Dolar

32,3369

Euro

35,1436

Altın

2.241,52

Bist

8.745,71

2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ortaklığıyla İstanbul'da düzenlenecek '2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi' yarın başlayacak

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-19 15:28:58

2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ortaklığıyla düzenlenecek "2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi" yarın İstanbul'da başlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek ve 24 Kasım Cuma sona erecek kongreye, Türkiye ve dünyadan birçok bilim insanı katılacak.

Ana teması, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'daki siyasi ve sosyal gelişmeler ile Türkiye'nin tarihinin farklı gösterilmesine yönelik lobi faaliyetleri de dikkate alınarak "Tarihin Yeniden Yazımında Arşivlerimiz" olarak belirlenen kongrede, tarihin yazımında Türkiye'deki arşivlerin üstlendiği rol, arşivlerdeki kaynakların değerlendirilmesi gibi konuların değerlendirileceği 36 oturum gerçekleştirilecek.

- Kongreye 34 ülkeden 360 bilim insanı başvurdu

Kongrenin bilimsel programına katılmak için 34 ülkeden 360 bilim insanı tebliğ başvurusunda bulundu. Değerlendirmeler sonucunda, "Lozan", "Ortadoğu", "Zorunlu Göçler" ve "Geleceğin Arşivcileri" başlıklarında 4 özel oturumda 16 davetli konuşmacı ile 36 oturumda sunulmak üzere 149 tebliğ seçildi.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi Türkiye'deki arşiv ve tarih kurumları ve üniversitelerin iş birliğiyle düzenlenecek özel oturumların sonunda yerli ve yabancı basın organları temsilcilerinin davet edileceği basın toplantıları yapılması öngörülüyor.

Kongrenin "Kağıt Restorasyonu" başlıklı çalıştay konusu kapsamında da, dünyanın farklı bölgelerinde farklı usullerle gerçekleştirilen kağıt restorasyonu işlerinde, en uygun usulün, teknik ve malzemelerin tartışılması ve sonucunda restorasyonla ilgili uluslararası standartların belirlenmesi hedefleniyor.

Özel oturumların sonunda verilen kararların "İstanbul Deklarasyonu" adıyla dünya kamuoyuna ilan edilmesi planlanıyor.

Kongre, Osmanlı Devleti'nden intikal eden arşiv mirasını bünyesinde bulunduran devletleri ve kurumları, ortak kültür, tarih ve medeniyet anlayışıyla bir araya getirecek. Böylece ortak değerlerin ortaya konulması, değerlendirilmesi, paylaşılması ve ilim dünyasına kazandırılması noktasında çalışmalar yapılacak.

Ayrıca kongreye katılım gösteren devlet ve kurumlarla eğitim, teknoloji geliştirme ve arşiv uygulamaları konularında iş birliği sağlamak ve kurumları uluslararası standartlarda modern bir yapıya kavuşturmak için görüşmeler yapılacak.

Haber Ara