Dolar

32,5841

Euro

34,8229

Altın

2.415,53

Bist

9.645,02

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı, FAO üyesi ülkeler tanıtım toplantı

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı, FAO üyesi ülkeler tanıtım toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 21:33:18

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı, FAO üyesi ülkeler tanıtım toplantı
Türkiye'nin önerisi ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı", Gıda Tarım Örgütü (FAO) üyesi ülkeler tanıtım toplantısı, Roma'da yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmalarına 2012 yılında başlanan ve FAO'nun da onayını takiben BM Genel Kurulu'nda kabul edilen "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" tanıtım toplantısı, FAO'nun Roma'daki genel merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe, FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva ve eş organizatör ülkeler Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ile Pakistan'ın FAO Daimi Temsilcisi Nadeem Riyaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve dünya genelinde bakliyata ilişkin faaliyetlerde görev alacak 14 ülkenin temsilcileri katıldı.

Tanıtım etkinliğine yazılı mesaj gönderen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bakliyatın açlıkla mücadeledeki önemine işaret ederek, "Bakliyat, açlık, gıda güvenliği, kötü beslenme, çevresel sorunlar ve insan sağlığına anlamlı şekilde katkıda bulunabilir" ifadelerine yer verdi.

FAO Genel Direktörü Da Silva yaptığı konuşmada, bakliyat ürünlerinin asırlardır insanların sofralarında yer almasına rağmen hak ettiği önemi göremediğini vurgulayarak, bakliyat ürünlerinin azot bağlama kapasitesi özelliğiyle her şeyden önce toprak ıslahı gibi bir işlevi bulunduğunu, içerdiği protein miktarı sayesinde hayvansal proteinlere iyi bir alternatif oluşturduğunu ve çiftçiler için de cazip satış fiyatıyla sağlam bir gelir kaynağı olduğunu ifade etti.

Graziano Da Silva, "2016'nın bakliyat tüketimine ilişkin farkındalığı arttıracağına inanıyorum. Bu nedenle söz konusu yılın yönlendirme komitesini oluşturan eş başkanları olan Türkiye ve Pakistan'a sarf ettiği çabalardan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin de konuşmasında, küresel gıda güvenliği ve beslenme konusunun, Türkiye'nin bu yıl üstlendiği G20 Dönem Başkanlığı boyunca öncelikleri arasında yer aldığına dikkati çekti.

Sezgin, mayıs ayında Türkiye'de düzenlenen G20 Tarım Bakanları Toplantısı'nın, G20 tarihinde bu konuda düzenlenen ikinci toplantı olduğunu ifade ederek, "Bakliyat tüketimi, açlıkla etkin bir şekilde mücadele bakımından büyük önem taşımaktadır" dedi.

-"Türkiye, bakliyatın anavatanı"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuyla ilgili yetkililerinden Rehberlik ve Teftiş Başkanı İsmail Kemaloğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlığın ilk tarımını yaptığı ürün olan bakliyatın, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon hektar gibi bir alanda ekiminin yapıldığını, 60 küsur milyon ton üretim, yaklaşık 20 milyar dolar dış ticaret değerinin olduğunu anlattı.

Kemaloğlu, "Biz 2015 ve 2016 boyunca bunun dünyada duyarlılığını yaymak için çalışıyoruz. 2016 bakliyat yılı olarak ilan edildi. Biliyorsunuz dünyada 1,5 milyar insan aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ederken, 800 milyon kişi de açlıkla mücadele ediyor. Bu manada bakliyat ürünleri, tarımın sürdürülebilirliği, sağlıklı beslenme gıda güvenliği açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

"Türkiye, bakliyatın anavatanı. Nohut ve mercimeğin, anavatanı diyebiliriz. Nohut ve mercimeğin gen kaynaklarında Türkiye bir merkez" diyen Keimaloğlu, Türkiye'nin dünyada bakliyat üretiminin yüzde 3'ünü tek başına üstlendiğini ve mercimek ile nohut üretiminde dünyada ilk 5 üreticiden biri olduğunu kaydetti.

İsmail Kemaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim 2014'te hazırladığımız bir eylem planı var. Özellikle gençlere, çocuklara dönük. Bakliyatın tüketimini arttırmaya dönük. Bakliyatlı yemeklere ilgiyi arttırmak için Türkiye'de çalışmalarımız var. 2016'da Türkiye, bakliyatın hem üretimini, hem tüketimini, hem de ticaretini arttırmak için çeşitli etkinlikler, çalıştaylar, sempozyumlar, festivaller düzenleyecek."

Bu arada, Roma'daki tanıtım etkinliğinde, yönlendirme komitesinin eş başkanları Türkiye ve Pakistan mutfağına özgü lezzetler, katılımcılara ikram edildi.

"2016 Uluslararası Bakliyat Yılı'nın" dünya genelindeki tanıtımı ise BM üyesi ülkelerin katılımıyla, 18 Kasım'da New York'ta yapılacak.

Haber Ara