Dolar

32,5237

Euro

34,7990

Altın

2.421,97

Bist

9.740,31

2015 Batı Balkanlar Zirvesi

2015 Batı Balkanlar Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 14:41:20

2015 Batı Balkanlar Zirvesi
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, her geçen gün büyüyen kaçak göçmen krizine çözüm arıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen "2015 Batı Balkanlar Zirvesi"ne katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ortak basın toplantısı düzenledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin kaçak göçmen sorunu olduğunu vurgulayarak, zirvede bu konuya odaklanmayı beklediklerini ifade etti. Yunanistan, Makedonya, Sırbistan üzerinden çok fazla göçmen geldiğini söyleyen Kurz, "Avrupa Birliği, Batı Balkanlar kaçak göçmen rotasına daha fazla yoğunlaşmalı ve bu krize, Avrupai bir çözüm bulmalıyız" dedi.

Sığınmacıların giriş yaptığı ilk ülkeye gönderilmesini öngören Dublin Sözleşmesi'nin fiilen işlemediğini vurgulayan Kurz, "Eğer AB çizgisinde bir çözüm bulamazsak her ülke yalnız kalacaktır" ifadelerini kullandı. Sığınmacıların sadece bir veya birkaç AB ülkesine gelmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Kurz, sistemin değiştirilmesinin tartışılması ve sığınmacıların üye ülkelere adil bir şekilde dağıtılmasının konuşulması gerektiğini vurguladı.

- "Göçmenler en yakın ülkelerde kalmalı"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de kaçak göçmen sorununun daha iyi anlaşılması ve ortak çözüm bulunabilmesi için acil açık bir tartışma başlatılması gerektiğini ifade etti.

Sorunu tek tek ülkelerin çözemeyeceğini belirten Steinmeier, "Göçmen sorununun asıl yükünü AB üyesi ülkeler çekiyor. Bütün üye ülkeler ev ödevlerini yerine getirmelidir. Avrupa dayanışmasını göstermeliyiz. Sığınmacıların adil dağılımını öngören bir anlaşma bulmaya ihtiyacımız var. Adil dağılım olmadan bu soruna başarılı bir yanıt veremeyiz" diye konuştu.

Batı Balkanlar'daki ülkelerin daha ağır yük ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Steinmeier, sınırlara çit çekilmesi taraftarı olmadıklarını ancak önlem almak gerektiğini ifade etti.

Kaçak göçmen akınını önlemek için bütün ülkeleri daha fazla çaba göstermeye ve işbirliği yapmaya davet eden Steinmeier, "Göçmenler, çatışmalar bittiği zaman ülkelerine dönebilmeleri için mümkün olduğunca en yakın ülkelerde kalmalıdırlar" dedi.

- "Sorundan etkilenmeyen ülkeler bir kenara çekilmemeli"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da göçmen sorununun çözümü için yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hahn, "Bütün 28 üye ülke birlikte çalışmalıdır. Göçmen sorunundan etkilenmeyen üye ülkeler, bir kenara çekilmemelidir çünkü birkaç ay sonra bütün diğer ülkeler de bu sorundan olumsuz etkilenebilir" diye konuştu.

Göçmen sorunuyla mücadele eden ülkelere finansal yardımların artırılacağını söyleyen Hahn, sorunu ancak hep birlikte çözebileceklerini vurguladı.

- Balkanlar, AB'den daha fazla finansal kaynak istiyor

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç de Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sığınmacı krizi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Sırbistan'ın krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini ifade eden Daciç, Sırbistan'ın, Yunanistan ve Makedonya'dan gelenler ve Avrupa'dan geri gönderilen göçmenlerle mücadele ettiğini söyledi.

Macaristan'ın Sırbistan sınırına kilometrelerce çit çekmesini eleştiren Daciç, sığınmacıların bakımlarının çok büyük maliyet gerektirdiğini ve bunun AB tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı.

Ülkesine günlük yaklaşık 2 bin göçmenin girdiğini kaydeden Daciç, Sırbistan'a sorunun çözümü için destek verilmesi çağrısında bulundu.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki de ülkesine son dönemde günde 4 bin göçmenin girdiğini belirterek, AB'den gönderilen finansal kaynakların yeterli olmadığını ancak eldeki imkanlarla sorunla mücadele etmeye çalıştıklarını söyledi.

2. Dünya Savaşı sonrası ABD tarafından gönderilen ekonomik yardım paketi Marshall Planı'na hatırlatan Poposki, öncelikle Avrupa'nın çözüm konusunda kendi arasında anlaşması gerektiğini, aksi takdirde sadece aday ülkeleri içeren uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çözüm olmayacağını dile getirdi.

Haber Ara