Dolar

32,3842

Euro

35,0000

Altın

2.322,28

Bist

9.079,97

2016 en sıcak yıl olacak

2016 yılı, meteorolojik kayıt tutulmaya başlandığından bu yana en sıcak yıl olacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-14 17:15:37

2016 en sıcak yıl olacak

AA'nın haberine göre; Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,2 derece üzerinde seyrettiğini açıklayarak 2016 yılının meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en sıcak yıl olacağını bildirdi.

Fas'ta düzenlenen küresel iklim görüşmelerinin ardından yayımlanan raporda, son 3 yılda art arda en yüksek sıcaklık değerlerinin yaşandığına dikkat çekilerek yerküredeki en sıcak 17 yılın 16'sının bu yüzyılda ölçüldüğü belirtildi.

El Nino hava olaylarının, 2016 yılının başlarında sıcaklıkların daha da artmasına neden olduğunun vurgulandığı raporda, küresel ısınmanın en büyük nedeninin hala insanlardan kaynaklanan faaliyetler sonucu oluşan sera gazı emisyonları olduğunun altı çizildi.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Her yıl yeni bir rekor kırılıyor. Güçlü El Nino hava olayının yarattığı ekstra sıcaklık ortadan kayboldu. Küresel ısınmanın yarattığı sıcaklık devam edecek." dedi.

İklim değişikliğinden dolayı aşırı hava olaylarının etkisi ve meydana geliş sıklığının arttığını söyleyen Taalas, "Her yeni nesilde sıcaklık dalgaları ve seller daha sıradan hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

2011-2015 Küresel İklim Raporu'na göre, artan sıcaklık ortalamalarındaki en önemli etkenin insan kaynaklı faktörlere bağlı olduğu bildirildi. Söz konusu insan kaynaklı faktörlere örnek olarak da karbon içeren kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı gösterildi.

WMO'nun çalışmalarına değinilen raporda, fosil yakıt kullanımının sıcaklıkları en az 10 kat artırdığının tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Rapora göre, hava sıcaklığı, Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da ocak ayında 42,7 derece, Tayland'ın Mae Hong Son kentinde nisan ayında 44,6 derece, Hindistan'ın Phalodi kentinde mayıs ayında 51 derece, Kuveyt'in Mitribah kentinde temmuz ayında 54 derece kaydedilirken, Rusya'nın Arktik Okyanusu sahillerinde en yüksek hava sıcağının ortalamanın üzerinde, eksi 6 ile 7 derece arasında görüldü.

Doğu Afrika'da 2010-2011 yıllarında yaşanan ve yaklaşık 258 bin kişinin ölüme neden olan kuraklığın, sıcaklık artışıyla ilgili olduğu kaydedilen raporda, ayrıca 2015'te Pakistan ve Hindistan'daki sıcak dalgalarının 4 bin 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna işaret edildi.

Tahminler, 2017 yılının da çok sıcak geçeceği ancak muhtemelen bu yılın rekorunu kıramayacağı yönünde.

Öte yandan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), aşırı sıcakların ve iklim değişikliğiyle ilgili olayların 60 milyondan fazla kişiyi etkileyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülkenin imzaladığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen "Paris Anlaşması" 4 Kasım'da yürürlüğe girmişti.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan metne imza koyan ülkelerin sera gazı salımını azaltmak ve küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına çekmek yönünde uygulamalara gitmesi gerekiyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara