya sığınıyor. Kimi altına, kimi dolara kimi ise kısa vadede de olsa mevduata kayıyor.

Kafalardaki en büyük soru ise bu yıl içerisinde doların naıl bir seyir izleyeceği.Bazı ekonomistler düşük dolar seyrinin süreceğini belirtirken bazıları da dolar ve altında yeni rekorların sürpriz olmayacağı fikrini taşıyor.

Merkez Bankası'nın para tomponu

HSBC'nin raporunda 2021 yılında Türk lirasının yüksek enflasyon ile yüzleşmeyi sürdüreceği fakat Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para birimine tampon oluşturabilecek sürdürülebilir pozitif reel faiz sunmaya da hazır göründüğü belirtildi.

Yüzde 4 düşüş beklentisi

2021 yılına yaklaşırken dolar için “sat”, hisse ve şirket tahvilleri için “al” tavsiyesi yapan banka analistleri mevcut durumdan pürüzsüz bir çıkış beklemiyor ve öngörülenden daha kötü bir COVID-19 kışı geçirilmesi riskinin de hala havada asılı olduğuna dikkat çekiyor. Banka dolar endeksinin 2021 yılı sonu itibariyle yüzde 4 düşeceğini öngörüyor.

"Daha zayıf dolar için pozisyon alın"

İsviçre merkezli UBS, “Daha zayıf bir dolar için pozisyon alın” başlıklı analizinde küresel ekonomideki iyileşme ve reel faiz oranlarının düşük seyretmesi ile 2021 yılında doların zayıflamasını öngörüyor. Banka analizinde “Zayıf dolar için pozisyon alırken yatırımcıların G10 para birimleri, seçilmiş bazı gelişmekte olan pazarlar ve altın arasında riski dağıtmaları gerektiğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı

"Değer kazanım korunabilir"

Finansal analizciler de dolar kurunda hareketli ortalamanın kırılmasıyla satışların hız kazandığını dikkati çekerken “2021 yılında doların daha zayıf seyredeceği beklentileriyle birlikte TL varlıklarda değer kazanımının korunabileceğini düşünüyoruz” görüşlerine kapı araladılar.

Bazı ekonomistler ise "Döviz olarak avro değerlendirilebilir. Çin yuanı ve altın yerine diğer emtialar değerlendirilebilir. Sepet düşünüldüğünde eurobondlar ve Türk lirası varlıklar, mevduatta ise kısa vade denenebilir.Salgın tehdidi sürüyor.Dolarizasyon azalmış değil. Uzun süreli mevduatta durulmamalı" kanaatinde.

Bazı ekonomistler ise "sert düşüşler kalıcı değil ve dolar ile birlikte altın rekor kıracak" diyerek değişik görüş ortaya koyuyor 

 

Haber Ara