Dolar

32,3242

Euro

35,0821

Altın

2.308,24

Bist

9.079,97

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 12:49:34

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı
KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs meselesinde güvendiği tek dayanağının Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirterek "Bizim ana vatana bağlılığımız dün nasılsa yarın da öyle olacaktır" dedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, gaziler ve askeri erkan katıldı.

Atatürk anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, Türkiye'nin, Kıbrıs Barış Harekatı ile kendine umut bağlayan kardeşlerini asla yalnız bırakmayacağını ortaya koyduğunu belirtti.

Umar, Srebrenitsa katliamına da değinerek, şöyle konuştu:

"Geçmişte yaşanan acılar ve izler silinmiyor. Bu acıların üzerine inşa edilecek yeniliklerin güven vermesi gerekiyor. BM'nin de uluslararası camianın da daha 20 yıl önce Srebrenitsa'da yaşanan acılardan sonra, Kıbrıs Türkünün 1950'lerden beri yaşadıklarını itiraf etmesi gerekiyor. Kıbrıs Türkü olarak Kıbrıs meselesinde güvendiğimiz tek dayanağımız, Türkiye Cumhuriyeti'dir."

Kendisi 9 yaşındayken, 20 Temmuz 1974'te Rum askerlerinin köy halkını toplayıp makineli tüfeği önlerine koyduğunu belirten Umar, şunları anlattı:

"Gökyüzünü yaran bir ses duyduk. Sonradan öğrendik ki o ses Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı F-100'lerin sesiydi. O ses, ana vatanın sesiydi. Eğer o uçaklar üzerimizden geçmiş olmasaydı, Barış Harekatı olmasaydı, ne ben buradan hitap ederdim ne de KKTC olurdu. Kim ne derse desin, gerçek değişmeyecek. 20 Temmuz, bizim için Barış ve Özgürlük Bayramı'dır, öyle olmaya da devam edecek. Bizim ana vatana bağlılığımız dün nasılsa yarın da öyle olacaktır."

Uğur Umar, tüm ambargo ve kısıtlamalara karşı KKTC ekonomisinin geliştiğini dile getirerek, Kıbrıs'taki iki eşit halkın, yeni ortaklık devleti çatısı altında, Ada'da var olan gerçekler dikkate alınıp bir araya gelinebileceğini ifade etti.

Törenin ardından Umar, KKTC İzmir Konsolosluğu'nda tebrikleri kabul etti.

Haber Ara