Dolar

32,5126

Euro

34,7491

Altın

2.486,35

Bist

9.524,59

2 milyon kişiye tahliye talimatı

ABD’nin güney kıyılarında bu gece ya da sabaha karşı etkisini göstermesi beklenen Laura Kasırgası yüzünden Teksas ve Louisiana eyaletleri boyunca yarım milyondan fazla kişiye tahliye talimatı verildi. Hava durumu tahminleri su baskınlarının bazı kasabaları tamamen yutabileceği öngörüsünde bulunuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-27 10:12:30

2 milyon kişiye tahliye talimatı

Pandemi salgını ve siyahi ırkçı gösterileri ile sarsılan ABD'de, şimdi de 'Laura Kasırgası paniği' yaşanıyor

ABD'de yetkililer, ülkenin güney kıyılarında bu gece ya da sabaha etkisini göstermesi beklenen Laura Kasırgası'nın şiddetini arttırdığı ve yıkıcı etki bırakabileceği uyarısı yaptı. Kasırgaları şiddetine göre derecelendiren 5 basamaklı Saffir–Simpson ölçeğine göre Laura Kasırgası'nın 4'üncü kategori kasırga seviyesine çıktığı açıklandı.

Teksas ve Louisiana eyaletlerinde yetkililer kıyı bölgeleri için tahliye emri verdi, ancak yeterince kişinin bu bölgelerden zamanında uzaklaşamamış olmasından endişe ediliyor.

Ulusal Kasırga Merkezi'nin “Son derece tehlikeli” olarak değerlendirdiği kasırga, Meksika Körfezi'nin ılık sularından beslenerek şiddetini son 24 saat içinde yüzde 70 arttırdı. Fırtınanın bu yıl ABD'yi vuran en şiddetli kasırga olması bekleniyor.

Laura kasırgasının öncül dalgaları şimdiden Louisiana'nın ana otoyollarından birine ulaştı. Rüzar da bölgede şiddetini şimdiden arttırdı.

Teksas Valisi Greg Abbott ve Louisiana Valisi John Bel Edwards, uyarı ve tahminlerin kıyı kesimlerinde yaşayan yeterli sayıda kişi tarafından ciddiye alınmamış olmasından endişe ettiklerini belirtti.

Louisiana eyaletinin Lake Charles kentinde Ulusal Muhafız üyeleri okul otobüsleriyle mahallelerde gezerek isteyen aileleri güvenli yerlere taşıdı.

“Uzun süre yardım gitmeyebilir”

Teksas Valisi, kendi isteğiyle bölgeden ayrılmayan ailelere kasırganın ardından ulaşmanın zor olacağı ve bu kişilerin uzun süre yardım alamayabileceği uyarısında bulundu.

Ulusal Kasırga Dairesi daha önce suların 3 metre yükseleceği şeklindeki tahminini iki katına çıkardı, bunun da ölümcül olabileceği uyarısı yapıldı.

4'üncü kategorideki bir kasırganın birçok yeri aylarca elektriksiz bırakabileceği ve birçok bölgeyi haftalar ya da aylar boyunca tamamen yaşanamaz duruma getirebileceği uyarıları yapılıyor.

Bugün öğleden sonra Lake Charles kentine 320 kilometre mesafede bulunan Laura kasırgasının saatte 225 kilometre hıza ulaşan rüzgarları beraberinde taşıyarak kuzeybatıya doğru saatte 26 kilometre hızla ilerlediği belirtildi.

Ulusal Meteoroloji Hizmetleri'nden Joel Cline, “Yerel yetkililerin tavsiyelerine uyun. Eğer size git diyorlarsa bilin ki hayatınız buna bağlı” dedi.

Başkan Donald Trump da kıyı bölgelerinde oturanlara yerel yetkililerin talimatlarını dinlemelerini tavsiye etti. Teksas'ın San Luis Geçidi'nden Louisiana'nın Intracoastal kentine kadar kasırga uyarısı yapıldı. Uyarı kıyı bölgelerinden içeriye doğru 322 kilometrelik alanı kapsıyor. Teksas'ın Freeport kentinden Mississippi Nehri'nin ağzına kadar olan bölgede ise su baskını uyarısı yapıldı.

Pandemi dönemindeki en büyük tahliye

Teksas ve Louisiana eyaletleri boyunca yarım milyondan fazla kişiye tahliye talimatı verildi. Bu pandemi döneminin en büyük tahliye işlemi olarak kayıtlara geçti. Hava durumu tahminleri su baskınlarının bazı kasabaları tamamen yutabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Louisiana Valisi Edwards, kasırganın aynı zamanda Corona testlerinin aksaması anlamına geldiğini ve eyalette ilk ve orta dereceli okulların yüz yüze eğitime başladığı zamana denk geldiğini söyledi.
Eyalette pozitif test oranının yüksek olduğu bir bölgede de tahliyeler yapıldı.

Ulusal Meteoroloji Hizmetleri uzmanlarından Donald Jones, Louisiana'nın kasırganın en şiddetli olacağı merkezinin geçmesi beklenen Lake Charles kentinden bir Facebook Live yayını yaptı ve Louisiana'nın güneybatısıyla Teksas'ın güneydoğusunda yaşayanlar için bir uyarı mesajı yayınladı. Jones, “Eğer tahliye olmazsanız hayatınız hızla çok büyük riske girecek” dedi.

Yetkililerden sel uyarısı

Laura kasırgasının karada ilerledikçe büyük yağış bırakması bekleniyor. Bu durumun kıyıdan içerideki eyaletlerde bile büyük su baskınlarına neden olabileceği sanılıyor. Sel uyarısı yapılan eyaletlerden biri de Arkansas. Yetkililer Missouri, Tennessee ve Kentucky'nin bazı bölgeleri için de uyarılar yayınladı.

Fırtına ABD'de enerji sektörünü de etkiledi. Hükümetten yapılan açıklamada Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin yüzde 84'ünün ve doğalgaz üretiminin de yaklaşık yüzde 61'inin durma noktasına geldiği belirtildi. Yaklaşık 300 platformdan işçiler tahliye edildi.

 

Haber Ara